ראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון והלאומן הסקוטי אלכס האמונד חתמו באדינברו על הסכם לפיו הסקוטים יצביעו במשאל עם אם להפרד מהממשל בלונדון או להמשיך את המצב הנוכחי, ולהיות חלק מהממלכה הבריטית, כמו ב305- השנים האחרונות. על פי ההסכם, משאל העם ייערך ב-2014.

על פי הפרשנים, המהלך של קמרון הוא מהלך מתוכנן היטב. ההצעה של קמרון לאפשר את פירוק האיחוד בין המדינות נובעת מסקרים שנערכו על ידי ממשלו, המנבאים כי רק 30-40 אחוזים מהסקוטים תומכים בעצמאות.

סקוטלנד ואנגליה חיות תחת ממלכה אחת מאז שנת 1603, ובפרלמנט אחד מאז 1707. ב-1999, לראשונה בהיסטוריה, נפתח בסקוטלנד פרלמנט אחרי משאל עם. קמרון בטוח שהיום האיחוד חזק יותר, יציב יותר וכדאי יותר - גם לתושבי אדינברו וגלזגו.

עמים אירופאים רבים ממתינים לתוצאות משאל העם

הלאומנים הסקוטים כבר החלו בהכנות להצבעה. הם מציינים השנה 700 שנה לקרב בנוקבורן, בו השבטים הסקוטים הגנו על המדינה מפלישה אנגלית. המהלך לעצמאות סקוטלנד מעורר סקרנות ברחבי אירופה, במיוחד במקומות כמו קטלוניה, הפלמים בבלגיה, תושבי צפון איטליה ועוד.

ישפיע גם עליו? קמרון (צילום: AP)
קמרון יחלק את בריטניה | צילום: AP

"יש הרבה מאוד דברים שאני רוצה שהממשל הזה ישיג, אבל מה עשוי להיות חשוב יותר משמירה על הממלכה המאוחדת?", אמר קמרון לפני פחות משבוע, במהלך השיחות עם הלאומנים הסקוטים, שיחות שהובילו להסכם הנוכחי. "ההסכם יציב את סקוטלנד בצעד חשוב לקראת עצמאות, זה יצור סקוטלנד הוגנת ומצליחה יותר", הוסיף אלכס סלמונד. "אני מצפה שב-2014 העם יצביע בעד העצמאות".