התקדמות משמעותית מול המגיפה (צילום: רויטרס)
כניסה לחדר טיפולים בפריטאון- ליבריה | צילום: רויטרס

אחרי שארגון הבריאות העולמי הזהיר בסוף השבוע מפני התפשטות נגיף האבולה במערב אפריקה, הרשויות בסיירה לאון הזהירו היום (א') את תושבי המדינה כי החבאת אדם שנדבק בווירוס הקטלני היא פשע שדינו מאסר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עד כה מתו לפחות 399 בני אדם מההתפרצות האחרונה של הוירוס במערב אפריקה - בגינאה, בליבריה ובסיירה לאון. על פי האו"ם, הפחד ואמונות תפילות גורמים לאנשים לברוח במקום לקבל טיפול. אנשים שנדבקו בווירוס מגיעים לאזורים מיושבים, מבלי לגלות לאיש שהם נשאים וכך למעשה אוכלוסיות נוספות נדבקות במחלה.

למחלה המידבקת והקטלנית אין עדיין חיסון. היא למעשה קדחת, שפוגעת בבני אדם וביונקים וגורמת לדימום באיברים הפנימיים והחיצוניים וכן בעור. לאבולה יש יכולת הדבקה גבוהה וזמן הדגירה שלה בגוף מאוד קצר.

קורבן לנגיף האבולה בליבריה (צילום: רויטרס)
קורבן של נגיף האבולה בליבריה | צילום: רויטרס

גופה שנקברה בחשאי עשויה להפיל קהילה שלמה

"ברחתי מהאבולה והרבה מאוד אנשים מתו", אמרה אישה שברחה מביתה בדארו לבירת ליבריה פריטאון. "חלק מהמשפחה שלי מתה. גם אחות שעזרה לאמא שלי מתה, האיש שקבר אותם מת בעצמו". באו"ם טוענים כי הבעיה נוסעת מכך שכל אדם שבא במגע עם החולים במחלה נדבק בעצמו. בשל כך גם אלו שמפנים את הגופות וקוברים אותן - נדבקים בווירוס ומפיצים אותו. "לאדם שבא במגע עם גופת אדם שמת מנגיף האבולה יש סיכוי טוב להדבק", אמר ד"ר מואר חאן מארגון הבריאות העולמי, שמתגייס לבלימת הנגיף.

בארגון הבריאות העולמי מבהירים כי ברגע שאדם כלשהו מראה סימפטומים ראשונים של המחלה הוא חייב לקבל עזרה. בארגון הסבירו כי משפחותיהם של הקורבנות שמתו, חוששות מפני הרשויות שיכניסו אותן להסגר, ולכן הן מחביאות את גופות יקיריהן. "הגופות מאוד מידבקות ומאוד מסוכנות", טענו בארגון. "אם משפחה קוברת את אחד מיקירה שמת מאבולה, יש סיכוי טוב שעוד עשרה אנשים ידבקו".

במקביל, כ-150 מומחים נשלחו לאזור מערב אפריקה כדי לסייע לממשלות השונות להתמודד עם הבעיה, שכבר חרגה מעבר לרמת המדינה והפכה לאיום אזורי עם פוטנציאל גדול בהרבה.