ארה"ב עוקבת אחריכם דרך המשחק? (צילום: ANGRY BIRDS)
ארה"ב עוקבת אחריכם דרך המשחק? | צילום: ANGRY BIRDS

משחק או תוכנת ריגול? מסמכים שהודלפו על ידי אדווארד סנואודן חושפים כי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (ה-NSA) ריגלה אחר מיליוני אזרחים באמצעות אפליקציות, ובהן המשחק "אנגרי בירדס".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסמכים, שפורסמו על ידי "הניו יורק טיימס" והגרדיאן, נטען כי גם סוכנויות המודיעין הבריטיות נעזרו במידע שנאסף דרך האפליקציות. ייתכן כי פרטיהם האישיים של כמיליארד בני אדם - כגון מקום מגורים, נטייה מינית ושיוך פוליטי - הועברו לגורמי מודיעין.

גם שמה של גוגל לא נעדר מהמסמכים שהודלפו. מידע שנאסף על ידי המפות של גוגל הועבר גם כן באופן אוטומטי. "למעשה, כל אחד שמשתמש בגוגל מאפס בטלפון חכם עובד עבור סוכנות הביון הבריטית", נכתב במסמך משנת 2008. במסמך נוסף, שנכתב בכתב יד, נטען כי איסוף המידע מגוגל הוא הליך קל.

הסוכנות לביטחון לאומי לא הגיבה ישירות לדיווח, אך ציינה כי התקשורת של אזרחים שאינם "מטרות מודיעיניות זרות לגיטימיות" אינו מעניין את הסוכנות. "כל רמיזה שהאיסוף של המידע המודיעיני מתמקד בטלפון החכם או ברשתות החברתית של האמריקני הפשוט אינה נכונה", נכתב בהודעה.

סנואודן (צילום: AP)
ממשיך להביך את השלטונות. סנואודן | צילום: AP

גוגל ויצרני אנגרי בירדז סירבו להגיב

"אנו אוספים מודיעין רק עבור מטרות שמותרות על פי חוק, ללא קשר לאמצעים הטכנולוגיים של המטרות", הבהירה סוכנות הביון האמריקנית. סוכנות הביון הבריטית סירבה להגיב לדיווח, אך מסרה כי כל פעולתה היא "מאושרת, הכרחית ומידתית".

בעבר סנואודן הדליף כי גופי המודיעין התעניינו בטלפונים החכמים וברשת התקשורת שלהם, אך המידע על השימוש באפליקציות לא נחשף בעבר. המשחק "אנגרי בירדז", בו הציפורים נלחמות בחזירים, הורד יותר מ-1.7 מיליארד פעמים ברחבי העולם. על פי אחד המסמכים משנת 2012, סוכנות הביון הבריטית הנחתה את עובדיה כיצד לחלץ מידע מהמשחק הנמצא בטלפונים הפועלים בטכנולוגיית אנדרואיד.

גם הרשת החברתית פייסבוק ואתרי שיתוף התמונות והסרטונים פליקר ופליקסטר שימשו את הסוכנויות לכריית מידע. באחד המסמכים שהודלפו נטען כי באמצעות היישומים, ניתן לגלות היכן המכשיר מחובר, באילו אתרים גלש המשתמש ומיהם חבריו, לצד פרטים אישיים כגון השתייכות פוליטית ואף העדפה מינית. גוגל וחברת "רוביו", המייצרת את "אנגרי בירדז", סירבו להגיב לדיווח.