נתניהו ורוחאני (ארכיון) (צילום: AP, רויטרס)
האם אירן תשנה מדיניות? | צילום: AP, רויטרס

דוח רבעוני של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) קובע: אירן ממשיכה להתקין צנטריפוגות להעשרת אורניום, ואף מתכנתת לערוך ניסוי בצנטריפוגות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי הדוח, אירן התקינה כאלף צנטריפוגות בתקופה האחרונה, אך טרם הגיעה לקו האדום אותו הציבה ישראל. המאגר הגרעיני של המדינה "גדל רק במעט", ולכן לא מהווה עילה לפעולה צבאית ישראלית. בדוח נטען עוד כי אירן ממשיכה להתקין צנטריפוגות מהדור הבסיסי ER1 וגם מהסוג המתקדם יותר - ER2M. הצנטריפוגות מסתובבות במהירות כדי להעשיר את האורניום ברמה מספקת - גם לחימוש נשק גרעיני וגם לכורים אזרחיים.

לדברי הסוכנות, ההתפתחות בתחום הגרעיני אמור להדאיג את המערב, אשר מקווה לשינוי מדיניות מצד משטרו של הנשיא החדש רוחאני. אירן גם החלה לייצר דלק לכור המים הכבדים בערק, שמהווה מסלול גרעיני מקביל למסלול האורניום המוכר ומתרכז בייצור פלוטוניום. נתונים אלו מדאיגים את הקהילה הבינלאומית כי הם מעידים שהאיראנים פועלים להשגת נשק גרעיני בשני המסלולים באותו זמן.

"מהלך שעשוי לקנות זמן"

דיפלומט מערבי בכיר בווינה אמר לרויטרס כי הדוח החדש מציין שטהרן מגבירה את מאמציה להעשיר אורניום. מצד שני, הדיפלומט אמר שהדוח יכיל נתונים נוספים המעידים שאיראן מגבילה את כמות החומר הגרעיני שברשותה, מהלך שעשוי "לקנות זמן" לקראת משא ומתן עם המעצמות.

אירן מכחישה את הטענה וטוענת כי תוכנית הגרעין משמשת רק לייצור חשמל ולצרכים רפואיים. בצל המתיחות בסוריה וההכנות לתקיפה, פרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הבוקר (ד') הודעה, שלפיה ייערך בסוף ספטמבר סבב שיחות עם אירן בנושא תכניתה הגרעינית - הראשון מאז בחירתו של הנשיא הנחשב מתון חסן רוחאני. על פי ההודעה, הפגישה נקבעה ל-27 בספטמבר.