אלפי בני אדם הציפו את רחובותיה של קראקס, בירת ונצואלה, עם היוודע דבר מותו של נשיא המדינה הוגו צ'אבס. כלי התקשורת במדינה הציגו תמונות של רבים מתומכיו הקוראים להמשך מורשתו של המנהיג הצבעוני, "כדי שהמהפכה שהנהיג לא תהיה לשווא". מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שיגר הודעה בה הביע צער על מותו של הנשיא. "אני שולח תנחומים עמוקים לאזרחי וונצואלה", אמר המזכ"ל בהודעתו. הלווייתו של הנשיא תיערך ככל הנראה ביום שישי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

צ'אבס, נשיא וונצואלה מאז שנת 1999 הלך אמש לעולמו בגיל 58 לאחר שנכנע למחלת הסרטן. שר החוץ של ונצואלה, אליאס חאווה, מיהר להכריז על שבעת ימי אבל במדינה, בעקבות מותו של המנהיג. שעות ספורות לפני מותו של צ'אבס, בישר סגן הנשיא שלו ניקולס מדורו בנאום לאומה כי המנהיג הסוציאליסטי בן ה-58 נמצא במצב הקריטי ביותר בו היה מאז לקה במחלה. "הנשיא הוגו צ'אבס חווה כעת את שעותיו הקשות ביותר מאז הניתוח האחרון שעבר לפני כשלושה חודשים", אמר סגן הנשיא בנאומו. מדורו פנה אל אזרחי וונצואלה וביקש המהם להתפלל לשלומו של הנשיא.

בהודעה רשמית נאמר כי צ'אבס אושפז בעקבות זיהום בדרכי הנשימה. "הנשיא נאחז בחיים ומצבו עדין. הוא עובר טיפולים כימותרפיים ונאחז בחיים", נאמר. מאות בני אדם נאספו מחוץ לבית החולים בקראקס בו מאושפז צ'אבס, והתפללו לשלומו.

סגנו של צ'אבס הכריז כי הסרטן בגופו של המנהיג הוא למעשה "התקפה של אויבי המדינה" והצהיר על אמצעים מיוחדים בהם מתכוונת וונצואלה כדי להתמודד עם "המזימות נגד הממשלה". מדורו חזר על התיאוריה שהשמיע בעבר צ'אבס עצמו לפיה "אויבים אימפריאליסטים בארה"ב", אחראים למחלתו של הנשיא.

ונצואלה מתאבלת (צילום: רוייטר)
התפילות לא עזרו | צילום: רוייטר

עוד הכריז סגן הנשיא מדורו כי מוקדם יותר היום גורשו מוונצואלה הנספח הצבאי של חיל האוויר האמריקני במדינה ודיפלומט נוסף שהואשמו בניסיון לעורר הפיכה צבאית. הנציגים האמריקנים הונחו על ידי הממשל המקומי לעזוב את המדינה תוך 24 שעות לכל היותר.

מהעיירה הקטנה לנשיאות המדינה

תקופת כהונתו של צ'אבס, נשיאה השנוי במחלוקת של ונצואלה נמשכה לא פחות מ-14 שנים. צ'אבס, נבחר לתפקיד בבחירות דמוקרטיות, זאת לאחר שבשנת 1992 ניסה להנהיג הפיכה צבאית במדינה - אך ללא הצלחה. צ'אבס, שנולד בעיירה קטנה בדרום מערב המדינה, הצליח לכבוש את לבבות האזרחים בוונצואלה ו"מיתג" עצמו כמנהיג הלוחם באימפראילזם שמנהיגה ארצות הברית ברחבי העולם.

צ'אבס לא היה חביב על מנהיגי המערב, בלשון המעטה. במהלך כהונתו הקפיד להתרחק ולצנן את היחסים עם ארצות הברית ובנות בריתה, ובכלל זה גם עם ישראל. במקביל, חיזק את קשרי מדינתו עם אירן. לא פעם צולמו צ'אבס ואחמדינג'ד במסגרת הביקורים המשותפים שערכו השניים זה אצל זה.

עוד באותו עניין:

מי אתה הוגו צ'אבס?