צפו בסיכום חדשות השבת בארץ ובעולם (צילום: AP, חדשות)
ביקורת חריפה. נתניהו וקרי | צילום: AP, חדשות

ראש הממשלה הישראלי היסטרי מהסכם עם אירן: במאמר מערכת שהתפרסם הלילה ב"ניו יורק טיימס" מועברת ביקורת חריפה במיוחד על התנגדותו הנחרצת של נתניהו למשא ומתן מול אירן ולהסכם ביניים עמה בסוגיית הגרעין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הדיונים המשמעותיים שנערכו בז'נבה בסוף השבוע האחרון, הגעת שרי החוץ של האיחוד לדיונים ולאחר מכן גם הגעתו של מזכיר המדינה ג'ון קרי בככבודו ובעצמו, גרמו לראש הממשלה הישראלי נתניהו לכנות את ההסכם המתגבש 'עסקת המאה של האירנים' - עוד לפני שעקרונותיו בכלל פורסמו", נכתב במאמר.

לדברי הכותב, נתניהו עשה זאת "כדי ליצור התנגדות היסטרית יותר למהלך של הסכם עם אירן. היה נחמד אם אירן הייתה מתפרקת לחלוטין מתוכניתה הגרעינית כפי שמר נתניהו דרש, אבל לא סביר שזה יקרה", קבע. בהמשך המאמר הנוקב הוא טוען כי ממשלו של הנשיא ג'ורג' בוש נקט בגישה דומה לזו של נתניהו וסירב לנהל משא ומתן ברצינות עם האירנים. והתוצאה? ההתקדמות הגדולה ביותר אי פעם שנרשמה בתוכנית הגרעין האירנית.

אין פתרון טוב יותר לסוגיה האירנית מאשר משא-ומתן

"סיכויים גבוהים להסכם קבע" (צילום: רויטרס)
השיחות בז'נבה בסוף השבוע | צילום: רויטרס

במאמר המערכת של העיתון נטען עוד כי "הדרך הטובה ביותר למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני היא באמצעות משא ומתן על עסקה שמגבילה את העשרת האורניום ושמאפשרת ניטור בינלאומי מרבי על מאגרי הגרעין". לדברי הכותב, ההסכמה האירנית מאמש לאפשר גישה לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבקר באתרי גרעין מסוימים במדינה היא התפתחות חשובה שצריכה לעודד את המשך המגעים עם האירנים.

"אם כל מי שמתנגד לעסקה - בהם ישראל, סעודיה וחברי קונגרס אמריקניים, ראו בשיחות שהתקיימו בסוף השבוע האחרון הזדמנות נוספת לחבל בהגעה להסכם, מה האלטרנטיבה שלהם לפתרון הסוגיה האירנית?", שאל הכותב. "אף גורם לא הציע פתרון יותר טוב מאשר משא ומתן וקבלת העסקה הטובה ביותר האפשרית למעצמות צריכה להיות האפשרות המובילה. ארצות הברית ובעלות בריתה צריכה להיות מאוחדות בעניין הזה ולפעול בחוכמה", קבע.

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התייחס הלילה לכישלון המגעים בז'נבה בסוף השבוע האחרון ואמר כי הפערים בין מעצמות המערב לאירן לא היו גדולים כלל כפי שנדמה. "היינו מאוד מאוד קרובים להגעה להסכם", ציין קרי בראיון שהעניק לרשת BBC הבריטית. "לא קיימנו שיחות ב-35 השנים האחרונות", אמר קרי. "אבל בשלושים השעות האחרונות בהן כן דיברנו, הייתה התקמדות גדולה יותר מאשר בכל שלושים השנים שקדמו להן".