בוקר לא שקט באיסטנבול: מאות שוטרים טורקים שהגיעו הבוקר (ג') לכיכר טקסים התעמתו עם המפגינים שנמצאים במקום, תוך שהם משתמשים בתותחי מים ובגז מדמיע כדי לפזרם. הטלוויזיה המקומית דיווחה כי כוחות משטרה גדולים פרוסים בדרכים המובילות לכיכר המרכזית, ונערכים להסרת המחסומים שהוצבו במקום על ידי המפגינים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם במהלך הלילה נרשמו בטורקיה עימותים בין שוטרים לבין אלפי מפגינים שיצאו לרחובות. כוחות המשטרה פיזרו את ההמונים, שהתרכזו בכיכר טקסים, באמצעות תותחי מים, כדורי גומי וגז מדמיע. המפגינים העמידו בספק את ניסיונות הפיוס שנשמעו אתמול מצד ראש הממשלה, והמשיכו לקרוא להתפטרותו.

ההפגנות הלילה והבוקר מתרחשות על רקע הצהרתו אתמול של ראש ממשלת טורקיה ארדואן , כי הוא מוכן להיפגש עם נציגי המחאה. סגן ראש ממשלת טורקיה בולנט ארינץ' הודיע אתמול כי מארגני ההפגנות ביקשו להיפגש עם מנהיגי המדינה על מנת לסיים את המתיחות. "הם הביעו רצון לפגוש את ארדואן, והוא הסכים להיפגש עם סביב מארגני המחאה סביב פארק גזי שבאיסטנבול", מסר לכתבים.

ארדואן: מצפה מהנשיא לסגת מההחלטה (צילום: רויטרס)
"פורעי חוק", ארדואן | צילום: רויטרס

"גורמים זרים מנסים להתסיס"

ארדואן התייחס בעבר בביטול למוחים והגדירם כ"בוזזים" שמונעים על ידי גורמים פוליטים בעלי אינטרסים. בתחילת השבוע אף התבטא ראש ממשלת טורקיה ואמר כי "לסבלנותו יש גבול". גם לאחר שהביע את הסכמתו להיפגש עם המפגינים ציין ארדואן כי "במדינתו לא יתאפשרו מחאות לא חוקיות".

בימים האחרונים פנה ארדואן לאזרחי טורקיה וקרא להם שלא לקחת חלק בהפגנות הלא חוקיות: "אל תתקרבו לאותם מפגינים פורעי חוק". כמו כן התייחס ראש הממשלה לטענות על אלימות משטרתית כלפי המפגינים ואמר כי "הטענות לגבי שימוש בכוח לא נחוץ נבחנות. אנחנו עומדים איתן, אבל לא בעקשנות".

מחאה של קבוצת צעירים שהחלה על רקע תוכנית לבנות בפארק גזי שבאיסטנבול, הובילה להפגנות אנטי-ממסדיות ולהתנגדות לשלטונו של ארדואן. עד כה נהרגו בעימותים האלימים שלושה מפגינים, ונפצעו כ-5,000. האלימות המשטרתית זכתה לביקורת רבה מצד מדינות המערב, וארדואן האשים כי "גורמים זרים וקבוצות אינטרסנטים קיצוניים" מנסים להחריף את המהומות, וטען כי מספר אזרחים זרים נעצרו לאחר שהתסיסו את הרוחות.

המפגינים הצליחו לערער את התדמית הדמוקרטית של המדינה המוסלמית, וייתכן שגם פגעו בתפיסתה של טורקיה כשוק מועדף להשקעה. הבורסה בטורקיה ירדה בכ-15% בשבוע שעבר.