כשברקע נמשכת עבודת הפקחים לפירוק הנשק הכימי של סוריה, הוכרז בצהריים (שישי) OPCW - הארגון הבינלאומי למניעת הפצת נשק כימי - כזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2013. בנימוקי הבחירה בארגון שיבחה ועדת הפרס את "מאמציו הנרחבים להשמדת נשק כימי ברחבי העולם". את ההכרזה של ועדת הפרס העברנו בשידור ישיר בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהחלטת הוועדה נכתב כי הארגון פעל מאז הקמתו "באמצעות פקחים, פעולות השמדה וצעדים אחרים" על מנת לאכוף את החלטת ועידת ז'נבה מ-1925 נגד השימוש בנשק כימי. "עבודת הארגון הגדירה את השימוש בנשק הכימי כטאבו. האירועים האחרונים בסוריה הדגישו את הצורך להגביר את המאמצים כנגד נשק מסוג זה", הדגישו בוועדת פרס נובל.

מנהלי הטקס ציינו כי ישנן מדינות שעדיין לא חברות בארגון, ולא הכריזו על השמדת הנשק הכימי שלהן עד המועד האחרון שנקבע לשנת 2012, ובהן ארה"ב ורוסיה. "פירוק מנשק מופיע בהרחבה בצוואתו של אלפרד נובל", הסבירו בוועדת הפרס. "הדגשנו בעבר, במספר פרסים, את הצורך להיפטר מנשק כימי. בהענקת פרס זה, הוועדה מעוניינת לתרום להשמדת הנשק הכימי".

פקחי הארגון פועלים בסוריה (צילום: רויטרס)
פירוק הנשק הכימי בסוריה | צילום: רויטרס

259 אישים וארגונים היו מועמדים

הארגון, שמשרדיו ממוקמים בהאג שבהולנד ונתמך על ידי האו"ם, הוקם ב-1997. לאחרונה, הוא עלה לכותרות בעקבות השתתפותו ביישום התכנית לפירוק מאגרי הנשק העצומים של סוריה. מומחי הארגון נשלחו למתקנים כימיים בסוריה כדי לבצע את השמדת החומרים המסוכנים, בעקבות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם.

ההחלטה להפעלת הפקחים נבעה מהסכם משותף של ארה"ב ורוסיה בנושא, בעקבות המתקפה הכימית בפרברי דמשק ב-21 באוגוסט, שיוחסה לכוחותיו של אסד. במתקפה נהרגו למעלה מ-1,400 אזרחים סורים.

רשת התקשורת הנורבגית NRK דיווחה כמה שעות לפני הההכרזה כי הארגון צפוי לזכות בפרס, ובכך ניבאה בהצלחה את בחירת ועדת הפרס, שפרטיה לרוב נשמרים בחשאיות. הארגון למניעת הפצת נשק כימי יזכה בפרס בסך 1.25 מיליון דולרים, בטקס שייערך באוסלו ב-10 בדצמבר - יום פטירתו של אלפרד נובל.

ההשוואה המרגשת, מלאלה (צילום: חדשות 2)
מלאלה יוספזאי, המועמדת הצעירה ביותר | צילום: חדשות 2

הנערה הפקיסטנית תסתפק בפרס סחרוב

259 אנשים וארגונים הועמדו כמועמדים לפרס, ותהליך ההצבעה נשמר בחשאיות. בטרם ההכרזה, בין המועמדים המובילים נמנו הנערה הפקיסטנית מלאלה יוספזאי, הרופא הקונגולזי דניס מוקווג'ה ופעילים רוסים שמוחים כנגד מדיניות פוטין כלפי הקהילה ההומו-לסבית.

במהלך השבוע האחרון הוכרזו הזוכים בפרסי נובל בתחומים האחרים: בפיזיקה זכו פרנוסאה אנגלרט ופיטר היגס, חוקרי "החלקיק האלוהי", בכימיה זכו מרטין קרפלוס, מייקל לויט ואריה ורשל הישראלי. בפרס בתחום הרפואה זכו ג'יימס רותמן, רנדי שנקמן ותומאס סודהוף, ובפרס נובל לספרות זכתה הסופרת הקנדית אליס מונרו.