באותו יום בוושינגטון עמדו רבע מיליון איש: שחורים ולבנים שצעדו לבירה בשם השוויון ושמעו את מנהיג השחורים ד"ר מרטין לותר קינג קורא "יש לי חלום". הפגנת ההמונים ב-1963 הובילה תהליך שבסופו הנשיא ג'ונסון חתם על ביטול כל אפליה ממסדית כלפי האוכלוסייה השחורה באמריקה, אבל המתח, הקיפוח והאפליה עדיין קיימים - גם כשארה"ב מציינת 50 שנים לאותו נאום מכונן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבמה מתחת לד"ר קינג עמד ג'ורג' רוולינג, סדרן שהחליט להגיע להפגנה באותו יום. הוא ביקש ממנו את העותק של הנאום - וד"ר קינג העניק לו אותו מיד. רק כשהגיע לביתו הבין שהחלק החשוב ביותר של הנאום לא היה כתוב, וקינג החליט לדבר עליו באותו רגע.

שלוש המלים הללו, יש לי חלום, הפכו את הנאום לאחד הגדולים בהיסטוריה. בשבוע הבא יציינו בארה"ב 50 שנים לאותו נאום, ולא מעט מהם ישאלו מה השתנה מאז. רק לפני חודש ראינו שהמתח הגזעי בארה"ב לא נעלם לשום מקום, כשמאות מפגינים התפרעו לאחר שחבר מושבעים זיכה מרצח אדם שרצח צעיר בן 17 שנראה לו חשוד.

37% מהאסירים בארה"ב - שחורים

גם המפגינים וגם הנשיא אובמה התייחסו למה שכולם יודעים: שאם הנרצח היה לבן התוצאה הייתה יכולה להיות אחרת. העובדה שבבית הלבן יושב היום נשיא שחור היא נקודת השיא במאבק של קינג לשוויון זכויות. נכון שאמריקנים שחורים לוקחים חלק גדול מהחיים הציבוריים והפוליטיים בארה"ב, אבל הדרך לשוויון מלא עדיין ארוכה.

הנשיא השחור הראשון. אובמה (צילום: רויטרס)
הנשיא השחור הראשון. אובמה | צילום: רויטרס

שיעור המובטלים בקרב שחורים ולבנים זהה למה שהיה לפני 50 שנים, בכך לא הייתה כל התקדמות. רבע מהמשפחות השחורות חיות מתחת לעוני, הגברים מרוויחים פחות, לפחות מהם יש תואר אקדמי ו-37% מהאסירים בארה"ב, כמעט כפול מהשיעור באוכלוסייה - הם שחורים. אירועים ללבנים בלבד קיימים בארה"ב גם היום.

ד"ר קינג נרצח על ידי מתנקש לבן בטנסי. 100 שנים אחרי ביטול העבדות בארה"ב, השחורים שיצאו לרחובות בשנות ה-60 דרשו את ביטול האפליה והקיפוח במערכת החינוך ובציבוריות. בשבוע הבא יעמוד אובמה על אותם המדרגות שעמד ד"ר קינג ויזכיר את החלום שלו שהתגשם, בזכות החלום שקינג חלם לפני 50 שנים.