צוללת גרעינית רוסית, ארכיון (צילום: רויטרס)
צוללת גרעינית רוסית, ארכיון | צילום: רויטרס

ממשל פוטין שוב מאותת כי הוא שואף לחזור לימים שבהם רוסיה הייתה מעצמה צבאית עולמית: לראשונה מאז התמוטטות ברית המועצות ב-1991, הצבא הרוסי ישלח צוללות גרעיניות אל מתחת לקו המשווה, לחלקו הדרומי של כדור הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התכנית היא לשלוח צוללות שמסוגלות לשאת עליהן 16 טילים לטווח ארוך בעלי יכול לשאת ראש נפץ גרעיני. המשמעות היא שכל הערים הגדולות בדרום כדור הארץ יהיו בטווח הטילים הרוסיים. על פי הצי הרוסי, התכנית היא ששמונה צוללות גרעיניות יפטרלו בדרום כדור הארץ עד שנת 2020.

"החזרת הפטרולים של הצוללות הגרעיניות תאפשר לנו למלא את המטרות האסטרטגיות ואת ההרתעה שלנו לא רק בקוטב הצפוני, אלא גם בקוטב הדרומי", מסר בכיר בצי הצוללות הרוסי לסוכנות הידיעות הממשלתית במדינה.

צי הצוללות ספג מכה באסון ה"קורסק"

בתקופה הסובייטית היה לברית המועצות צי צוללות גרעיניות עצום, שהיווה חלק ממערך ההתרעה מול ארה"ב בימי המלחמה הקרה. עם זאת, מאז התפרקות ברית המועצות ספג הצבא האדום קיצוצים קשים, שפגעו קשות בין השאר בצי הצוללות.

אסון הצוללת "קורסק" בשנת 2000, שבו נחנקו למוות 118 מלחים בעקבות תקלה בצוללת הרוסית שטבעה, העמיק עוד את חוסר הרצון הרוסי לחדש את צי הצוללות הסובייטי.

בחודשים האחרונים משתמש נשיא רוסיה פוטין ברטוריקה מימי המלחמה הקרה, בעיקר בהקשר של האירועים האחרונים בסוריה, כחלק מניסיון לשקם את מעמדה המדיני והצבאי של רוסיה ולהפוך אותה שוב למעצמה משמעותית בעולם, לצד ארה"ב.