למור שחור-לבן (צילום: AP)
למור שחור-לבן | צילום: AP

חיות בצל האיום: מדענים פיתחו את המפה הראשונה מסוגה להתמצאות בין הזנים והמינים של בעלי החיים שעומדים בסכנת הכחדה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין המינים שנמצאים במפה, שמטרתה להעלות את המודעות לנושא, הסלמנדרה המקסיקנית, לטאת הענק פנגולין מלאי והלמור השחור-לבן, שאמנם מופיע בהרבה מאוד סדרות אנימציה, אבל על פני הכוכב הוא הולך ונעלם.

"ניסינו להסיט את תשומת הלב למגוון מינים שעומדים על סף הכחדה ושרוב בני האדם לא שמעו עליהם", אמר ל-BBC פרופ' ג'ונתן ביילי מהאגודה הזואולוגית של לונדון, שיזמה את הפרויקט.

סלמנדרה נדירה בסכנה (צילום: רויטרס)
סלמנדרה נדירה בסכנה | צילום: רויטרס

סכנה גדולה לחיות במזרח אסיה

במפה ניתן לראות את האזורים בעולם שבהם נמצאים הריכוזים הגבוהים ביותר של בעלי החיים הנכחדים והאזורים שלפי דעת מחברי הדוח דורשים את מירב מאמצי השימור.

"כשאנו מדברים על יונקים, ניתן לראות את ההיסטוריה האבולוציונית שלהם דרך המינים שנמצאים בדרום אמריקה", ציין פרופ' ביילי. "אבל בשקלול האיומים, הפוקוס שלנו הוא דווקא בדרום מזרח-אסיה, שם נערכים השינויים הקיצוניים ביותר בשימוש שעושים בקרקע. ייצור של שמן דקלים למשל, מעמיד בסיכון גבוהה רבים מהמינים האלה". ביילי הדגיש שגם תעשיית התרופות והתכשירים הסינית, תורמת להאצת ההכחדה.

פנגולין מלאי (צילום: AP)
פנגולין מלאי | צילום: AP

האיום המרכזי - הגורם האנושי

המפה מפרטת את הגורמים האנושיים שמסכנים את החיות. הגורם המרכזי הינו הגורם האנושי, כאשר התרחבות היישובים והערים, זיהום אוויר, ודיג מוגזם וחסר בקרה שמפר את האיזון במקורות המים באגמים ובנהרו - נחשבים לכאלו המאיימים על שלומם של בעלי החיים.

במפה גם צוינו האזורים המסוכנים ליונקים ולדו חיים, וכן כיצד פועלות הרשויות בכל אחד מהם כדי למנוע הכחדתם. כך למשל על פי הנתונים, ב-5% מהאזורים שבהם חיים יונקים בסכנת הכחדה, הרשויות עושות משהו בעניין, בעוד לגבי הדו חיים - מדובר על 15% בלבד.