מרתון הדיונים הלילי של ראשי האיחוד האירופי הסתיים ללא הסכמה בנוגע לשינוי אמנת האיחוד. שלוש הכלכלות החזקות ביבשת גרמניה, צרפת ובריטניה ביקשו לשנות את אמנת האיחוד ולנסות להכפיף את תקציבי מדינות הגוש לפיקוח צמוד של האיחוד.

אתמול נפתח סבב פגישות מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, במסגרת ועידת פסגה חמישית בשנה וחצי האחרונות, על מנת לצאת עם הסכמים בנוגע לפתרון משבר החוב הפוקד את היבשת. המנהיגים התכנסו כשעל כתפיהם אחריות כבדה, על רקע האווירה הבעייתית  של הימים האחרונים.

השינוי המבוקש דרש אישור של כל 27 המדינות החברות באיחוד האירופי. נכון לעכשיו 17 מדינות גוש האירו הִסכימו לקבל על עצמן את שינוי אמנת האיחוד, אשר על פיה יוקם גוף מיוחד שיבקר ויאשר תקציבי מדינות. על פי החידוש, מדינה שתחרוג מהתקציב או שלא תגיש אותו לאישור האיחוד, תעמוד בפני סנקציות כלכליות חמורות.

ההסכם החדש "נפל" לאחר שבריטניה ביקשה ויתורים עליהם לא הסכימו צרפת וגרמניה, כצפוי, לאחר שאתמול אמר ראש ממשלת בריטניה, דיויד קמרון, כי "ככל שגוש האירו יבוא בדרישות, כך יותר ויותר אנו נבקש בתמורה". קמרון איים בהטלת וטו על כל שינוי באמנה האירופית אם בריטניה לא תצליח לקבל הבטחות והסתייגויות העונות לאינטרסים שלה.

מנהיגי האיחוד האירופי ייפגשו הבוקר בבריסל בכדי לגבש פיתרונות לגוש האירו. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי דורשים אכיפה של משמעת תקציבית והטלת עיצומים על מדינות שיפרו.

מוקדם יותר השבוע הודיעו בסוכנות האשראי סטנדרט אנד פורש הזהריה מפני הורדת דירוג גורפת לכל 17 מדינות גוש האירו, אם הפסגה תסתיים ללא תוצאות, דבר שלא התממש במציאות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק