בעוד שלושה ימים יפוג תוקף הוויזה התאילנדית של איתמר ועודד שור-וולף, בני זוג שהביאו ילדה לעולם באמצעות אם פונדקאית בתאילנד. ישראל טרם הגיעה לפתרון מול ממשלת תאילנד - והם נותרו יחד עם ליה הקטנה, כמעט בת חודשיים בחדר המלון שלהם בבנגקוק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כחודשיים הם המריאו לבירת תאילנד במטרה להביא ילד לעולם - אבל כעת הם נקלעו לתסבוכת, לאחר שהוציאו כספים רבים. טרם ברור עדיין מתי ואיך הם יחזרו לארץ. השניים, כבר 17 שנים וחצי יחד: איתמר עובד כמתכנת ואילו עודד עובד כאח בבית חולים.  

"היא הייתה בבית חולים ארבעה ימים ומאז אנחנו איתה פה בחדר מלון בבנגקוק", סיפר איתמר בריאיון לחדשות 2 Online. "אנחנו בעצם מחכים שמדינת ישראל תסכים לליה להיכנס למדינה שלה. הוכחנו קשר גנטי לליה, ודרך בית משפט הוכרז שליה היא בת של אזרח ישראלי, ומתוקף כך מגיע להם גם דרכון".

השניים עדיין לא יודעים להגיד מדוע משרד הפנים לא מספק להם דרכון או תעודת מעבר, והם הלינו על כך שאף גורם ממשרד הפנים לא יצר איתם קשר. "התחושה היא שמישהו בממשלת ישראל פשוט מנסה למנוע מזוגות חד מיניים להגשים את ההורות שלהם. זה מרגיש כאילו יש יד מכוונת שמנסה לעצור את כל התהליך הזה של זוגות חד מיניים שרוצים כמו כל אחד אחר לזכות באושר ולהביא ילד לעולם".

כמעט בת חודשיים. ליה הקטנה (צילום: באדיבות המשפחה)
כמעט בת חודשיים. ליה הקטנה | צילום: באדיבות המשפחה

"הילדים לא נפלו מהשמיים"

איתמר ועודד מקווים לקבל דרכון עוד היום כי מבחינתם כל רגע הוא מיותר. בניגוד להסברים של משרד הפנים, לטענתם אין מניעה בחוק התאילנדי לפונדקאות או הוצאת ילדים מהמדינה. עודד הגדיר את המצב ביזיון: "הילדים לא נפלו מהשמיים. כמעט בגיל חודשיים הילדים עדיין לא ראו טיפת חלב ישראלית, רופא או אחות ישראלית או מעקב התפתחות כמו שצריך".

עשרות בני אדם הפגינו היום מול ביתו של שר הפנים גדעון סער, במחאה על הטיפול הכושל לדבריהם. רובי ישראלי, שבניו התאומים תקועים בתאילנד, טען כי נאמר לו שלפי החוק התאילנדי אין משמעות לחתימת האם על המסמך. "אני רוצה דרכון לבן שלי - אנחנו מחכים כבר 60 יום, עד שחזרתי לאחרונה. זה פשוט בזיון שאנשים רוצים לחזור לארץ עם תינוקות ולא יכולים. 200 איש בלי אפשרות לחזור לארץ. עד מתי שר הפנים ימשוך אותנו?" ישראלי הדגיש כי עובדי השגרירות סירבו לקבל ממנו את המסמכים.

בהודעה משותפת שיצאה היום מטעם משרד החוץ, רשות האוכלוסין ומשרד המשפטים באשר לסוגיה, נמסר כי שגרירות ישראל בתאילנד מקיימת מזה זמן מגעים עם הרשויות במדינה. "המגעים מתבקשים לנוכח העובדה, שלפי הדין בתאילנד התינוקות הם אזרחים תאיים לכל דבר ועניין".

לטענתם, "עמדת הרשויות בתאילנד, אשר אף נמסרה לישראל באגרת רשמית, היא כי לאימהות התאילנדיות, שילדו את התינוקות, יש זכויות הוריות מלאות ביחס לאותם ילדים ובכלל זה הזכות למשמורת. לכאורה נראה, כי הגופים המתווכים בתחום הפונדקאות ערכו הליכים מבלי שבדקו מראש הדין המקומי לאשורו".

סער תוקף: "טענות מופרכות" (צילום: רויטרס)
יביא את הילדים הביתה? גדעון סער | צילום: רויטרס

"לא קיבלנו חתימה של האמהות הפונדקאיות"

לפי ההודעה, עד כה נרשמו שתי פניות בלבד לשגרירות בבנגקוק, אולם לא התקבל בשגרירות כתב הסכמה בחתימתה של מי מהאמהות הפונדקאיות, ולפיכך לא הושלם ההליך המאפשר הנפקת דרכון. היה ויתקבלו המסמכים הדרושים, יונפק דרכון לילד, אשר אמו מסרה את הסכמתה, כאמור. גורמים המעורבים בנושא אומרים בתגובה כי הסיבה שהאמהות הפונדקאיות לא חתמו על כתב הסכמה נעוצה בכך שהקונסוליה לא אישרה את הנוסח עליו הן חתומות. "הספיקו לחתום שתיים ואז הפסיקו עם השאר, כאמור, כי הנוסח לא מקובל. להגיד שזו הסיבה שלא מנפיקים דרכונים זה פשוט לא נכון", הוסיפו.

בימים האחרונים החלה מחאה ברשת, שמפנה אצבע מאשימה לעבר שר הפנים גדעון סער. לקבוצת הפייסבוק ששמה "עזרו לנו להביא את התינוקות הביתה", הצטרפו בימים האחרונים כ-17 אלף גולשים. ההורים המיואשים קיבלו עידוד מעשרות אנשי תקשורת, שחקנים ודוגמנים, שהצטרפו למחאה הגוברת ברשת, והעלו תמונות שלהם כשהם נושאים שלט ועליו שמו של אחד התינוקות הנצורים.

אל 20 התינוקות שנמצאים כבר עכשיו בעין הסערה, צפויים להצטרף בחודש הקרוב עוד 40 שצפויים להיוולד. בשלב זה לא נראה שיהיה פתרון מהיר לסוגיה, כשממשלת תאילנד הבהירה לאחרונה לישראל כי הפונדקאות אינה מעוגנת בחוק בשטחה וכי ייתכן שהוצאת תינוקות מתאילנד תיחשב כהברחה לא חוקית של בני אדם.