הקוסטה קונקורדיה מעל פני המים (צילום: רויטרס)
הספינה על צידה במהלך המבצע | צילום: רויטרס

המבצע הימי הגדול והיקר בהיסטוריה נמשך באיטליה: אחרי 19 שעות, הצליחו הבוקר (ג') צוותי החילוץ להעלות את ספינת התענוגות קוסטה קונקורדיה, שטבעה ב-2012, והיא ניצבת כעת שוב מעל פני המים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הספינה נמשתה בעזרת מספר מתקני ענק להגבהה, כבלים ובמה שנקדחה אל תוך הסלעים בקרקעית הים. "הספינה הועמדה על הפלטפורמות", אמר ראש הרשות להגנה אזרחית באיטליה, פרנקו גבריאלי.

בשלב הראשון של המבצע הממושך, שהגיע לסיומו אתמול חולצה הקוסטה קונקורדיה מבין הסלעים. אחרי שהצליח הצוות לייצב את הספינה, לפי התוכנית המקורית, צפוי ניסיון גרירה ראשון שבמהלכו תוצא הקוסטה קונקורדיה מחוץ למים. 

מאות מהנדסים ומכונאים מסייעים למבצע החילוץ

ביום ראשון נערכו הצוותים להיפוך ויישור הספינה, ועבודות ההכנה נמשכו גם בשעות הלילה. תושבים רבים מהאזור קמו מוקדם בבוקר על מנת לצפות במהלך היישור של כלי השיט הכבד. אחד האתגרים שעומד בפני צוות החילוץ הוא העובדה שהספינה מונחת על הר תת-מימי ולכן נאלצו ליישר אותה ללא קרקע יציבה רצופה.

צוות המונה מאות מהנדסים ומכונאים עובד כבר יותר משנה על המבצע לחילוצה של ספינת הפאר, שטבעה מול חופי איטליה בשנה שעברה. על חילוץ כלי השיט עצום הממדים אמונות החברות "טיטאן" האמריקנית ו"מיקופרי" האיטלקית. משקלה של ספינת התענוגות כ-115 אלף טונות ואורכה כ-300 מטרים.

בראשית 2012 טבעה הספינה, שבבעלות חברת קוסטה קרוז. מחקירת האירוע עלה כי כלי השיט עלה על שרטון ובצידו השמאלי נפער חור באורך של כ-50 מטרים. 30 נוסעים נהרגו, 2 עדיין מוכרזים כנעדרים ועשרות אחרים נפגעו. על סיפון ה"קוסטה קונקורדיה" היו 3,229 נוסעי ו-1,023 אנשי צוות. ביולי 2012 הודה רב החובל, פרנצ'סקו סקטינו, כי שיחת טלפון היא שהסיחה את דעתו בעת האסון.