דרום אפריקה נפרדת: עשרות אלפי בני אדם השתתפו בטקס האשכבה לנשיא דרום אפריקה לשעבר ומוביל המאבק במשטר האפרטהייד, נלסון מנדלה, חתן פרס נובל לשלום שהלך לעולמו בגיל 95 ביום חמישי האחרון. את טקס האשכבה העבירנו בשידור ישיר בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נשיא ארה"ב אובמה, שהתקבל בתשואות עם כניסתו לאצטדיון ביוהנסברג, אמר כי "לעולם לא נראה אנשים כמו מנדלה, אך הצעירים בדרום אפריקה ובעולם יכולים להמשיך את מורשתו". אובמה, שלחץ עם עלייתו לבמה את ידו של נשיא קובה ראול קסטרו למרות המתיחות בין המדינות, אמר כי האשכבה נועדה "לחגוג חיים שלא היו כדוגמתם. העולם מודה לדרום אפריקה על שחלקה איתנו את נלסון מנדלה. המאבק שלו היה המאבק שלכם, הניצחון שלו היה גם שלכם". 

נשיא ארה"ב טען כי מנדלה הוא "ענק היסטורי שהניע אומה לעבר הצדק והניע מיליארדים רבים ברחבי העולם". אובמה השווה את מנדלה למהטמה גאנדי, מרטין לותר קינג, לינקולן והאבות המייסדים של ארצות הברית: "הוא נתן עוצמה וקול למדוכאים, איחד את ארצו שעמדה להתפורר והוביל לצדק חוקתי".

אובמה הדגיש כי העבודה על פי מורשתו של מנדלה "לא הושלמה. המאבקים שבאים אחרי הניצחון של שוויון אוניברסלי לא הסתיימו. ברחבי העולם אנחנו עדיין רואים את הילדים הסובלים מרעב ומחלות, וגברים ונשים עדיין נרדפים בגלל הצורה החיצונית שלהם האמונה שלהם והאהבה שלהם". 

צפו בטעות של המנחה (צילום: רויטרס)
האצטדיון בדרום אפריקה, היום | צילום: רויטרס

"מנדלה הביא אותי למסע שהוביל אותי לכאן"

"גם אנו חייבים לפעול בשם הצדק. גם אנחנו חייבים לפעול למען שלום. יש יותר ויותר ששמחים לאמץ את מורשתו של מאדיבה, מורשת של פיוס גזעי", הוסיף, "יש מנהיגים רבים שמזדהים עם מאבקו של מאדיבה לחופש, אבל לא סובלים את ההתנגדות מבני עמם. ויש יותר מדי מאתנו שעומדים בצד, נחים בשאננות או בציניות בזמן שבו חייבים להשמיע קול". 

"דרום אפריקה מראה לנו שאנחנו יכולים לשנות. אנחנו יכולים לבחור לחיות בעולם המוגדר לא על ידי ההבדלים בינינו, אלא על ידי התקוות המשותפות שלנו. אנחנו יכולים לבחור עולם המוגדר לא על ידי סכסוך, אלא על ידי שלום וצדק והזדמנות". אובמה ציין כי מנדלה היווה השראה עצומה עבורו: "לפני למעלה משלושים שנה, עוד בהיותי סטודנט, למדתי על מנדלה והמאבקים בארץ הזאת. זה עורר בי משהו. זה העיר אותי לאחריות שלי - כלפי אחרים, וכלפי עצמי - הביא אותי למסע בלתי סביר שהוביל אותי לכאן היום". 

ההמונים נאבקים בגשם (צילום: AP)
ההמונים נאבקים בגשם | צילום: AP

הטקס היה אמור להתחיל בשעה 11:00 שעון ישראל, אך התעכב בשעה בשל הקושי למלא את האצטדיון ולהגיע אליו. הגעת המכובדים לאזור התעכבה, בעקבות הגשם הכבד ושיבושי התנועה הקשים בסביבות האצטדיון. הגשם אף משבש לעיתים את השידור הרציף. נשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה התקבל בתערובת של תשואות וקריאות בוז על ידי הקהל המקומי.

קריאות הבוז התחדשו בכל פעם שהוזכר שמו של זומה והוצגה תמונתו על מסכי הענק באצטדיון, וההערכה היא כי מדובר במחאתם של הדרום-אפריקנים נגד נשיאם הנוכחי, ש"ניצלו" את הבמה הבינלאומית על מנת להביע את חוסר-אהדתם להנהגה המכהנת. כאשר הנשיא אובמה הגיע לאצטדיון, הוא התקבל בתשואות רמות.

סיריל רמפהוסה, סגן נשיא הקונגרס הדרום-אפריקאי, פתח את הטקס והציג את חלק מהנוכחים והמכובדים מ-110 המדינות המשתתפות בטקס. רמפהוסה, שקרא למנדלה "אבינו ומורנו", הודה לרבים שבאו "ולרבים ברחבי העולם שלא יכלו להגיע". "אנחנו מתנצלים על הגשם, אך מדובר בגשמי ברכה - האלים מקבלים אותך, מאדיבה, ושערי גן העדן פתוחים עבורך".

"מסעו של מאדיבה הסתיים"

"עברנו דרך ארוכה על מנת להפוך לאומה של פלורליזם, ריבוי דעות, אומה שמדברת בשפות רבות אך קולה אחד. הוא היה המורה שלנו והמנטור שלנו, הוא לא ויתר לנו", הוסיף רמפהוסה, מבכירי הפוליטיקאים במדינה, שרבים מכתירים אותו כמועמד מוביל לנשיאות. "המסע האחרון שלו הסתיים - הוא יכול לנוח בשלווה וליהנות מהנוף של ארצנו המקסימה, נוף שהלך לאורכו עוד מילדותו. מסעו של מאדיבה הסתיים, המסע שלנו רק התחיל".

לאחר דברי רמפהוסה, החלה תפילה דתית משותפת בהובלתם של נציג הקהילה ההינדית, המוסלמית, הארכיבישוף מטעם הקהילה הנוצרית והרב הראשי של דרום אפריקה. הרב הראשי של דרום אפריקה, וורן גולדשטיין, הקביל את סבלו של מנדלה לסבלו של יוסף, שהושלך לבור על ידי אחיו. "מנדלה שחרר את ארצנו מדעות קדומות וחוסר צדק, ובנה ואיחד אומה של גיבורים", הוסיף גולדשטיין וקרא את תפילת "אל מלא רחמים" לזכרו של מנדלה.

מנהיג ההינדו במדינה אמר כי "הסוף וההתחלה בלתי נודעים, אנו רואים רק חלק מהתמונה, לכן אין צורך באבל". המנהיג המוסלמי שיבח את עמידתו המוסרית של מנדלה "שעמד נגד חוסר צדק ולחימות לא חוקיות. אנו צריכים לעשות כמותו, גם אם בניגוד לדעתם של בעלי הכוח. הוא מעולם לא איבד אמון ביכולת לפשר בין אנשים".

"אצטדיון בגודלה של אפריקה לא יוכל להכיל את כאבנו"

הארכיבישוף של קייפטאון, ת'אבו מאקוגבה, ספד למנדלה: "קדימה איש מהפכן לך, אהוב נפשנו, לך מהעולם הזה, לך הביתה מאדיבה. עשית בענווה כל מה שטוב, כל מה שאצילי ומעורר כבוד למען אנשיו של האל".

קרוב משפחתו של מנדלה, גנרל ת'נדוקסולו מנדלה, נאם בשם המשפחה ואמר כי "מאדיבה היה מלך העניים והעשירים, וכולנו חוגגים את הצדדים האישיים שלנו". "העולם אבל על האיש הגדול והצנוע. בורכנו בחיים לצד אייקון שכזה. אנחנו נושאים עינינו לתקופה חדשה". לדבריו, האירוע מייצג אחווה, אהבה וערכים נעלים, שבהם דגל מנדלה - "נשמור על מורשתו".

סולן להקת U2, בונו (צילום: רויטרס)
סולן להקת U2, בונו | צילום: רויטרס

באן קי מון נאם ראשון: "דרום אפריקה איבדה גיבור ואב, העולם איבד מנהיג. מנדלה היה מגדולי המורים והמנהיגים של דורנו". "בחייו, הפגין את הכוח העצום של הסליחה", הוסיף מזכ"ל האו"ם, "כולנו מאוחדים באבל".

"הוא היה גדול הסולחים והראה לנו את עצמת הסליחה, הוא זעם על חוסר צדק. הדרך שלו הסתיימה, אבל המאבק נמשך. האצטדיון מכיל עשרות אלפי אנשים, אבל גם אצטדיון בגודל של יבשת אפריקה כולה לא יוכל להכיל את כאבנו היום", סיכם באן את דבריו.

המשלחת הישראלית בראשות יו"ר הכנסת הגיעה לדרא"פ

בטקס האשכבה השתתפו יותר מ-90 ראשי מדינות. עשרות מדינות נוספות שיגרו לדרום אפריקה משלחות בראשות שרים ונציגים זוטרים יותר. ארצות הברית מיוצגת על ידי הנשיא ברק אובמה שמלווה במשפחתו ושלושה נשיאים לשעבר: ג'ורג' בוש הבן, ביל קלינטון וג'ימי קרטר. בנוסף, הגיעה המשלחת מישראל והמשלחת הפלסטינית בראשות אבו מאזן, שזכתה לתשואות רבות. כמו כן הגיעו לאירוע שורה של ידוענים, בהם אופרה ווינפרי, ביל גייטס והזמר בונו, סולן להקת U2 שהפך בשנים האחרונות לפעיל חברתי מוביל.

האיש מת, מורשתו חיה (צילום: רויטרס)
חוגגים את חייו של מנדלה | צילום: רויטרס

הטקס נערך באצטדיון שאירח את גמר גביע העולם בכדורגל לשנת 2010, טורניר שמנדלה עמל כדי להביא לראשונה בהיסטוריה ליבשת אפריקה, ותרם לו מיוקרתו הבינלאומית. במגרש זה הוא גם ערך את הופעתו הפומבית האחרונה, במהלך גביע העולם. כבר אז ניתן היה לראות שמצב בריאותו של "מאדיבה", כפי שכונה מנדלה על ידי בני עמו, לא היה טוב.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס לא משתתפים בטקס, לאחר יומיים מביכים שבהם לא היה ברור כלל אם ישראל תיוצג בו בדרך כלשהי. בסופו של דבר, מי שכן יצא למשלחת הוא יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, שאליו יתלוו גם חברי הכנסת פנינה תמנו-שטה, שמעון סולומון, רונן הופמן, דב ליפמן (יש עתיד), חיליק בר (העבודה) וניצן הורוביץ (מרצ). חברי הכנסת הגיעו לאצטדיון על אף הפקקים, אך לא צולמו עם הגעתם על ידי צוותי הטלוויזיה המקומיים.

המונים מתאספים בדרום אפריקה (צילום: רויטרס)
המונים מתאספים בדרום אפריקה | צילום: רויטרס

הסאגה סביב סוגיית הנציג הישראלי בטקס הפכה סבוכה בימים האחרונים, לאחר שנודע כי ראש הממשלה נתניהו לא ייצא לדרום אפריקה בשל העלויות הגבוהות של הטסתו ואבטחתו במקום - כשבעה מיליון שקלים, וזאת על רקע הפרסומים האחרונים על חשבון ההוצאות המנופח בבתיו. לאחר מכן דווח שנשיא המדינה פרס ייצג את ישראל, אך גם נסיעתו שלו בוטלה מאחר שהוא מתאושש ממחלת השפעת.

דרום אפריקה מתאבלת (צילום: AP)
ברחבי העולם נפרדים | צילום: AP

האיש ששינה את פני ההיסטוריה

מנדלה נולד ב-18 ביולי 1918 בכפר מבזו, ואביו היה ראש השבט. בשנות ה-40 הוא למד משפטים והיה לשחור הראשון שבבעלותו משרד עורכי דין בדרום אפריקה. באותה התקופה היה מנדלה חבר בשורות הקונגרס הלאומי האפריקני, תנועה שנלחמה למען זכויות השחורים במדינה ונגד ההפרדה הגזעית - האפרטהייד.

פרס ישתתף באירוע לזכרו של מנדלה (צילום: רויטרס)
מנדלה, בימי כהונתו כנשיא | צילום: רויטרס

בשנות ה-60 הוא הורשע בביצוע ובאחריות שורת מעשי טרור שכוונו נגד השלטון ונשפט למאסר עולם. במשך 27 שנים הוחזק מנדלה מאחורי סורג ובריח בכלא, כשראשי ממשלת האפרטהייד הציעו לו לא פעם להשתחרר אם יכריז שהוא מוותר על האלימות, אך הוא סירב. עם השנים הפך האסיר 46664 למותג וסמל למאבק באפרטהייד.

במהלך תקופת ריצוי העונש גיבש מנדלה יחד עם הנשיא פרדריק וילם דה קלרק מתווה ראשוני להעברת השלטון מידי המיעוט הלבן לידי הרוב השחור. ב-1993 הוענק לשניים פרס נובל לשלום על פועלם המשותף נגד ההפרדה הגזעית.

ב-11 בפברואר 1990 שוחרר מנדלה מהכלא והמשיך את מאבק. למרות המתווה המוסכם עם נציגי משטר האפרטהייד נקלע המו"מ בין הצדדים לא פעם לרגע שפל ומשבר. גם בצל גלי האלימות נמשכה ההידברות, ולאחר שהושגה הסכמה התקיימו לראשונה בחירות דמוקרטיות. ב-1994 נבחר מנדלה לנשיאה השחור הראשון של דרום אפריקה וניצח על ניסוח חוקה חדשה שדוגלת בסובלנות ובהבנה.

חמש שנים לאחר מכן, ביוני 1999, פרש מנדלה מהפוליטיקה, אך המשיך להיות מעורב בארגונים חברתיים למען זכויות אדם ונרתם בעיקר למאבק נגד מחלת האיידס, ממנה מת בנו.