מזכיר המדינה, ארכיון (צילום: AP)
"במקרים מסוימים הרחקנו לכת". קרי | צילום: AP

האזנו - ובחלק מהמקרים גם הגזמנו: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התייחס הלילה לפרשת ההאזנות שביצעה הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב (NSA) שמסעירה את העולם בשבועות האחרונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשיחת וידאו שהועברה לוועידת לונדון הודה קרי לראשונה כי מדינתו ביצעה האזנות סתר - וייתכן שאף הגזימה בחלק מהמקרים. "בכמה פעמים שביצענו האזנות זה יצא מפרופורציות והרחקנו לכת", הודה קרי.

עם זאת, סייג מזכיר המדינה האמריקני את הדיווחים לפיהם בוצעו האזנות ל-35 מנהיגים בעולם, בהם גם מנהיגי מדיניות ידידותיות כמו קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. לדבריו, האזנות בוצעו רק לגורמים שעלה חשש כי הם מסכנים את הביטחון הלאומי: "אני יכול להבטיח לכם שפרטיותם של אנשים חפים מפשע לא נפגעה כתוצאה מההאזנות", הבהיר אך הוסיף כי המאמצים לאיסוף מידע באמצעים אלה נמשכים.

אוסטרליה סייעה לארה"ב לרגל?

הסוף לתכנית ההאזנות קרוב? (צילום: חדשות 2)
האוסטרלים סייעו בהאזנות? | צילום: חדשות 2

אתמול (ה') דיווחה סוכנות הידיעות האוסטרלית פיירפאקס, כי אוסטרליה סייעה לאמריקנים בביצוע חלק מההאזנות. על פי הדיווח, שגרירויות אוסטרליה ברחבי באסיה שימשו כבסיס אמריקני לניטור ואיסוף מידע מודיעיני, לרבות ציתות לשיחות טלפון ויירוט תשדורות רדיו.

בדיווח, שמקורו במסמכים מסווגים שהדליף אדוארד סנודאן, מתואר כיצד מבצעים גורמי ביון אמריקנים את המעקבים משגרירויות אוסטרליה במדינות כמו סין, אינדונזיה, וייטנאם ותאילנד, ללא ידיעת הדיפלומטים העובדים בתחומן.

המסמך שתוכנו פורסם מתאר את רשת הריגול שפעלה בשגרירויות ובסניפים הקונסולאריים בידיעת משרד ההגנה האוסטרלי, בנוכחות מצומצמת ובהקצאת משאבים נמוכה. "ההתקנים שלה סמויים ומשימותיה האמיתיות אינן ידועות למרבית הדיפלומטים הפועלים באותה המדינה", נכתב. עוד צוין, כי האמצעים הטכנולוגיים שבהם נעזרו אנשי רשת הריגול הוסוו היטב בעיצובים ארכיטקטוניים במבנים ומתחת לגגות הרעפים שכיסו אותם.

קצין מודיעין אוסטרלי לשעבר מסר לסוכנות הידיעות כי לפעילות בג'קרטה בירת אינדונזיה היה תפקיד משמעותי באיסוף מידע על איומי טרור ועל הברחות, אך הדגיש כי מרבית המידע שנוטר עסק דווקא בנושאים פוליטיים, דיפלומטיים ומודיעיניים. לדבריו, המעקבים היעילים אחר בכירים בממשל האינדונזי התאפשרו בעיקר הודות להתפתחות תשתית התקשורת הסלולרית במדינה.

בבייג'ינג הגיבו אתמול בזעם לדיווחים. "סין מאוד מודאגת לנוכח הדיווחים ואנו מבקשים מארצות הברית לספק הבהרות והסברים בנושא", אמרה  דוברת משרד החוץ במדינה. "אנו דורשים מהנציגויות הזרות בסין ומאנשי הצוות שלהן לכבד את אמנת וינה בנוגע ליחסים דיפלומטים בין המדינות והסכמים בינלאומיים אחרים שאוסרים פעולות אשר פוגעות בביטחון ובאינטרסים של סין".