"רוסיה - איום סייבר משמעותי" (צילום: רויטרס)
המתווה האמריקני יתקבל? אובמה ופוטין | צילום: רויטרס

מאמץ דיפלומטי למנוע את המשך המתיחות בין רוסיה לאוקראינה: נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שוחח אמש עם מקבילו הרוסי, ולדימיר פוטין, והציע לו תכנית שנועדה לפתור את המשבר בחצי האי קרים - כך מסר בכיר אמריקני לסוכנות הידיעות "רויטרס".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אובמה הציע לפוטין כי במקום כוחות הצבא הרוסי שפלשו לחצי האי קרים שנמצא בשטח אוקראינה, יוצבו באזור הרגיש פקחים בינלאומיים - וכי החיילים הרוסים ייסוגו וישובו בחזרה לשטח רוסיה.

לדברי הנשיא האמריקני, תפקיד הפקחים יהיה לא רק לשמור על הביטחון, השקט והסדר באזור, אלא גם להבטיח את זכויותיהם של האזרחים הרוסים הרבים המתגוררים בשטח חצי האי ולוודא שלא מנסים לפגוע בהם. אובמה שוחח אודות המתווה המוצע גם עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל.

עוד הוסיף הבכיר כי בכוונת אובמה לא להגיע לוועידת שמונה המדינות המתועשות (8G) שמתוכננת להיערך בסוצ'י בחודש יוני הקרוב - עד שהכוחות הרוסיים לא ישובו בחזרה לבסיסיהם וייסוגו משטח אוקראינה.

הרגעת הרוחות? רוסיה ערכה ניסוי בטיל בליסטי

ניסוי בטיל בליסטי. ארכיון (צילום: AP)
ניסוי בטיל בליסטי. ארכיון | צילום: AP

ההצעה לפתרון המשבר בחצי האי קרים מגיעה על רקע הניסוי המוצלח בטיל בליסטי בין-יבשתי שערכה אמש רוסיה. הטיל - מסוג RS-12M "טופול" - נורה מאזור אסטרחן, סמוך לים הכספי, ופגע בהצלחה במטרה שיועדה לו בקזחסטן. אתר השיגור קפוסטין יאר ממוקם סמוך לנהר הוולגה, כ-450 קילומטרים מזרחית לגבול עם אוקראינה.

בעקבות שיגור הטיל אמר בכיר אמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצות הברית קיבלה התראה מוקדמת על הכוונה לבצע ניסוי - עוד לפני הכנסת הכוחות הרוסיים לחצי האי קרים. הטיל נכנס לשימוש לראשונה ב-1985. אורכו 20 מטרים, הטווח שלו עומד על 10,500 ק"מ והוא מתוכנן לשאת ראש נפץ גרעיני.

אובמה: "רוסיה מפרה את החוק הבינלאומי"

כוחות צבא רוסים (צילום: רויטרס)
כוחות צבא רוסים בקרים, אמש | צילום: רויטרס
אמש תקף נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, את ההתערבות הרוסית באוקראינה והדגיש כי "ישנה סברה חזקה שפעולותיה של רוסיה מפרות את החוק הבינלאומי"."הפעולות משקפות את העובדה שמדינות שכנות לרוסיה מודאגות מאוד וחשדניות בנוגע לסוג כזה של התערבות". לדברי אובמה, המדיניות של מוסקבה רק תגדיל את המרחק בין רוסיה לבין אותן מדינות שכנות.

"לאוקראינה יש את האפשרות לחבור למערב ולחבור לרוסיה, כל עוד אף אחד מהצדדים לא מתערב בהחלטות השייכות לעם באוקראינה", הדגיש אובמה. "ארה"ב עומדת מאחורי העיקרון שמדינה ריבונית ואנשים עצמאיים מסוגלים לקבל בעצמם החלטות הנוגעות לחייהם. מר פוטין יכול לזרוק מילים רבות לאוויר, אך העובדות על הקרקע מצביעות על כך שאינו דוגל בעיקרון זה".