בגרמניה נערך הבוקר טקס מיוחד לציון 50 שנה למשפטו של הצורר הנאצי אדולף אייכמן. את האירוע שהתקיים בווילה ואנזה שבברלין, המקום בו התכנסה הוועדה שבה הוחלט על תכנית הפתרון הסופי להשמדת היהודים, העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

נציגים מממשלת גרמניה, כמו גם משלחת גדולה מישראל, בראשות השר יוסי פלד, ניצול שואה, נטלו חלק בטקס. "אני מבקש להזהיר את העולם החופשי מפני התעלמות, מפני סתימת אוזניים לנוכח גלי האנטישמיות העולים ופורחים 70 שנה אחרי אותה שואה נוראית", אמר פלד. "כמדינת העם היהודי נעשה את המיטב כדי לעמוד מול צוררים חדשים שקמים עלינו. נפעל בכל דרך כדי לגדוע כל ניסיון לפגוע בנו ובאחרים. זוהי צוואתם של המיליונים שמתו בעקבות ההחלטה המזוויעה".

הפושע הנאצי, שהיה אחראי על הובלת יהודי אירופה לאתרי השמדה, נתפס עם תום המלחמה על ידי כוחות אמריקנים ונכלא במחנה מעצר, משם ברח. באמצעות תעודות זהות מזויפות ושמות בדויים, נדד באירופה עד שהגיע באניה לארגנטינה ביוני 1950.

נחטף בארגטינה, הובא בחשאי לישראל

ב-11 במאי 1960 נלכד אייכמן במקום מגוריו בבואנוס איירס על ידי "המוסד", והובא לישראל בחשאי ב-21 במאי. חקירתו נמשכה תשעה חודשים, במהלכם היה תחת שמירה 24 שעות ביממה. בסיום החקירה הוגש נגדו כתב אישום הכולל 15 סעיפים וביניהם פשעים נגד העם היהודי, פשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה, וחברות בארגונים עוינים.

משפטו של אדולף אייכמן נפתח ב-11 באפריל 1961 בבית המשפט המחוזי בירושלים, וב-15 בדצמבר 1961 נמצא אייכמן אשם ונידון למוות. הוא ערער לבית המשפט העליון ולאחר שערעורו נדחה, הגיש בקשת חנינה שהובאה בפני נשיא המדינה יצחק בן צבי. הנשיא דחה את הבקשה, ובלילה שבין 31 במאי ל-1 ביוני, הוצא אייכמן להורג בתלייה. זו הייתה הפעם היחידה בתולדות מדינת ישראל שבית המשפט גזר דין מוות על נאשם במשפט פלילי, בהליך תקין.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק