תמונת ארכיון (צילום: AP)
מתקן ההעשרה בפורדו, ארכיון | צילום: AP

אירן מתכוננת לקראת שיחות הגרעין בינה לבין המעצמות, שייפתחו בשבוע הבא בז'נבה, ומתכוונת להציג למערב מספר הצעות להגבלת תכנית הגרעין שלה - כך מדווח הבוקר (ד') עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

העיתון האמריקני מצטט גורמים רשמיים שתודרכו לפני הפגישה המתוכננת של בין נציגי אירן למעצמות בשבוע הבא, לפיהם ממשל רוחאני מוכן להגביל באופן משמעותי את תכנית הגרעין בתמורה לכך שארצות הברית ואירופה יתחילו להפחית באופן הדרגתי את הסנקציות, שפגעו באופן חמור בכלכלה האירנית.

על פי הדיווח, ההצעה האירנית תכלול בין היתר הגבלה על מספר הצנטריפוגות הפועלות בשטח אירן, כמו גם הבטחה להגביל את העשרת האורניום לרמה של עד 20% - רמה שמעליה נחשב האורניום לנשק גרעיני.

שיתוף פעולה צמוד. הייגל ויעלון, ארכיון (צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון)
"אסור ליפול למלכודת". יעלון והייגל | צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון

"פתיחת מתקני הגרעין לבדיקות בינלאומיות מקיפות"

אירן מתכוונת להציע בנוסף לפתוח את מתקני הגרעין במדינה לבדיקות בינלאומיות פולשניות ומקיפות, ולא להגביל את הגישה אליהם כפי שנעשה עד כה. הממשל בטהרן שוקל עוד האם להציע לסגור את המתקן ההשערה בפורדו כחלק מתכנית ההגבלות המוצעת, זאת על אף שאירן הכחישה פעם אחר פעם כי מדובר בחלק מתכנית הגרעין למרות טענותיה של ישראל וארצות הברית בנושא.

אם הדיווח יתברר כנכון, והמעצמות יאמינו בכנות כוונותיהם של האירנים, ההצעה עשויה להחיות מחדש את משא ומתן הממושך והתקוע בין אירן למעצמות סביב תכנית הגרעין, כמו גם לחזק את ההפשרה המדינית המתעוררת בין טהרן למערב.

אחת הדוגמאות האחרונות להתחממות היחסים ניתן לראות בהודעתו אתמול (ג') של שר החוץ הבריטי וויליאם הייג, לפיה לונדון וטהרן ימנו דיפלומטים שיחזקו את הקשרים בין המדינות. צעד שלדבריו יכול להוביל לפתיחה מחדש של השגרירות הבריטית בטהרן, והשגרירות האירנית בלונדון.

יעלון: "הקלה בסנקציות תביא לקריסתן"

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון נפגש אמש (ג') בפנטגון עם מזכיר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל, והזהיר אותו מפני הסרת הסנקציות: "כל הקלה בסנקציות תביא לקריסתן. יש לא מעט גורמים אינטרסנטיים שישמחו להיכנס לפעילות עסקית מול האירנים, באופן שיקל מאוד את הלחץ הכלכלי מצד אחד, ומצד שני יאפשר להם להמשיך להעשיר. את זה צריך למנוע".

"אסור ליפול למלכודת הזו, של הקלה בסנקציות מסיבות של צעדים בוני אמון, לפני שמשיגים את התנאים שהוצבו בפני האיראנים", הוסיף יעלון. בסוגייה הסורית אמר שר הביטחון: "אסד נתקל באיום צבאי אמין ועמד בפני הדילמה של המשך הישרדותו מול ויתור על הנשק הכימי, והחליט לוותר על הנשק הכימי. כמובן שיש צורך לעקוב אחר תהליך יישום פירוקה של סוריה מהנשק הכימי, כדי לוודא שההתפרקות היא מלאה".