צעד דרמטי: לאחר משא ומתן ארוך עם מדינות המערב, החליטה קוריאה הצפונית להשעות את תכנית הגרעין שלה ולהפסיק בהעשרת האורניום בתחומה. המעצמה הסגורה והבדלנית תאפשר לפקחים להיכנס לבדיקות תקופתיות בתמורה לסיוע אמריקני והעברת מזון למדינה המבודדת. כך הודיעה היום מחלקת המדינה האמריקנית.

גורמים בממשל אובמה קראו למהלך, "חשוב אך מוגבל", אך הביעו שביעות רצון משיתוף הפעולה של המדינה המסוגרת. מאמצי המשא ומתן החלו לפני מספר חודשים עם מנהיג קוריאה הצפונית שמת קים ג'ונג איל, אך ההסכם שגובש התאפשר לאחר הסכמת יורשו קים ג'ונג און וזהו למעשה מהלך משמעותי ראשון שלו מאז נכנס לתפקיד.

ההסכם יאפשר לפקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית לשוב ולבקר במדינה לאחר שנים שבהן לא הורשו להכנס לתחומה. קוריאה הצפונית גירשה את אנשי סבא"א בשנת 2006 ומאז אין פיקוח על תכנית הגרעין המקומית.

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ויקטוריה נולנד הביעה שביעות רצון מהמהלך אך הדגישה כי יש לבסס את האמון בין המדינות. "לארה"ב יש עדיין חששות עמוקים לגבי התנהגות קוריאה הצפונית במגוון רחב של תחומים, אבל ההודעה היא התקדמות משמעותית מצדם", אמרה נולנד.

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הגיבה בזהירות למהלך ואמרה כי מדובר בצעד "צנוע" בנתיב לעבר השלום. "נעקוב מקרוב אחר ההתפתחות ונוכל לשפוט את המנהיג החדש רק על פי מעשיו", הדגישה קלינטון.

כעת נותר להמתין ולראות מה יהיו השלכות ההחלטה לגבי תכנית הגרעין האירנית. קוריאה הצפונית שימשה במשך שנים ספקית עיקרית של מידע וטכנולוגיות למדינות ערב שניסו להתחמש בנשק גריעיני. על פי הדיווחים, גם בטהרן נעזרו במדענים הצפון קוריאנים. בשלב זה טרם נודע אם כחלק מההסכם תאלץ קוריאה לנתק את קשריה עם הרפובליקה האסלאמית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק