האירנית הנואפת
ניצלה מסקילה, אבל לא בטוח שמהמוות. אשטיאני | צילום:

שגרירות אירן בלונדון הודיעה הערב כי הרשויות במדינה החליטו לבטל את עונש הסקילה לסקינה אשטיאני, האזרחית האירנית שהורשעה בניאוף. בהודעת השגרירות לא נמסר האם אשטיאני בת ה-43 תזכה לחנינה מוחלטת או תוצא להורג בתלייה.

בארגון אמנסטי הוציאו הערב הודעה שקוראת לשלטונות באירן להימנע גם מהוצאת האישה להורג. "שמנו לב להודעת השגרירות האירנית, אבל אם אשטיאני תוצא להורג בסופו של דבר, רק בשיטה אחרת - בעצם לא השתנה שום דבר", אמר דובר מטעם הארגון המוצב במזרח התיכון.

העולם לאירן: אל תסקלו את האישה למוות

אישה וגברים עומדים בפני סקילה באירן, שנת 79'
אישה וגברים עומדים בפני סקילה באירן, שנת 79' | צילום:

דיפלומטים בריטיים רבים נתרמו למאמצי ההצלה של סקינה מוחמדי אשטיאני, בת 43. שר החוץ הבריטי וויליאם היי קרא לממשלת אירן למנוע את הסקילה. את השר הקדימו אנשי קונגרס, דיפלומטים ואנשי זכויות אדם ברחבי העולם.

בחודש מאי 2006, הרשיע בית משפט בעיר טארביז בצפון אירן את אשטיאני בכך שקיימה מערכות יחסים עם שני גברים, ודן אותה ל-99 הצלפות. מאוחר יותר באותה שנה, האם לשניים הואשמה ברצח בעלה. ההאשמות האלו התבדו, אך פאנל של שופטים פתח מחדש את החקירה, הפעם בחשד לניאוף ולא לרצח.

העונש על ניאוף הוא סקילה או הצלפות, בעוד תלייה שמורה לרוצחים או לסוחרי סמים. הסקילה נכנסה רשמית לחוק האירני לאחר המהפכה האיסלמית ב-1979.

הבן: "אין צדק במדינה הזאת"

בנה של המועמדת לסקילה, סייאד בן ה-22, סיכן את חירותו שלו כששלח מכתב בנושא לארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, בו דחה את הטענות כלפי אמו וטען כי ניסיונות חוזרים ונשנים שלו לשחרר את אמו נפלו על אוזניים ערלות ברשויות האירניות.

"אני, כאזרח אירני אומר לכם שאין צדק במדינה הזאת", כתב הבן. הוא הוסיף שהמשפחה נסעה כבר 6 פעמים לטהרן בניסיון לשחרר את האם וכתבה מאות מכתבים לרשויות, אך עדיין לא קיבלה אף תגובה. הם חוששים שאשטיאני עלולה להיסקל בכל יום נתון. לרשת סי.אן.אן האמריקנית אמר הבן: "כל שאני מבקש הוא מכתב. אני רוצה לשלוח מכתב כדי שיחננו את אמי. היא חפה מפשע, ב-100%".

צפו בריאיון הבלעדי של יונית לוי עם ברק אובמה