הניצול האחרון מטרבלינקה, שמואל וילנברג (צילום: AP)
הניצול האחרון מטרבלינקה, שמואל וילנברג | צילום: AP

שמואל וילנברג (91) הוא הניצול האחרון ממחנה ההשמדה טרבלינקה. היום (א') פורסם כי נמצאו עדויות מוצקות לתאי הגזים, שנהרסו בידי הנאצים - אחרי המרד במחנה. את הבשורה על מציאת הראיות הוא שמע יחד עם רעייתו עדה, גם היא ניצולת שואה, בזמן טיול בצפון יחד עם עוד פנסיונרים רבים של משרד השיכון, שם עבד עד גיל 70 - יותר מ-40 שנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"סוף כל סוף האמת יוצאת לאור", אמר וילנברג בשיחה עם חדשות 2 Online. "כמובן ידענו שהיו שם תאי גזים, הושמדו שם מאות אלפי יהודים, אבל הם השמידו את הראיות והרסו את המחנה אחרי המרד ואני שמח שסוף כל סוף מצאו זכר למה שהיה שם".

וילנברג, ששרד את המחנה, היה בחלק אחר שלו - אך ידע מה התחולל בעבר השני. "היו עשרה תאי גזים בהתחלה, ואחר כך נוספו עוד שלושה - בסך הכל היו 13 תאים. הם לא עשו חשבון עם אף אחד", הוא משחזר. "טוב שמצאו את זה. כי עכשיו כשבאים לשם אין שם כלום חוץ מאנדרטה".

וילנברג, יחד עם רעייתו ביקרו במחנה יותר מ-30 פעם, יחד עם קבוצות נוער, בטקסים ובעוד אירועים, אליהם הוזמנו. רק בשנה שעברה השניים פגשו את החוקרת קרוליין סטורדי-קולס שחשפה את הממצאים, והתרשמו מאוד מהמוטיבציה הרבה שלה, למרות שהיא כלל אינה יהודייה. היא שאלה את שמואל שאלות רבות על המחנה, במטרה לגלות עוד פרטים, ולבסוף כאמור - היא הגיעה למה שהיא רצתה: הוכחה לתאי הגזים הרצחניים של המשטר הנאצי.

"תשובה ברורה למכחישי השואה"

השניים, שנמצאים כאמור בטיול בצפון התוודעו לתגלית שנמצאה רק בשעות הערב, לאחר שהנכד שלהם עדכן אותם בכך. "זאת לא הייתה הפתעה כל כך גדולה כי ידענו שהיא עובדת שם והיא מקדישה את חייה לנושא אבל זו תשובה לכל מכחישי השואה", סיפרה לחדשות 2 Online עדה וילנברג (85). "שאלתי אותה למה היא עושה זאת אם היא לא יהודייה, והיא השיבה שאין לה אינטרס ושזה חשוב לה כי מה שקרה שם פשוט נורא".

הזוג, שמתגורר בתל אביב הכירו אחרי המלחמה - כשעדה הייתה תלמידה ושמואל היה קצין בצבא הפולני. עדה שרדה את גטו ורשה, ואילו שמואל את טרבלינקה, לאחר ששתי אחיותיו גם נספו במחנה.

שריד של תא גזים שנחשף בטרבלינקה (צילום: יוטיוב)
שרידים של תאי הגזים | צילום: יוטיוב

השניים מקווים כעת כי סוף סוף ייבנה במקום מוזיאון ראוי שיסםר את הסיפור על שנעשה במחנה הנורא, שהיום לא נשאר ממנו כלום. "אין שם מקום שאפשר לשבת ולספר, ולנוער שלנו איך סבלנות בגשם ובקור לעמוד בחוץ ולשמוע. החלום שלנו הוא שיקום שם מרכז הדרכה", היא מציינת. בתם, האדריכלית אורית וילנברג גלעדי, שגם תכננה את שגרירות ישראל בברלין, אף הציעה שתתכנן בהתנדבות את המוזיאון לעתיד - ובינתיים הזוג המבוגר מנסה לגייס כסף לנושא מתורמים בארץ ובחו"ל.

נשיא פולין יעתר לבקשת הניצול האחרון?

באחד מביקוריהם האחרונים בפולין, הם רכשו אבן גדולה עליה נכתב בשלוש שפות: "כאן יוקם מרכז הדרכה של השואה של טרבלינקה" - והציבו אותה במחנה. עדה מספרת כי שמואל בעלה פסימי לגבי הקמה של המבנה, אך היא מאמינה שזה אפשרי. השניים אמורים לטוס בחודש הבא לפולין, שם יוקרן הסרט "סמואל", שנעשה על שמואל. הם אמורים לפגוש גם את נשיא פולין - ועדה מתכננת לבקש ממנו לבנות את מרכז ההדרכה, שחשוב להם מאוד.

על וילנברג נעשו מספר סרטים, הוא מוזמן לטקסי שואה רבים, כתב ספר וליווה משלחות רבות לפולין יחד עם רעייתו. השניים עדיין מלאי מרץ, ולמעט הטיול שהם נמצאים בו היום הם גם אמורים לטוס בחודש הבא לברצלונה יחד עם משפחתם, ואחר כך לפולין. "אדם שיודע שלא נשאר הרבה לחיות עושה הכל כדי לראות הכל", הם מסכמים.

האנדרטה בטרבלינקה (צילום: AP)
האנדרטה בטרבלינקה | צילום: AP

"בעידן המעבר הנוכחי, בו הולך ונמוג קולם של ניצולי השואה ששרדו את התופת ועדין בחיים, החשיבות לגילויים ולתיעודים שמצאו במחנה ההשמדה בטרבלינקה היא עצומה", מדגיש הרב אברהם קריגר, מנהל מכון "שם עולם" להנצחת השואה.

"הממצאים שהתגלו צועקים אלינו מן האדמה את עדויותיהם של המוני היהודים שנספו במקום בדרכים שאין הדעת סובלת ושניסו באמצעים מתוחכמים לטשטש את רציחתם. חשוב להגביר את המאמצים לדלות את כל שאר פיסות התצרף המתעדות את הזוועות שהתחוללו בתוך הגטאות ומחנות ההשמדה- למען ייחקק על לוח ליבנו תמיד את שאירע בתקופה החשוכה ההיא".

לא חפרו במחנה עשרות שנים

הממצאים שנמצאו הוצגו אתמול לציבור בסרט "טרבלינקה: מכונת ההרג של היטלר" ששודר בארצות הברית. מחנה טרבלינקה, שבו נרצחו כ-900 אלף בני אדם, כמעט כולם יהודים, הפך לאחד הסמלים האיומים של השואה. עם זאת, בניגוד לאושוויץ למשל, לא שוחררו כלל אסירים חיים מהמחנה, ולא שרד כל צילום של תאי הגזים במקום.

במשך עשרות שנים איש לא חפר במחנה, עד שהחוקרת קיבלה אישור לכך מממשלת פולין ומרבנים. לאחר שש שנים של מחקר, יצר צוות המדענים של קולס דגם ממוחשב של טרבלינקה, וכעת הם יודעים טוב יותר איך נראה המחנה בתקופת השואה. החוקרים חשפו את יסודות המבנה שהיה בעבר תא גזים. על אחד האריחים הצהבהבים התגלה מגן דוד חרוט שסימן אחד האסירים.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv