שנה חדשה היא סיבה למסיבה גם בקוריאה הצפונית. שמי הבירה פיונגיאנג נצבעו בצבעי הזיקוקים שנורו לשמיים, והמנהיג הצעיר קים ג'ונג-און ואשתו הצעירה התקבלו באהבה על ידי אלפי מוזמנים שהגיעו לקונצרט חצות מיוחד שנקרא בעקבות המפלגה "עד הסוף".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

יום קודם הפתיע המנהיג הצעיר את נתיניו ואת העולם כולו כשהופיע בטלוויזיה בנאום מיוחד שבו פרש את תוכניותיו לשנה החדשה, השנה השנייה לשלטונו. נושא חשוב ביותר בדרך לביטול הפיצול בין המדינות והגשמת איחודן, הוא סיום הסכסוך בין הצפון לדרום. אלא שעל פני האדמה דבר לא השתנה ורבבות אזרחים נאמנים ומאומנים היטב נהרו ביום הראשון של השנה להניח זרים למרגלות פסלי הענק של אבות האומה.

המנהיג היקר קים ג'ונג-איל, שמת לפני שנה שניצב בגאון לצד פסל אביו, המנהיג הגדול קים איל-סונג, אבי האומה, ראש השושלת, סבו של המנהיג העליון קים ג'ונג-און שעומד עכשיו בראש המדינה. הפעם הצפון קוריאנים הורשו לחייך. לפני שבועיים שבר פולחן האישיות שמאפיין את הדיקטטורה ההזויה הזו שיאים חדשים, כשגלים-גלים של נתינים מתוכנתים למראה, בכל הגילאים ומכל המעמדות, התייצבו באותו המקום כדי לציין את יום השנה למותו של המנהיג היקר.

לא מת, רק התחלף, קים ג'ונג איל (צילום: AP)
לא מת, רק התחלף, קים ג'ונג איל | צילום: AP

כשהורה השעון על חצות היום נשמעה צפירה והמדינה כולה הרכינה ראש לזכרו של המנהיג שמת בשעה הזו לפני שנה. דבר לא ישווה לאבל שפקד את המדינה הסגורה בשנה שעברה בעקבות לכתו של מנהיגם האהוב קים ג'ונג-איל, פרט אולי לאבל הכבד שפקד אותם שנה קודם לכן, כשנאלצו להיפרד מאביו קים איל-סונג, המנהיג הגדול, כבר אמרנו, שלאחר מותו הוכתר למנהיג הנצחי. מנהיגי קוריאה הצפונית לא באמת מתים - הם פשוט מתחלפים.

"המנהיג הוא כל יכול"

כאשר אנחנו מסתכלים על פולחן אישיות אנחנו צריכים לראות את השליטה המקסימלית של השלטון בכל אמצעי המדיה. מגיל הגן מחנכים אותם לסיפורים שיוצרים את המעין אלוהות של ההנהגה - המנהיג קים אל-סונג, קים ג'ונג-איל, קים ג'ונג-און - בעיקר היה הסבא, הייתה הרגשה, ואם אתה מראיין עריקים צפון קוריאנים, אתה רואה שהם האמינו בכך שהמנהיג הוא כמעט כל יכול.

הרבה תקוות נתלו מחוץ לצפון קוריאה בקים ג'ונג-און, שהתחנך בשוויץ וזכה להכיר ולחוות את תרבות המערב. אחרי שמונה רשמית למנהיג האומה החל להפגין שינויי סגנון רבים,ומעבר למפגני ההערצה שלהם הורגלו נתיניו מימי אבותיו, הקפיד להיראות במעמדים אנושיים יותר, ויש אפילו האומרים שהוא מקפיד להפגין בפרהסיה צדדים אנושיים.

הכלכלה הצפון קוריאנית אפילו רשמה בשנה הראשונה לכהונתו בפעם הראשונה צמיחה, אם כי של 8 עשיריות האחוז. אלא שאזרחי המדינה הרעבים לא זוכים ליהנות מכספי השגשוג הזה. קים הצעיר ממשיך גם הוא להשקיע מיליארדים בפיתוח תכנית הגרעין. שוב, זו הוכחה שהמנהיג הצעיר, חדש בשכונה, שלמרות שיאיימו עליו, למרות שירתיעו אותו, משגר לוויין תקשורת על מנת לסייע לקוריאה הצפונית, אבל כמו שכולם יודעים, יש פה הוכחה שלמרות שהעולם רוצה שלא ישגר, הוא יעשה את זה בכל מקרה.

האישה שאיתו. רי סול ג'ו (צילום: רויטרס)
האישה שאיתו. רי סול ג'ו | צילום: רויטרס

העולם כולו חזה בתמונותיו של קים ג'ונג-און כמפקד העליון בבסיס השליטה, כמו הבולטים שבמנהיגי המערב. אבל על תגובות השמחה וההערצה שנצפו בפיונגיאנג, בוושינגטון ובירושלים לא יכולים אפילו לחלום. "היינו כל כך שמחים, שהתחבקנו והרענו בקול, ולא יכולנו להישאר בבתים, אז יצאנו לרחובות ושרנו.ברגע שראיתי את השיגור המוצלח של הלוויין בטלוויזיה, לא יכולתי להכיל את השמחה, באמת, הייתי כל כך מאושרת".

בת הזוג של קים ג'ונג און: מותגים לצד אנושיות לכאורה

אגב הסגנון החדש שמפגין קים הצעיר, לראשונה התבשרו הצפון קוריאנים שלמנהיגם יש בת זוג, אישה. הצד המערבי, הצד הפתוח, הצד המודרני. אנשים מסתכלים, מתמקדים בה ולא מתמקדים בו, לא מתמקדים בנושאים בעייתים, תכנית הגרעין. היא הסמן המערבי, המודרני של המדינה. הניסיונות של צפון קוריאה להציג את רי סול-ג'ו כאשת העולם הגדול נתקלים במסע דה-לגיטימציה, בעיקר מצד השכנה האחות דרום קוריאה. אולי בשל החשש שהמראה המשפחתי יעניק לגיטימציה להמשך שלטון האימים של שושלת קים.

כך מדגישים גורמים בדרום עד כמה מנותקת הרעיה מהאומה הענייה. בתמונות היא נראית לצד בעלה כשעל צווארה ענק מטיפני שערכו 4,300 דולרים, ועל פרק כף ידה שעון מובדו שוויצרי שערכו 1,100 דולרים. הגורמים האלה טוענים שהארנק הזה שהיא אוחזת בידה מקורו בבית כריסטיאן דיור והוא מוערך ב-1,600 דולרים. כל זה כשההכנסה הממוצעת לנפש היא 1,800 דולר לשנה - הנמוכה ביותר בעולם.

רוב התקציב הולך לטילים, ארכיון (צילום: רויטרס)
רוב התקציב הולך לטילים, ארכיון | צילום: רויטרס

בשנות התשעים מתו כשני מיליון אנשים כתוצאה מרעב בקוריאה הצפונית. ההערכה היא שגם כיום מצב הרעב, למרות שקוריאה הצפונית מנסה להציג לעולם שהיא מפותחת כלכלית, הוא מאוד מאוד קשה. אביו של ג'ונג און אמר: "בואו נאכל רק שתי ארוחות ביום". למה נאכל רק שתי ארוחות ביום? "כי אין לנו אוכל למעבר לזה".

התענוגות וחיי ההוללות של המנהיג

איך פגש קים ג'נג-און את זוגתו לא ברור, ולפני שהחל הדיון בסוגיית הבטן ההריונית, כמו בתמונות בשצולמו לפני כחודש, או לא, כמו שהיא נראית בתמונות שצולמו השבוע, נטען שהוא, כמו אביו לפניו, מאתר ומקבץ נשים שנועדו לספק לו תענוגות. כן, כן, זו נעימת הנושא של הסרט רוקי. את סילבסטר סטלון אתם יכולים לראות שועט מאחור, וכשהאישה החוקית לצדו, מתענג הנשיא על מופע חבורת מורנבונג, זו קבוצת המוזיקה של הנשים הנבחרות.

ורוקי לא היה שם לבד, במאי המופע הזה לא חסך בסמלים אמריקאים לשביעות רצונו של המנהיג. לפי דיווחים בדרום קוריאה, צוותים מיוחדים בצפון מאתרים מדי שנה 50 בוגרות תיכון למה שמכונה קבוצת התענוגות של המנהיג. הן מחולקות לשלוש קבוצות, קבוצת הסיפוק - כן, כמו שזה נשמע, שחברות בה נחשבת לכבוד גדול בצפון קוריאה, הם אומרים. קבוצת השמחה וקבוצת הריקוד והמוזיקה. קים ג'ונג-און שינה את הכללים, אביו חיפש נערות שגובהן 65.1 מטר, הוא, לפי הפרסום הזה, העלה את הדרישה לנשים בגובה 1.68 מטר.

מי שתסרב לכבוד הרב תעבור עם משפחתה למחנה ריכוז, ומי שתנסה לברוח ותיתפס, סופה ככל מתנגדי המשטר, כפי שדווח השבוע בסי-אן-אן. קים ג'נג-און ערך גל מעצרים של תושבים שניסו להימלט מן המדינה תוך איומים לאסור ואפילו להוציא להורג שלושה דורות מכל משפחה שתישאר מאחור. לא עלה בידי רשת סי-אן-אן לאשר את הטענה.

שנה למנהיגותו של קים ג'ונג-און וההישג הגדול ביותר הוא שחלפה שנה. ברגע שהוא נכנס לתוך השלטון, לתוך מערכת ממוסדת שאביו בנה ואביו מינה את היועצים סביבו, מרחב השינויים שהוא יכול לעשות הם מאוד מוגבלים, וגם הוא צריך לשלוט במדינה, שאיננה יכולה להיפתח למערב כפי שהמערב רוצה. נדמה שלפי שעה התקווה לשינוי אכזבה.