20 שנה לתאונת מטוס אל-על בהולנד (צילום: AP)
הבניין ההרוס. אסון ביילמאר, ארכיון | צילום: AP

לפני 20 שנה בדיוק התרסק מטוס ג'מבו של חברת אל-על במלוא העוצמה בבניין מגורים באמסטרדם שבהולנד. בתאונה קטלנית בה נהרגו כל שלושת הטייסים, נוסעת אחת, ו-39 בני אדם על הקרקע. מדובר בתאונה הקשה ביותר שפקדה את חברת אל-על ובאחד האסונות האוויריים הקשים בהיסטוריה של אירופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-4 באוקטובר 1992 המריאה טיסת אל-על מספר 1862 מנמל התעופה סכיפהול באמסטרדם לנתב"ג, במטוס מטען מדגם בואינג 747-200 - מטוס ענק באורך 70 מטרים ובמשקל המראה של 300 טונות. המטוס הגיע מוקדם יותר מניו יורק, ועליו היו ארבעה בני אדם - הקברניט, הקצין הראשון, מהנדס הטיסה ונוסעת אחת.

לאחר ההמראה נתלשו מהכנף הימנית של ה-747 שני מנועים, מתוך ארבעת מנועי המטוס, ובנפילתם הם תלשו חלקים גדולים משפת ההתקפה של הכנף, מהמדפים ומהנוזל ההידראולי שמאפשר שליטה של הטייס במטוס. כל אלו הפכו את המטוס לבלתי ניתן להטסה, ולמרות מאמצי הצוות להשאיר את הג'מבו באוויר הוא התרסק בעוצמה אל תוך בניין מגורים בשכונת ביילמאר, שכונת מצוקה בפרברי אמסטרדם שמאוכלסת רובה במהגרים.

האסון האווירי הקשה בהיסטוריה של הולנד

זה היה האסון האווירי הקשה ביותר בהיסטוריה של הולנד ואחד הקשים בהיסטוריה האווירית בכלל. מעולם לא נספו כל כך הרבה בני אדם על הקרקע בהתרסקות מטוס, וה"שיא" הזה נשמר עד היום. הבניין, בן 14 קומות, נחצה לשניים, מהמטוס לא נשאר זכר, ובתוך טונות של הריסות שבערו מאלפי ליטרים של דלק סילוני לא נמצאו הקופסאות השחורות - מקליטי הקול והביצועים של המטוס - שהותכו.

מה שנשאר מהמטוס. אתר ההתרסקות, ארכיון (צילום: AP)
מה שנשאר מהמטוס. אתר ההתרסקות, ארכיון | צילום: AP

ועדת חקירה משותפת שהוקמה בידי רשויות התעופה של ישראל, הולנד וחוקרים מטעם יצרנית המטוס האמריקנית בואינג הגיעו למסקנה כי ההתרסקות נבעה מכשל בפינים שהחזיקו את המנועים במקומם. לאחר ההתרסקות אל-על החליפה את כל הפינים במטוסי ה-747 שברשותה (שב-1992 היו "סוס העבודה" העיקרי של החברה) ובהמשך יצאה הוראה מחייבת מחברת בואינג להחליף את הפינים בכל מטוסי ה-747 בעולם. ה-747-200 האחרון יצא משירות באל-על לפני שנתיים.

תיאוריות הקונספירציה הופרכו

לאחר ההתרסקות עלו תיאוריות שהמטוס נשא חומרים למכון הביולוגי בנס ציונה, שישראל "העלימה" את הקופסאות השחורות ואפילו שהטייסים העדיפו לרסק את המטוס מאשר לנחות נחיתת אונס בסכיפול - חקירה משותפת לישראל ולהולנד העלתה כי אין שחר לאף אחת מהתיאוריות הללו.

הבניין בוער לאחר ההתרסקות, ארכיון (צילום: רויטרס)
הבניין בוער לאחר ההתרסקות, ארכיון | צילום: רויטרס

בזיכרון הקולקטיבי האסון בביילמאר נצרב כתאונה הקשה ביותר בהיסטוריה של חברת אל-על - שזו הפעם הראשונה שהיא איבדה מטוס בתאונה (בשנת 1955 הופל מטוס של החברה בשמי בולגריה). תמונת בניין המגורים שנקרע על ידי מטוס הענק עדיין צרובה בזיכרון של הולנדים רבים שאיבדו 39 אזרחים, כשבאחר צהריים שקט נפל עליהם מהשמיים מטוס ישראלי. היום, אתר ההתרסקות שוקם לחלוטין, וכל שנותר בו הוא שלט זיכרון קטן.