קהילת לב טהור - מובדדים (צילום: רויטרס)
קהילת לב טהור - מובדדים | צילום: רויטרס

בית המשפט לנוער בקוויבק שבקנדה הורה אמש (ד') לשלוח למקלט רווחה במדינה 14 ילדים יהודים מקהילת "לב טהור" המבודדת כדי לקבל טיפול רפואי ותמיכה פזיולוגית. המשטרה בקנדה הורתה להוריהם של הילדים ולראשי הקהילה המבודדת להפקיד את דרכוניהם בידיה כדי שלא יברחו מגבולות המדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הורי הילדים, המשתייכים לקהילה הבדלנית הקיצונית, לא הגיעו לדיון שעסק בילדיהם ובמקום זאת שלחו עורך דין שייצג אותם מול רשויות החוק. על פי הדיווחים בקנדה, הרשויות החלו לחקור מה מתרחש מאחורי הדלתות הסגורות של הקהילה החרדית "לב טהור", אשר חיה בעיירה צ'את'אם-קנט. על פי הרישומים במדינה, בקהילה חברים 200-300 מאמינים, בהם 130 ילדים.

הפרשה החלה לפני כחצי שנה, כששופט בבית המשפט לנוער נענה לעתירת רשויות הרווחה במדינה שביקשו להוציא שני ילדים מן הקהילה המסוגרת אל בית מחסה. הרשויות טענו כי הילדים לא זוכים לתנאים הראויים מבחינת ניקיון, תזונה ובריאות. בנוסף טענו הרשויות כי ילדי הקהילה לא מקבלים גישה לחינוך המגיע, על פי חוקי המדינה, לכל ילד.

בעקבות תשומת הלב המיוחדת מרשויות החוק, ניסו חלק מבני הקהילה לברוח מחבל קוויבק לחבל אונטריו, שם קיימת מערכת שיפוט נפרדת, במטרה להתרחק משטח השיפוט של בית המשפט לנוער. פקידי הרווחה בקוויבק הגישו בקשה לשיתוף פעולה עם עמיתיהם בחבל השכן, שם אנשי הרווחה בודקים את הטענות נגד הקהילה היהודית החרדית.

אנשי לב טהור: לא נותנים לנו חופש לחיות על פי אמונתינו

על פי הטענות שהועברו מקוויבק לאונטריו, הילדים בקהילת "לב טהור" גדלים בבתים מזוהמים ומלאים בזבל. בנוסף, הם לומדים בבתיהם במסגרות חינוך מסוגרות שנקבעות על ידי הקהילה, ואין להם קשר לחינוך שמכתיב הממשל הקנדי. כך, הילדים לא לומדים חשבון ואין להם יכולות מתמטיות מינימליות, כמו כן הם לא דוברים אנגלית או צרפתית - השפות הרשמיות של קנדה.

דגל קנדה (צילום: חדשות 2)
ההרים צפונית למונטריאול | צילום: חדשות 2

הרשויות בקוויבק עקבו אחרי הקהילה במשך שנים, ועל פי הדיווחים ניסו לקדם שינויים שיביאו להבנות בין הקהילה למדינה. אלא שמוקדם יותר החודש ניסיון הפשרה הגיע למבוי סתום, מה שגרם לבקשת ההעברה של הילדים לבית מחסה ולבריחתם הלילית של 40 ממשפחות הקהילה.

בקהילת "לב טהור" מכחישים את הטענות להזנחה ואומרים שהילדים לא גדלים בתנאי זוהמה ומקבלים טיפול מסור. נחמן אלבראנס, מנהיג הקבילה אמר כי אנשיה מבקשים לגדל את ילדיהם על פי אמונותיהם הדתיות: "נאלצנו לברוח מקוויבק בגלל מערכת החינוך שלא נותנת לנו את חופש האמונה והחופש הדתי שרוב האנשים מקבלים".

הרשויות בקנדה: "מנסים להגיע להבנות עם הקהילה"

שרת החינוך של חבל קוויבק התראיינה בנושא לתחנת רדיו קנדית ואמרה שמדובר במצב מאוד רגיש שצריך להתייחס אליו בעדינות. "אנו מנסים להגיע להבנות עם הקהילה בנושא החינוך - הילדים בקהילה מקבלים רק חינוך דתי בלי שום פיקוח או אישור מהרשויות", אמרה והדגישה כי היא מאוכזבת מהמשפחות שבחרו לעזוב משום שהיא זיהתתה התקדמות במגעים. "הדאגה המרכזית שלנו היא לשלומם ורווחתם של הילדים שנלכדו במצב שלא היו אחראים לו. המגעים שלנו עם הקבוצה הזו מורכבים ומסובכים יותר ממה שאנשים יכולים להבין".

כדי להבין את הקהילה המסוגרת, רשת CBC הקנדית גייסה מומחה לענייני כתות בשם מייק קרופוולד. "חשוב להבין ולנתח את המצב, מפני שאם לדוגמא הקבוצה רואה במנהיג כנציגו היחיד של האל, הכוח של המנהיג עשוי להיות הרסני במקרה של התערבות הרשויות", הסביר. "זה עשוי להפוך את הקהילה לסגורה עוד יותר וקיצונית יותר".

בשנת 1994 מנהיגה הרוחני של הקהילה, הרב שלמה אלבראנס, לכותרות כשהואשם בחטיפת נער בברוקלין. הוא גורש לישראל אבל עזב מיד לקנדה, שם קיבל בשנת 2005 מקלט. הרשויות הקנדיות העניקו לרב מעמד של פליט לאחר שטען שחייו בסכנה תחת השלטון בישראל. "האמונות הדתיות והדעות שלו נוגדות את קיומה של ישראל כמדינה עצמאית", נכתב בנימוקים להחלטת מתן המקלט.

קבוצת "לב טהור" היא קבוצה אנטי-ציונית שמתנגדת למדינת ישראל. בקהילה היהודית בקנדה טוענים שהקבוצה קיצונית ולא נתפסת באור חיובי. "אנו מאוד מודאגים לרווחתם של הילדים וקוראים לרשויות ולמשטרה להבטיח את ביטחונם", אמר פראנק דייאמנט מקהילת בני ברית בקנדה.