N12
פרסומת

75 שנים לליל הבדולח: "רגע חשוך"

בשבוע הבא תציין גרמניה 75 שנים לליל הבדולח – אירוע שנחשב לציון הדרך שבין ההסתה והנידוי של היהודים לבין תחילת רדיפתם השיטתית. "זה אחד הרגעים החשוכים בהיסטוריה של גרמניה. לא ניתן להסביר את זה, אבל גם היום אין מוסד יהודי אחד שניתן להשאיר ללא השגחה", אמרה הקנצלרית מרקל בנאום ברדיו

סוכנויות הידיעות
חדשות
פורסם:
חנות יהודית אחרי ליל הבדולח, 1938
צילום: ap
הקישור הועתק
חנות יהודית אחרי ליל הבדולח, 1938
חנות יהודית אחרי ליל הבדולח, 1938 | צילום: ap

ערב יום השנה ה-75 לליל הבדולח, קוראת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לתושביה להיות ערניים לסכנות האנטישמיות ושנאת מיעוטים בגרמניה.

במהלך שידור הרדיו השבועי שלה, מרקל תיארה את האירועים בנובמבר 1938 כ"אחד הרגעים החשוכים ביותר בהיסטוריה של גרמניה". היא קראה לכל האנשים במדינה להראות את האומץ האזרחי שלהם ולהבטיח ששום צורה של אנטישמיות לא תהיה מקובלת בגרמניה היום.

"לא ניתן להסביר את זה, אבל גם היום אין מוסד יהודי אחד שניתן להשאיר בלי אבטחה משטרתית", היא הדגישה. במקביל, מרקל ציינה כי היום יש קהילות יהודיות משגשגות בגרמניה, רבים מחבריה הם יהודים יוצאי ברית המועצות לשעבר.

ליל הבדולח: ניסוי הכלים של היטלר

ליל הבדולח אירע ב-9 בנובמבר 1938. לאחר שצעיר יהודי שמשפחתו גורשה מגרמניה ירה באחד מעובדי שגרירות גרמניה בפריז, ניצל השלטון הגרמני את ההזדמנות וערך לילה של פרעות ביהודים בכל רחבי הרייך השלישי. מאות בתי כנסת הועלו באש, אלפי עסקים בבעלות יהודית נבזזו ו-30 אלף יהודים נעצרו ונשלחו למחנה הריכוז דכאו.

בית כנסת שנהרס במהלך הפרעות
בית כנסת שנהרס במהלך הפרעות | צילום: ap

ליל הבדולח היה מעין ניסוי כלים של הנאצים, לבדוק את תגובת העולם לפרעות נרחבות ביהודי גרמניה. חוקרים טוענים שכשראה היטלר שהעולם רובו ככולו אדיש לאירועי ליל הבדולח, הוא הסיק כי לא ייעשה דבר גם אם הוא יוביל רדיפה נרחבת ואלימה יותר של היהודים.