מניין ההרוגים ברעידת האדמה שהתרחשה אתמול בטורקיה עלה ל-239 ויותר מאלף בני אדם נפצעו, כך הודיע סגן ראש הממשלה הטורקי באשיר אטלאי. על פי ההערכות, כ-800 בני אדם לכודים תחת ההריסות והחשש הוא כי רבים מהם אינם בחיים.

אמש האדמה בטורקיה המשיכה לרעוד. לאחר רעש האדמה הקטלני שהתרחש בדרום מזרח המדינה בשעות הצהריים והביאה למותם, על פי החשש, של כ-1,000 אנשים, זיעזעה סמוך לשעה 23:00 את אותו אזור רעידת אדמה נוספת, בעוצמה פחותה, של 6.1 בסולם ריכטר.

הרעידה האחרונה התרחשה בסמוך למוקד הרעש קודם, כ-6 קילומטרים בלבד מהעיר ואן, שם נהרסו בניינים רבים. עדיין לא ידועה רמת הנזק או כמות הנפגעים ברעש הנוכחי.

חילוץ ילד מן ההריסות, הלילה (צילום: רויטרס)
חילוץ ילד מן ההריסות, הלילה | צילום: רויטרס

בינתיים, טורקיה מסרבת לסיוע הבינלאומי הרב שהוצע לה. בכיר במשרד החוץ הטורקי אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי טורקיה קיבלה עשרות הצעות לסיוע ממדינות שונות, כולל מישראל, אך דחתה את העזרה מכולן.

כלי התקשורת בטורקיה ממשיכים לדווח על מניין הרוגים גבוה בהרבה מזה שמפרסמים גורמים רשמיים. חלק מהאזרחים שמשתתפים במאמצי החילוץ אמרו לטלוויזיה הטורקית כי החיפושים "מאולתרים". בכיר בעיריית ואן אמר כי מניין ההרוגים ימשיך לעלות במהלך הלילה, כשיגיע מידע מהכפרים והעיירות הקטנות באזור המרוחק.

ברק: "לא שוכחים שהטורקים היו הראשונים לסייע בכרמל"

בריאיון למהדורה המרכזית אמר אמש שר הביטחון אהוד ברק, "נסייע ככל שניתן". "אני מתרשם שהטורקים הפעם לא מעוניינים בסיוע שלנו", הוסיף. "אנחנו כמובן הצענו סיוע מיד כשהאסון קרה. אני עוד זוכר, לפני 11 שנה, רעידת אדמה קשה מאוד בטורקיה, בקצה השני של המדינה. שם הגשנו עזרה, חילצנו אנשים מתוך ההריסות. אני זוכר שסיירתי עם ראש ממשלת טורקיה דאז, והרעיפו אהבה אין קץ לישראל".

"אבל עברו 11 שנה ואנחנו במציאות אחרת", ציין ברק. "כרגע התשובה היא שלילית. אם יתברר להם שנדרשים עוד מקורות סיוע ואין להם, אז הם יחשבו שוב. אנחנו בכל מקרה הצענו ואנחנו לא שוכחים שהטורקים היו הראשונים שסייעו לנו בשריפה בכרמל".

ראש הממשלה נתניהו הצטרף הערב לנשיא פרס, שר החוץ ליברמן ושר הביטחון ברק והצהיר על הסיוע. "כפי שטורקיה סייעה לישראל בזמן השריפה בכרמל, כך אני מקווה שהיא תענה להצעתנו ותקבל את הסיוע שאנו מציעים", אמר.

טורקיה לא דחתה עזרה בגלל המשבר (צילום: AP)
אישה מוצאת בחיים מן ההריסות | צילום: AP

עם רדת החשיכה, האזרחים הצטרפו לחילוץ - בידיים חשופות

צוותי החירום הטורקים ממשיכים להיאבק כדי לחפור אנשים מחוץ להריסות בעיר ואן ובמחוזות הסמוכים לה. אזרחים הצטרפו בחיפוש כמעט נואש, משתמשים בידיהם ועובדים תחת מנורות שמונעות בגנראטורים. "שמענו צעקות וגניחות מתחת להריסות, אנחנו מחכים שצוותי החירום יגיעו", דיווח חאליל צ'ליק, תושב ואן, לסוכנות הידיעות רויטרס כשהוא עומד ליד שיירי בניין שקרס לנגד עיניו.

הוא הוסיף, "פתאום, רעידת אדמה קרעה את הבניין מולי. כל עוברי האורח, כולנו רצנו לבניין והצלנו שני אנשים פצועים מההריסות". באתר אחר, נלכדו שלושה בני נוער מתחת לבניין שקרס. אנשים רבים כיסו את ההריסות וצעקו: "האם יש שם מישהו?". עובד מבוגר ישב בסמוך ובכה, כשהשוטרים ניסו להרחיק אזרחים מהמקום.

הרעש יגרום גם לרעידת אדמה פוליטית בטורקי (צילום: רויטרס)
טורקיה סירבה לסיוע בינלאומי | צילום: רויטרס

ככל הנראה, בעיר ואן קרסו עשרה בניינים ובמחוז הסמוך נהרסו עוד 25-30. "שני בניינים לפחות קרסו באזור ומערכת הטלפונים עמוסה וכמעט שלא מתפקדת", אמר ראש מחוז ואן, בקיר קאיה. "יש פחד רב באוויר ואנחנו לא מצליחים לגשת לאזור האסון - דבר שעוד יותר מעצים את הבהלה". "יש כל כך הרבה הרוגים והנזק הוא פשוט עצום", סיפר ראש עירייה סמוכה למוקד הרעש. "אנחנו צריכים תרופות באופן דחוף, ציוד רפואי והרבה סיוע".

המחלצים שבחוץ מנסים להרגיע, אבל לרבים מהם אין את מספר השעות הנדרש להמתין לחילוץ. "אנחנו שומעים כל הזמן צעקות, קריאות ובכי מתחת להריסות", אמר האלי קאליק, צעיר מהעיר וואן. "כולנו ממתינים לאנשי החילוץ שיגיעו". תושבת אחרת של העיר אמרה: "פתאום רעידת האדמה הרסה את הבניינים סביב שפשוט נפלו עלינו. כל אחד מאיתנו התחיל לרוץ לכל הכיוונים. הצלחנו להוציא מהבניין שני פצועים, אבל יש עוד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק