בחודש שעבר נחתה בנפאל משלחת המונה תשעה ישראלים, היעד הוא המקום הגבוהה בעולם - הר האוורסט. אך אותה משלחת לא הגיעה לבד, הם נשאו עימם תיבה אטומה מהמקום הנמוך ביותר בעולם - ים המלח. התיבה מכילה פסל שנוצר בים המלח, במטרה לחבר בין המקום הנמוך בעולם לזה הגבוהה. יגאל מוסקו יצא עם הצוות הישראלי למסע, ועל הדרך למד להכיר את נפאל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם הנחיתה בטרמינל של קטמנדו, היה ברור כי המסע אל היעד לא יהיה פשוט. שדה התעופה הקטן, שהוא שדה התעופה הקרוב ביותר להר האוורסט הוא אחד מעשרת שדות התעופה המסוכנים בעולם ועצם הטיסה לשם מהווה סיכון לא פשוט. כך גם קרה שהמטוס שהיה אמור להעביר את המשלחת מקטמנדו לאזור הר האוורסט גם הוא התקלקל.

כך אולצה המשלחת להכיר את רחובות נפאל בזמן שהמטוס עובר את התיקון הנדרש. המטרה לשמה הגיע הצוות, נדחתה ובמקומה זכתה החבורה לערוך היכרות קצרה עם הארץ המארחת.

המדינה השנייה הכי עניה באסיה

בכל אסיה, אפגניסטן היא המדינה היחידה שיותר ענייה מנפאל. אין כמעט כבישים סלולים, אין חשמל חצי מהיממה ואין מה לדבר על פינוי זבל. אך המקומיים מספרים שמדובר רק על תקופת שפל, לנפאל היסטוריה ענפה של עושר והצלחה.

היום הדבר היחיד שמעודד את הקומיים ומחזיק את הכלכלה היא התיירות. בין התיירים אפשר למצוא ישראלים רבים. אך הקשר בין ישראל לנפאל לא נגמר בתיירות. לפני חצי שנה יצא בשתי המדינות במקביל, בול המחבר בין המקום הנמוך בעולם למקום הכי גבוהה.

כל כלי התקשורת במדינה האסייתית רוחשים ומדברים על המהלך המשותף לישראל ולנפאל - פסל עם אבנים מים המלח יוצב על האוורסט ופסל עם אבנים מהאוורסט יוצב בים המלח. באופן משונה הנפאלים מאמינים כי הגימיק, ישפר את מצב התיירות למדינה.

הפסל שהוצב במקום (צילום: חדשות 2)
הפסל שהוצב במקום | צילום: חדשות 2

מבירא עמיקתא לאיגרא רמה - ים המלח לאוורסט

לאחר שהמטוס לבסוף תוקן הצוות הצליח להגיע אל היעד, ועכשיו כל שנותר להם הוא לטפס. את התיבה מים המלח, השוקלת 45 קילוגרמים סוחב הסבל הנפאלי אנדואה שרפה. הוא מקבל 1,000 רופי ליום, שוויים הוא כ-50 שקלים. שכר גבוהה יחסית לממוצע בנפאל, אך גם עם שכר כזה הוא לא יצליח לשלוח את שני ילדים ללימודים בתיכון.

דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר אשר חולשת על ים המלח, הצטרף גם הוא למשלחת. ליטבינוף מסביר שהמטרה העיקרית של המשלחת היא לקדם את המודעות בנוגע למצבו של ים המלח:"המטרה המרכזית היא להציף את סיפור ים המלח בתקשורת, וכך להעלות את המודעות".

את הפסל עצמו בנה האמן ז'וז'ו אוחיון המתגורר ליד ים המלח במושב עין תמר. את המסר שהפסל אמור להעביר, מסכם אוחיון בשימוש באמצעים הקיימים בים המלח: "המטרה היא לבוא עם מעט דברים שמבטאים הרבה עוצמה", כך מסביר אוחיון על אופיו של הפסל.

הילד נותר לבדו בנפאל. ארכיון (צילום: חדשות 2)
כך יראה הנוף "שיראה" הפסל | צילום: חדשות 2

לפסגה הצוות לא הגיע, אך הצבת הפסל שנוצר במקום הנמוך בעולם בפאתי המקום הגבוהה בעולם, בנקודה המתנשאת לגובה של 4,000 מטרים, נחלה הצלחה. לא ברור כמה הצבת הפסל תתרום להעלאת המודעות למצבו של ים המלח, אך מעתה כל תרמילאי שיגיע לראות את הנוף ההררי הנשקף, יזכה לראות את הפסל ולהיזכר במקום הנמוך בעולם.