מי ייבחר? טוני אבוט וקווין ראד (צילום: רויטרס)
מי ייבחר? טוני אבוט וקווין ראד | צילום: רויטרס

היום אזרחי אוסטרליה ילכו לקלפיות בבחירות הכלליות שנערכות לשני בתי הפרלמנט של היבשת. אחרי שלוש שנים של ממשלת מיעוט שהצליחה לשלוט רק בזכות צירים עצמאיים, שואלים עצמם האוסטרלים האם הערב יסתיים התיקו הפוליטי במדינה בניצחון של אחת המפלגות?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האוסטרלים מגיעים לבחירות אלו אחרי דרמה פוליטית שנמשכת מזה שלוש שנים. ערב הבחירות הכלליות הקודמות, ב-2010, הדיחה ג'וליה גילארד את ראש הממשלה קווין ראד בבחירות פנים-מפלגתיות והיא הובילה את מפלגת הלייבור לבחירות כראש הממשלה האישה הראשונה של אוסטרליה.

בבחירות עצמן הלייבור פחות מושבים מהשמרנים, ולמרות זאת, בזכות תמיכתם של שלושה צירים עצמאיים הצליח הלייבור להציג תמיכה של הבית וג'וליה גילארד המשיכה בתפקידה כראש הממשלה.

ראש הממשלה הפופולארי מול ראש האופוזיציה הצבעוני

לפני חודש שוב הודח ראש הממשלה, אך האישים התהפכו בתפקידיהם: הפעם היה זה קווין ראד שהדיח את ג'וליה גילארד בהצבעה פנים מפלגתית והוא מוביל הפעם את הלייבור בבחירות. לאחר הדחתה מתפקיד ראש הממשלה ג'וליה גילארד הודיעה על פרישה מהחיים הפוליטיים.

הדיח את ראש הממשלה, ראד (צילום: רויטרס)
הדיח את ראש הממשלה, ראד | צילום: רויטרס

מולם עומד יו"ר האופוזיציה טוני אבוט. אבוט כיהן כשר הבריאות בממשלתו האחרונה של ג'ון הווארד עד שמפלגתם הובסה בבחירות ב-2007. הוא נבחר לראש המפלגה ב-2009, ולמרות שלא הצליח להקים ממשלה אחרי בחירות 2010 הוא נהנה מתמיכה רחבה של מפלגתו.

אבוט נחשב לדמות צבעונית ואף מעט מוזרה בנוף הפוליטי - כשהוא נשאל בראיונות שאלה שלא נראית לו הוא פשוט שותק, הוא לא היסס להצטלם בבגד ים מינימלי והתבטא מספר פעמים בשוביניזם כלפי ראש הממשלה גילארד. עם זאת, אחרי שתי קדנציות של הלייבור מפלגתו מובילה בסקרים שנערכו ערב הבחירות.

איך נבחר ראש ממשלת אוסטרליה?

שיטת הבחירות האוסטרלית מבוססת על השיטה הבריטית אך עם שינויים משמעותיים במבנה השלטון ובצורת ההצבעה. באוסטרליה יש שני בתי פרלמנט, סנאט שהוא הבית העליון ובית הנבחרים שהוא הבית התחתון והמשמעותי יותר. ראש הממשלה יהיה האדם שיוכל להעמיד קואליציה של חוב חברי הבית התחתון.

אוסטרליה מחולקת ל-150 מחוזות, וכל מחוז שולח נציג אחד לבית התחתון. בניגוד לשיטה הבריטית, האוסטרלים לא רק בוחרים את המועמד המועדף עליהם אלא עליהם לדרג את כל המועמדים. בפתק ההצבעה הבוחר צריך לסמן את הספרה 1 ליד המועמד שהוא העדיפות הראשונה שלו ולהמשיך לדרג את כל המועמדים שרצים במחוז עד האחרון שבהם.

אופטימי. אבוט (צילום: רויטרס)
דמות צבעונית, אבוט | צילום: רויטרס

ספירת הקולות מתבצעת כך: ראשית, סופרים את כל ההעדפות הראשונות של הבוחרים (כמה פעמים כל מועמד קיבל את הספרה 1) ומדרגים אותם. אם אחד המועמדים קיבל יותר ממחצית מקולות הבוחרים הוא נבחר, אך זה לא המצב הנפוץ.

זהות המועמד במחוז חשובה יותר מזהות ראש המפלגה

לאחר הספירה הראשונית, המועמד שהיה ההעדפה הראשונה של הכי מעט בוחרים נפסל, והעדיפות השנייה של בוחריו הופכת לעדיפות הראשונה. כך, התהליך נעשה עד שיש מועמד שיש לו יותר ממחצית הקולות והוא מנצח. לכן, גם מועמד שהיה העדיפות השנייה של יותר בוחרים יכול להיבחר על חשבון המועמד שקיבל יותר קולות לעדיפות ראשונה ממנו, אך פחות קולות בעדיפות השנייה של מועמד שנפסל.

המשמעות של שיטת הבחירות האזורית הזאת, היא שהבוחרים לרוב מחליטים במי לתמוך בגלל סוגיות מקומיות של המחוז ואישיותו של המועמד, ולזהות המפלגתית שלו או לזהות ראש המפלגה יש פחות משקל בהצבעה בהשוואה לשיטה היחסית, כמו זאת שקיימת בישראל. יש לזכור גם כי הרוב הניכר של הסמכויות באוסטרליה מחולקות למחוזות ולא לשלטון המרכזי.