יחסים במבחן. דגלי האיחוד, ספרד וקטלוניה (צילום: יונתן בייסקי)
יחסים במבחן. דגלי האיחוד, ספרד וקטלוניה | צילום: יונתן בייסקי

הבוחרים במחוז קטלוניה שבספרד יצביעו היום בבחירות המחוזיות, הצפויות במידה רבה לקבוע האם חבל הארץ יישאר חלק מספרד - או שיהפוך למדינה עצמאית. נשיא המחוז, ארתור מאס, הקדים את הבחירות, והבטיח כי אם ייבחר מחדש - יערוך משאל עם לעצמאות קטלוניה. כעת אירופה עוצרת את נשימתה לאחד המבחנים החשובים בהיסטוריה של האיחוד האירופי: איך הממשלה במדריד תתנהל מול רצון אזרחיה להיפרד?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הבחירות היום הן במידה רבה תוצאה של שינוי מערך השלטון באירופה בידי האיחוד האירופי, לצד נסיבות היסטוריות ארוכות שנים. קטלוניה הוא מחוז בן 7.5 מיליון תושבים בצפון מזרח ספרד שברצלונה היא עיר הבירה שלו. בימי הביניים הייתה קטלוניה אמנם ממלכה עצמאית, אך עם איחוד ממלכות ספרד ב-1492 היא הפסיקה להיות מדינה עצמאית - ונטמעה בתוך ספרד.


קטלוניה: יש משטרה, אין צבא

עיר בירה חדשה? ברצלונה, ארכיון (צילום: רויטרס)
עיר בירה חדשה? ברצלונה, ארכיון | צילום: רויטרס

במאה ה-20, הנטיות הבדלניות של הקטלאנים דוכאו ביד קשה בידי פרנסיסקו פרנקו, הרודן ששלט בספרד עד 1975 ואסר את כל הסימנים שבידלו את תושבי המחוז מהספרדים. לאחר מותו, הממשלה הדמוקרטית שהוקמה במדריד נתנה בהדרגה למחוזות השונים אוטונומיה נרחבת, והיום היא מנהלת את ענייני החינוך, התחבורה, התקשורת והמשטרה בצורה עצמאית. למרות זאת, אין לה צבא, אין לה מערכת מיסוי והכלכלה שלה תלויה במידה רבה בכלכלה הספרדית.

מאז נפילת המשטר הצבאי ועד היום התחזק המחוז מבחינה כלכלית, והפך לאחד העשירים, המתועשים והמתויירים בספרד - מגמה שנמשכה ביתר שאת לאחר המשחקים האולימפיים בברצלונה ב-1992. המשבר הכלכלי הקשה שפוקד את ספרד בחמש השנים האחרונות גרם למרמור וזעם בקרב התושבים, זאת כי לפי טענתם, הם משלמים יותר מסים לממשלה במדריד מאשר הם מקבלים ממנה בחזרה, ולמעשה הם מסבסדים את המחוזות העניים יותר בספרד.

האם האיחוד האירופי אשם?

מערימים קשיים. ר"מ ספרד ראחוי (צילום: AP)
שולל היפרדות. ר"מ ספרד ראחוי | צילום: AP

לצד הגורמים בתוך ספרד, חוקרי מדע המדינה טוענים כי יש לאיחוד האירופי תפקיד משמעותי באירועים: האיחוד האירופי נטל לעצמו סמכויות רבות שהיו בעבר נחלת הממשלות המרכזיות, והן עברו לנציבות, לבית הדין, ולפרלמנט האירופי. עם אימוץ האירו ברוב מדינות האיחוד, כולל ספרד, איבדו המדינות את השליטה גם על המדיניות המוניטארית שלהן לטובת הבנק המרכזי בבריסל. מצב זה יצר ריקון מתוכן של השלטון המרכזי לא רק כלפי מעלה, לאיחוד, אלא גם כלפי מטה.

במדינות כמו ספרד, איטליה, בריטניה ובלגיה החלו להתחזק המחוזות השונים על חשבון הממשלה המרכזית. בין השאר, הוקמו פרלמנטים מקומיים בסקוטלנד ובווילס, התחזקה המפלגה הבדלנית הפלמית בצפון בלגיה, וספרד הפכה ממדינה אוניטרית לחלוטין, שבה הסמכויות ניתנו במידה רבה לשלטון המרכזי - למדינה פדרלית, הלכה למעשה, עם סמכויות נרחבות לממשלות שהוקמו במחוזות.

כעת, עוצר האיחוד האירופי כולו את נשימתו: האם התרבות הקטלאנית הנפרדת, ביחד עם המצב הכלכלי בספרד והשינויים הפוליטיים שגרם האיחוד האירופי ביבשת יפרקו לראשונה מדינה חברה באיחוד? החוקה הספרדית קובעת שהוצאת מחוז אל מחוץ למדינה אינה חוקית, וראש הממשלה ראחוי שלל את האפשרות בתוקף.