אין תמונה
"כבשה" את אירופה, לה-פן

אירופה פונה ימינה - והעולם מגיב בדאגה: ביבשת הישנה מתקשים לעכל את ההצלחה המסחררת של מפלגות הימין בבחירות לפרלמנט בשלל מדינות מפתח, בהן צרפת, גרמניה, בריטניה ויוון. "זהו יום רע לאיחוד האירופי", הדגיש מרטין שולץ, נשיאה היוצא של הפרלמנט האירופי, שהביע דאגה עמוקה לנוכח התוצאות המפתיעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שולץ, מנהיג שמאל-מרכז מגרמניה שאיבד את כוחו בבחירות שנערכו בסוף השבוע האחרון, תיאר בכלי התקשורת בארצו את האווירה הקשה השוררת כעת במפלגתו. "זה רע שמפלגה גזענית, שונאת זרים ואנטישמית מקבלת 25% מהקולות בצרפת", הדגיש בצער. "המצביעים בעצמם לא קיצוניים, הם איבדו את האמון שלהם, הם איבדו את התקווה".

באירופה מנסים לנתח את הסיבות שהביאו להצלחה יוצאת הדופן של הימין. לדברי פאולו ראפונה ממכון המחקר CIPI, מדובר בתוצאה של מדיניות צנע שפגעה בחייהם של מיליוני אזרחים. "אנשים נרתעים מהאיחוד, התגובה שלהם הייתה פנייה לאותם מנהיגים לאומנים המציעים פתרון לבעיות שנוצרו מאופן המחשבה המבולבל של ראשי האיחוד".

ראשי הקהילה היהודית בצרפת הביעו דאגה עמוקה מהתוצאות, והניצחון המרשים של "החזית הלאומית" בהנהגתה של מארין לה-פן. חבר הפרלמנט הצרפתי, היהודי מאיר חביב, קשר בריאיון לכלי התקשורת בארצו בין העלייה המטאורית של מפלגות הימין הקיצוני, לפיגוע הירי במוזיאון היהודי בבריסל, פיגוע שבו נהרגו ארבעה בני אדם, בהם שני אזרחים ישראלים.

"יום לאחר הפיגוע בבריסל ותקיפת היהודים בקרטיי, מזעזע ומצער לראות כי החזית הלאומית (מפלגתה של לה-פן) מובילה בבחירות לפרלמנט האירופי. העיתוי המצער ממחיש את המציאות העגומה שבה חיים יהודי אירופה בימים אלו. הם מותקפים מימין ומשמאל", הדגיש חביב. "ביום כזה, כיצד אמורות להרגיש הקהילות היהודיות באירופה אם לא כפי שהרגישו בימים אפלים יותר, באותה יבשת, לפני עשרות שנים?".

האיחוד האירופי עדיין חולם על פתרון שתי ה (צילום: AP, חדשות)
סכנה לאיחוד? | צילום: AP, חדשות

עיתוני צרפת: "הניצחון יזעזע את אירופה כולה" 

במאמר המערכת של העיתון הצרפתי - לה פיגארו נכתב כי "למרות שצפינו את התוצאות ואת הניצחון של החזית הלאומית, צרפת עדיין המומה, זהו ניצחון שיזעזע את צרפת ואת אירופה כולה, המערכת הפוליטית שלנו יצאה כעת מאיזון וזה יימשך זמן רב".

כותרות העיתונאים זעקו לא רק בצרפת, אלא גם בבריטניה, דנמרק יוון ובישרו כמעט בכל 28 מדינות האיחוד על "רעידת אדמה". בספרד מפלגת פודמוס (פירוש מילולי: "אנו יכולים") שמעודדת יציאה מהאיחוד האירופי זכתה בחמישה כסאות בפרלמנט. "אנחנו לא רוצים להפוך למושבה גרמנית", אמר מנהיג המפלגה, פאבלו איגלסיאס שמצהיר בגלוי על כוונתו לפגוע במוסדות האיחוד, המקום שבו הוא צפוי לכהן בקרוב.

נייג'ל פאראג', שהדהים את בריטניה לאחר שהצליח לנצח לראשונה עם מפלגה שאינה הלייבור או מטעם השמרנים, אמר כי "החלום הפך למציאות". הוא סבור שהמפלגה שלו UKIP, הפכה לכוח השלישי בגודלו בבריטניה עם 27% מהקולות. ראש הממשלה הבריטי הזדעזע מהתוצאות ואמר שהציבור "התפכח מהאשליות", בנוגע לאיחוד האירופי. באיטליה, בפה גרילו , מנהיגה המהפכני של מפלגת חמשת הכוכבים הצליח לגרוף 22% מהקולות. גם הוא הצהיר לא פעם שצריך להתנתק מהאיחוד האירופי.