ההפגנות האלימות בתאילנד התחדשו הבוקר (ב') כשמפגינים ניסו לחדור למתחם שבו ממוקם משרד ראש הממשלה יאנגלוק שינוואטרה ומשרדי ממשלה נוספים. המשטרה השתמשה בכדורי גומי ובגז מדמיע כדי לחסום את המפגינים. ראש הממשלה דוחה את דרישות המפגינים להתפטרותה: "אנחנו לא רואים שום דרך לפתור את הבעיה בהתאם לחוקה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו בוחרים בין שימוש בתותחי מים לבין גז מדמיע וכדורי גומי", הסביר ראש שירותי הביטחון הלאומיים. "שימוש בכדורי גומי נעשה רק באזור אחד של בנגקוק - הגשר שליד בניין הממשלה".

המפגינים דורשים את התפטרות ראש הממשלה שינוואטרה והכריזו אתמול על "הפיכה עממית". הבוקר, חזרו חלק מהם להתייצב מול המחסומים שהקימה המשטרה מחוץ לכמה בנייני ממשלה בבנגקוק.

נעצרה. צ'ינוואט (צילום: AP)
רה"מ דוחה הדרישה להתפטרותה, שינוואטרה | צילום: AP

עשרות בתי ספר וכמה אוניברסיטאות נסגרו בבירת תאילנד, במסגרת הקריאה לשביתה כללית במדינה, ביום התשיעי להפגנות נגד ראש הממשלה. במהלך סוף השבוע היו כמה ניסיונות מצד המפגינים להסתער על משרד ראש הממשלה ועל בניין הממשלה. ארבעה בני אדם נהרגו במהלך ההפגנות - הסוערות ביותר שידעה המדינה מאז 2010.

"לא רואים שום דרך לפתור את הבעיה"

ראש הממשלה שינוואטרה דחתה הבוקר את דרישות המפגינים והבהירה כי הן בלתי מתקבלות בהתאם לחוקה. שינוואטרה דיברה בטלוויזיה ואמרה כי היא מוכנה "לפתוח כל דלת" למשא ומתן במטרה למצוא פתרון למשבר הפוליטי.

"אני לא יודעת איך נוכל להמשיך", הבהירה. "אנחנו לא יודעים איך לגרום לזה לקרות. כרגע, אנחנו לא רואים שום דרך לפתור את הבעיה בהתאם לחוקה. אם יש דרך כלשהי שבאמצעותה אוכל להשיב את השקט, אני מוכנה לעשות זאת. הממשלה לא חייבת להמשיך לשלוט - אנחנו רק רוצים שלום".

האש חזרה לבנגקוק, ארכיון (צילום: רויטרס)
המשטרה משתמשת בכדורי גומי | צילום: רויטרס

מנהיג המפגינים, סוטאפ תאגסובאן, שנפגש אמש עם ראש הממשלה, אמר כי הוא לא יסתפק בהתפטרות של שינוואטרה או בבחירות חדשות, והדגיש כי ברצונו להקים "מועצת עם" שתבחר ראש ממשלה חדש.

ישראלי בבנגקוק: "מתח גדול"

אלון מילר, מדריך טיולים ישראלי המתגורר בבנגקוק סיפר לחדשות 2 על התחושות בעיר: "באזורים התיירותיים יש פחות בעיה, בניגוד לפעמים קודמות שבהן המפגינים הפנו את זעמם ליעדים תיירותיים כדי לנטרל את העיר ולשתקה. הפעם הזעם מתמקד באזורים ממשלתיים ומשטרתיים. בכל זאת יש הרגשה של מתח גדול מאוד, והמקומות המתוירים כמו מקדשי המלך סגורים. להגיע לבנגקוק כיום לא כל כך מומלץ".

הפגנות תאילנד (צילום: חדשות 2)
אלפי מפגינים ברחובות | צילום: חדשות 2

במשרד החוץ אומרים היום כי אזהרת מסע לנסיעה לתאילנד פורסמה ב-4.11 בגלל הפגנות פוליטיות. "ישראלים בתאילנד מתבקשים להקפיד ולהתרחק מאזורי הפגנות וריכוזי כוחות ביטחון", נכתב באזהרה. "מומלץ לעקוב אחר דיווחי התקשורת, לנהוג בערנות ובמשנה זהירות ולפעול על פי הנחיות הרשויות המקומיות".

המאבק של הימים האחרונים הוא התפרצות מחודשת של מאבק ארוך שנים בין האוכלוסייה העירונית, מעמד הביניים התאילנדי, המשכילים ומקורבי משפחת המלוכה לבין בני המעמדות הנמוכים ותושבי הכפרים, שתומכים במשפחת שינוואטרה - ששוויה מוערך במיליארדים. המחאות פרצו אחרי שראש הממשלה ביקשה להעניק חנינה לאחיה, טקסין שינאווטרה, שהודח בהפיכה צבאית בשבת 2006 ונגדו תלויים אישומי שחיתות.