תרופה מסכנת חיים? ילדה בת 14 מבריטניה מתה זמן קצר לאחר שקיבלה חיסון בבית הספר נגד סרטן צוואר הרחם. בעקבות המקרה הטרגי פתחו הרשויות  ומשרד הבריאות בחקירה מיידית.

נטלי מורטון, תלמידת תיכון צעירה ובריאה, החלה לחוש ברע לאחר שקיבלה את החיסון בבית ספרה בקובנטרי. היא פונתה במהירות לבית החולים בעיר, שם לא הצליחו הרופאים להצילה והיא מתה.

הצעירה קיבלה את הזריקה כחלק מתוכנית חיסון ארצית שקיימת בבריטניה, כמו גם במדינות רבות במערב. על פי היוזמה של משרד הבריאות המקומי, כל הנערות הצעירות בבתי הספר מחוסנות בתקופה זו כנגד וירוס הפפילומה, שגורם להתפתחות סרטן בנשים.

נציג ארגון הבריאות המקומי אמר לאחר המקרה כי "למרות שלא קיים קשר ברור בין החיסון לבין מותה של הילדה, יש לבודד את האמצעים שבהם השתמשו במהלך החיסון בבית הספר ולבחון אותם".

הילדה סבלה מ"תגובה קשה ונדירה"

נטלי מורטון, מתה מחיסון סרטן צוואר הרחם (צילום: סקיי ניוז)
נטלי מורטון, התלמידה שמתה בבריטניה | צילום: סקיי ניוז

במכתב שהופנה להורי התלמידים שפורסם באתר בית הספר, כתבה המנהלת ד"ר ג'ולי רוברטס כי הילדה סבלה מ"תגובה קשה ונדירה" לאחר שחוסנה נגד הנגיף בבית הספר. המנהלת אף ביקשה מההורים לפקוח עין על תלמידות שחוסנו. "מספר נוסף של תלמידות הרגישו לא טוב לאחר קבלת הזריקה", אמרה המנהלת. "אם בתכם חוסנה היום, אנו מבקשים שתעמדו על המשמר במידה ומתגלות תופעות חריגות", הוסיפה.

עוד נכתב באתר כי תופעת הלוואי השכיחה ביותר לאחר החיסון, היא תחושת כאב במקום קבלת הזריקה. תגובות נוספות שיכולות להופיע בקרב המחוסנות הן כאב ראש, כאב בשרירים וחום נמוך.

קיימים יותר מ-100 סוגים של וירוס הפפילומה, אך רק 13 מהם ידועים כגורמים לסרטן. חיסון צוואר הרחם מגן מפני שני סוגי וירוסים בלבד, שעלולים להתפתח בבגרות למחלה המסוכנת.

בישראל מאובחנות בממוצע כ-150 חולות בשנה בסרטן צוואר הרחם. סרטן זה הוא סוג הסרטן השני הנפוץ, וכחצי מהנשים שחולות בו מתות כתוצאה מהמחלה. כאשר הושק בתחילה החיסון הוא ניתן רק לנשים עד גיל 26, אך חיסון חדש שיצא לשוק לפני פחות משנה מאפשר לחסן נשים עד גיל 45.