פיצוץ גרעיני (צילום: רויטרס)
פיצוץ גרעיני. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

מסמך סודי שפרסם עיתון הגרדיאן הבריטי חושף כי חיל האוויר האמריקני היה קרוב מאוד לפוצץ פצצת אטום מעל צפון קרוליינה בשנת 1961. הפצצה שכמעט התפוצצה הייתה חזקה פי 260 מהפצצות שהוטלו על הירושימה ונגסאקי בסוף מלחמת העולם השנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המסמך הסודי שנחשף תוך ניצול אפקטיבי של חוק חופש המידע, מציג את הראיה החד משמעית הראשונה לאסון החסר תקדים שכמעט אירע מעל העיר גולדסבורו שבמדינת צפון קרוליינה שבארה"ב, ב-23 בינואר 1961.

הפצצה נפלה לקרקע לאחר שמפציץ מסוג בי-52 התרסק במהלך טיסה. מנגנון הנטרול העצמי של אחת מהפצצות הגרעיניות שהייתה על המטוס כשל לעבוד ומה שמנע את אחד האסונות הגדולים ביותר שידעה האנושות, היה מתג אחד במתח נמוך שהיה חלק ממנגנון ההפעלה של הפצצה, אשר בסופו של דבר לא הופעל.

עוצמתן של כל אחת מהפצצות שהיו על המטוס הייתה 4 מגה טון - עוצמת פיצוץ המקבילה לפיצוץ של 4 מיליון טונות של חומר נפץ מסוג טי.אן.טי. אם הפצצה אכן הייתה מתפוצצת, הנשורת הגרעינית שהייתה פוגעת בערים כמו וושינגטון, בולטימור, פילדלפיה, ניו יורק ועוד, הייתה מובילה לסיכון חייהם של מיליונים רבים.

עד כה נפוצו השערות ושמועות רבות בנוגע לאותו מקרה נדיר ומסוכן, אך ממשלת ארה"ב שבה והכחישה בכל פעם שהנושא תפס כותרות. אולם המסמכים החדשים שנחשפו לא מותרים ספק.

המסמכים הם למעשה ניתוח של מהנדס אטום בכיר שעבד במעבדות בהן בדקו את מנגנוני הביטחון של הפצצה. בדוח שפורסם נאמר כי "רק מתג אחד במתח נמוך מנע קטסטרופה חסרת תקדים".

כשנתיים לאחר אותה תקרית חמורה, התרחש משבר הטילים בקובה. משבר אשר נודע עד היום כמקרה הקרוב ביותר לשימוש בנשק גרעיני מאז סוף מלחמת העולם השנייה. אך כעת ניתן לומר ששנתיים לפני כן, הייתה זאת דווקא תקלה טכנית במנגנון הנטרול של פצצה גרעינית אחת, אשר כמעט והובילה לפיצוץ הגרעיני הגדול וההרסני ביותר אי פעם, שלא לצרכי ניסוי.