עם פתיחת עצרת האו"ם ה-68 במספר, עלה הנשיא האמריקני ונאם מעל בימת העצרת הכללית  כשהוא מציב שלושה נושאים מרכזיים על השולחן: תוכנית הגרעין של אירן, שיחות השלום המתנהלות בין ישראל לפלסטינים, והתגובה הבינלאומית לסוגיית הנשק הכימי בסוריה. כאן בחדשות 2 Online העברנו בשידור חי את נאום אובמה בעצרת האו"ם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ארה"ב ואירן היו מבודדות זו מזו מאז המהפכה האסלאמית ב-79', לחוסר אמון זה יש שורשים עמוקים", אמר אובמה כשהוא סוקר את יחסי שתי המדינות, "האירנים התלוננו על מעורבותה של ארה"ב בענייניה הפנימיים, ומצד שני אירן פגעה בארה"ב ישירות, או באמצעות שליחי ואיימה על ישראל".

הנשיא האמריקני ציין כי אינו מאמין שפשר להתגבר על ההיסטוריה הזו ביום אחד אך הצהיר: "אני מאמין שאפשר לפתור את נושא תוכנית הגרעין האירנית. זה יכול לשמש כצעד משמעותי לפתרון רחב יותר המבוסס על אינטרסים ושלום הדדי".

אובמה שב והזכיר את חלופת המכתבים בינו לבין ההנהגה באירן ואמר כי הבהיר לנשיא היוצא של אירן וזה הנכנס: " אנו מוכנים לדון בתוכנית הגרעין באירן, אך נחושים לא לאפשר גרעין אירני למטרות צבאיות. אנחנו מתעקשים שממשלת אירן תעמוד בהתחייבויותיה תחת האמנה לאי הפצת נשק גרעיני".

אובמה ינאם שני בעצרת
רוחאני. "עליו להוכיח במעשים" | צילום:

נשיא ארה"ב ברך על אמירותיו של הנשיא האירני הנבחר רואחני, כי אין בכוונתו לפתח נשק גרעיני. "אני מקבל בברכה את אמירתו של הנשיא שהוא לא מחפש נשק גרעיני -זו הכרזה בכיוון הנכון", אמר אובמה אבל הבהיר: "כדי שנגיע לעמק השווה , אנו צריכים לראות שמאחורי המילים, יש מעשים". לטענתו, לא מדובר בסוגייה המתנהלת רק בין ארה"ב לאירן. "העולם ראה שאירן לא עומדת במחוייבויות שלה בעבר והוא צריך לראות שאירן משנה את המדיניות שלה".

"לאנשים בישראל יש זכות לחיות ללא איום"

בדבריו פנה הנשיא האמריקני והתייחס גם למשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. "לאחרונה בירושלים נדהמתי מצעירים ישראלים שחושבים שהשלום הוא אפשרי, ושהמאבק הורס את החברה בישראל", סיפר אובמה על רשמיו מביקורו בישראל, "אבל לאנשים בישראל יש זכות לחיות ללא איום, ללא איום טילים על חייהם".

הנשיא האמריקני הוסיף והתייחס גם לעמדת הצד הפלסטיני בסכסוך והדגיש: "גם לפלסטינים יש זכות לחיות בשלום. ברמאללה שמעתי את הצעירים שמרגישים שאין להם מקום שלהם לחיות בו, הם מתוסכלים מהכיבוש, אבל גם הם הבינו שהדרך היחידה שהמצב הזה יגיע אל סיומו - היא משא ומתן לשלום. זה הזמן לחיפוש השלום".

הוא שיבח את מאמציהם של שני הצדדים למשא ומתן. "ישראל והפלסטינים הראו נכונות אמיצה לשלום", אמר הנשיא, "נתניהו שחרר אסירים, אבו מאזן הגיע לשולחן המשא ומתן. עכשיו כולנו צריכים לקחת החלטות קשות". אובמה הדגיש עוד כי "כל ידידותיה של ישראל צריכות להבין שיציבותה של ישראל תלויה בהקמת מדינה פלסטינית. גם המדינות הערביות צריכות להכיר במדינת ישראל וזכותה להתקיים".

נשיא ארה"ב קרא לשני הצדדים "לצאת מסלול ההאשמות והאמונות הישנות למסלול של אמונה ואומץ". לדבריו, שתי הסוגיות של תכנית הגרעין והשלום הישראלי-פלסטיני - ישפיעו מאוד על המצב במזרח התיכון ובאפריקה.

ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו ואבו מאזן. "זמן לחיפוש שלום" | צילום: רויטרס, חדשות

"האמנתי שפעולה בסוריה - אינטרס של ארה"ב"

בדבריו ציין אובמה כי האירועים במזרח התיכון ובצפון אפריקה יצרו שינויים ותהליכים - שלמולם אנשים שואלים מה יבוא עכשיו. "תרועות שלום נענו יותר מדי באלימות, צצו יותר מדיי עימותים סקטוריאליים. בשום מקום לא ראינו את התהליך בצורה חזקה יותר מאשר בסוריה. דרישות מול השילטון נענו ברצח ובאלימות. הקהילה הבינלאומית ראתה את הסכנה אך לא הצליחה לעמוד מול ההתפתחויות שם".

אובמה התייחס גם לשימוש בנשק הכימי בסוריה ולתגובתה של ארה"ב למולו. "ב-21 באוגוסט השתמש המשטר בנשק כימי במתקפה שהרגה יותר מ-1,000 בני אדם ומאות ילדים. המשבר בסוריה וחוסר היציבות באזור מגיע לליבם של אתגרים רחבים יותר, שעומדים בפני הקהילה הבינלאומית. איך עלינו לענות ולהתמודד? איך עוזרים לילדים שמותקפים בגז ולא עומדים מהצד נאמנים לערכינו?".

כשהוא עונה על הדילמות שהציג, נשיא ארה"ב ציין כי כנקודת התחלה על הקהילה הבינלאומית לאכוף את האיסור על נשק גרעיני. "אני איימתי בפעולה צבאית על סוריה כי האמנתי שזה חלק מהאינטרס של ארה"ב והקהילה הבינלאומית לאכוף את האיסור בשימוש בנשק הזה".

אובמה התייחס גם לטענות, לפיהן לא משטרו של אסד הוא שהתשמש בנשק הכימי. "פקחי האו"ם הוכיחו את השימוש בנשק כימי בסוריה. טילים שנורו מאזורים בשליטת השלטון. זהו לעג לאנושות, למוסד האו"ם, לטעון שמישהו אחר ירה את הטילים האלה". לדבריו, אם האו"ם לא יסכים עם ארה"ב בנושא אכיפת השימוש בנשק כימי בידי משטר אסד - הוא יוכיח כי "אין לו יכולות לעמוד בחוקים שהוא יצר". מנגד הדגיש: "אם נצליח נשלח מסר למאה ה-21 לגבי שמירת החוקים של המוסד הזה".

פצועים כתוצאה משימוש בנשק כימי. ארכיון (צילום: רויטרס)
"איך עוזרים לילדים שמותקפים בגז?" | צילום: רויטרס

לבד מנאום אובמה, צפוי לתפוס את תשומת הלב נאומו של רוחאני, הלילה - זאת לאור שורת ההצהרות הפייסניות כלפי המערב מאז נכנס לתפקידו. השאלה המסקרנת מכולן היא האם הנשיא האירני שיגיע לראשונה לעצרת, ייפגש עם אובמה, שעמו החליף מסרים בשבועות האחרונים - ואולי אף ילחץ את ידו.

גורמים בוושינגטון טוענים שקיימת 'פתיחות' לגבי פגישה בין הנשיא ברק אובמה לבין רוחאני. אם פגישה שכזו תתרחש, היא תהיה הפגישה הראשונה של ראשי המדינות מאז 1979 ועשויה להיות האירוע החשוב ביותר שיתקיים בעצרת הנוכחית. מה שבטוח הוא שפגישה תיערך בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי למקבילו האירני - פגישה היסטורית אף היא.

עצרת האו"ם - כל הנאומים המרכזיים

במהלך עצרת האו"ם, נציג של כל מדינה חברה עולה לנאום בפני העצרת. הנשיא אובמה הינו הנואם השני (אחרי נשיאת ברזיל) וראש הממשלה בנימין נתניהו יסגור את העצרת בנאום בשבוע הבא. 131 ראשי מדינות ו-60 שרי חוץ משתתפים בעצרת האו"ם, אך הם יתכנסו באולם חלופי - מפני שהאולם המוכר של עצרת האו"ם עובר שיפוצים.

מה יאמר נשיא אירן באו"ם?
לו"ז הנאומים בעצרת האו"ם | צילום:

השיחות והפגישות שאחרי הנאומים יערכו בחדרי הפגישות הרבים הפזורים סביב מתחם האו"ם בניו יורק. אולי באחת מהן, הנשיא אובמה יפגוש את רוחאני - קול אירני חדש אחרי הנשיא הקודם אחמדינג'אד, שקרא מעל בימת האו"ם לחסל את ישראל וטען שארצות הברית היא זו שעומדת מאחורי מתקפת ה-11 בספטמבר.

עם היעדרן של דמויות כמו אחמדינג'אד, נשיא ונצואלה המנוח הוגו צ'אבז, הסתלקותו ומותו של מנהיג לוב מועמר קדאפי מעל בימת ההנהגה העולמית, נשיא סודן - חסן אל-בשיר, הוא הדמות השנויה ביותר במחלוקת שאמורה לנאום מעל בימת האו"ם. המשלחת הישראלית כוללת מלבד את ראש הממשלה, גם את שגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור, והשר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ.