מרבית הכלואים שוהים במתקן ללא משפט (צילום: רויטרס)
"רופאים נאלצו לענות עצירים". אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"רופאים ופסיכולוגים המועסקים על ידי הצבא האמריקני הפרו את הקוד האתי בהוראת משרד ההגנה בארצות הברית וה-CIA, בכך שעינו והשפילו חשודים בטרור אחרי אירועי 9/11" - כך דיווח היום (ב') ה"גרדיאן" הבריטי, שמצטט ממצאי דוח של הוועדה בארה"ב לשמירה על מקצועיות רופאים במתקני מעצר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח, שנכתב בתום שנתיים של חקירה, קובע כי "אנשי מקצוע שעבדו עם הצבא ושירותי המודיעין יזמו והשתתפו בדרכי טיפול אכזריות, בלתי אנושיות ומשפילות של עצירים". הוועדה קבעה, כי אנשי הרפואה עברו על אחד מהציוויים האתיים החשובים ביותר בעולם הרפואה - "ראשית, אל תגרום נזק". עוד נמצא, כי בחלק מהמקרים לא הוענקו טיפולים רפואיים לעצירים שחלו במחלות.

המסמך שפורסם מפנה אצבע מאשימה בעיקר כלפי מחלקת ההגנה וסוכנות הביון המרכזית, שהנחו את הצוות הרפואי שהועסק על ידם להניח בצד את ייסורי מצפונם למען שיקולי המודיעין והביטחון. על פי הממצאים, מהעצירים נמנעה שינה, הם הואכלו בכוח ואף בוצע בהם "ווטרבורד" - עינוי המדמה טביעה.

חבר בצוות המשימה: "רופאים הפכו לסוכנים"

"מחלקת המדינה האמריקנית כינתה את המעורבים במעשים 'קציני בטיחות' ולא רופאים", נכתב. "רופאים ואחיות נדרשו להשתתף באופן פעיל בהאכלה בכוח של אסירים שהכריזו על שביתת רעב, זאת בניגוד לתקנות שקבעו הארגון העולמי לרופאה והארגון הרפואי האמריקני". עוד צוין, כי רופאים ופסיכולוגים נדרשו למעול באמון שנתנו בהם מטופליהם ולמסור מידע לגבי מצבם הרפואי והנפשי. עוד נטען, כי אנשי הרפואה לא ביצעו את חובתם בדיווח על מעשי התעללות בעצירים.

למרות שמשרד ההגנה האמריקני נקט בשנים האחרונות צעדים כדי לטפל בטענות שהועלו לגבי עינויים שבוצעו במתקן המעצר גואנטנמו בשנים האחרונות, וה-CIA אמר כי אינו מחזיק עוד חשודים במתקן, טענה הוועדה כי "שינויי התפקידים במקצועות הרפואה נותרו בעינם".

"לציבור האמריקני יש זכות לדעת האם רופאיו מקפידים על כללי האתיקה כלפי מטופליהם - ללא קשר למקום שירותם", אמר ד"ר ג'רלד תומפסון, פרופסור מאוניברסיטת קולומביה וחבר בצוות המשימה שחיבר את הדוח.

"ברור שבשם הביטחון הלאומי הפרו שירותי הביטחון האמריקניים את הברית הזו. הרופאים הפכו לסוכנים וביצעו מעשים המנוגדים לאתיקה ולפרקטיקות הרפואיות", הוסיף ד"ר תומספון. "יש לנו אחריות לוודא שמקרים מעין אלו לא יישנו".