רמטכ"ל הצבא ומפקדיו העליונים הודיעו אחר הצהריים על התפטרותם במכתב שהגישו לראש הממשלה באנקרה, רג'פ טאיפ ארדואן. הם טענו כי הרקע להחלטתם לעזוב הוא "מתיחות עם הממשלה".

הרמטכ"ל המתפטר, איסיק קוסנר, נכנס לתפקידו לפני פחות משנה - באוגוסט אשתקד. יחד עמו, עזב את תפקידו גם מפקד כוחות היבשה, אדרל צ'יילנוגלו - שהיה אמור, בין כה וכה, לסיים השנה את כהונתו ולפרוש מתפקידו. מינויו של צ'יילנוגלו בא בתום מתיחות חריפה ביותר בין ראשי הצבא לבין ארדואן עצמו, שהתנגד לדרישת ראשי הצבא להציב את חסן איגסיז ללשכת מפקד כוחות היבשה. הסיבה לכך הייתה האשמות מצד מחנהו של ארדואן, שלפיהן היה איגסיז מעורב בהפצת חומרי תעמולה נגד שלטונו של ארדואן.

בהודעה שפרסמה סוכנות הידיעות הממלכתית של טורקיה "אנטוליה", נמסר כי הסיבה להתפטרות היא: "מתח הולך וגובר ביחסים עם רג'פ טאיפ ארדואן, מאז נבחר לתפקידו שוב". עוד נמסר כי "ביום שני הקרוב ייפגשו ראשי השלטון והצבא כדי לדון במינויים החדשים לאותם תפקידי מפתח".
 
עימות ארדואן-צבא טורקיה: חוליה נוספת בשרשרת מאבקים

צבא טורקיה, השני בגודלו מבין צבאות מדינות נאט"ו, נחשב לגורם חזק מאוד שהביא, בעבר, אף להפיכות במדינה. הוא אף ידוע בכוחו לשימור אופיה החילוני של טורקיה, מה שמתנגש עם מדיניותו של ארדואן - המנסה לקדם באמצעות רפורמות שונות ושינויים בחוקה בעלי אופי איסלאמי. 

בשנה שעברה נעצרו בטורקיה 14 קצינים בכירים, בהם שני מפקדי חילות לשעבר, שנחשדו שניסו להדיח את ארדואן מתפקידו. אירוע זה היה חלק ממפגן כוח של כוחות הממשלה נגד הצבא, שנאבקו ב"איסלאמיזציה" של טורקיה.

המתח בין הצדדים החל עוד ב-2003, כשארדואן נכנס לתפקיד ראש הממשלה לראשונה מטעם "מפלגת הצדק והפיתוח" האיסלאמית באופיה. אשתקד פתחו השלטונות שם בגל מעצרים נגד יותר מ-100 קצינים שהואשמו בניסיון לחולל מהפכה. נגד רובם בוטלו צווי המעצר כעבור זמן קצר, ואילו אלה שעדיין עומדים לדין נאשמים בעבירות שהעונש המירבי שנקבע להן בחוק הטורקי הוא 20 שנות מאסר. 
 
לצד אנשי הצבא, התנכלו זרועות השלטון של ארדואן ל-400 אזרחים אחרים, ובהם מנהיגים ופוליטיקאיים חילוניים, אנשי אקדמיה ועיתונאי המזוהים עם האופוזיציה וכן גורמים אחרים - שהואשמו כולם בקשירת קשר לבצע הפיכה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק