כאשר הספינה HMS בלפסט ירתה את יריית הפתיחה שהוציאה לדרך את הנחיתה הגדולה של בעלות הברית בחופי נורמנדי בצרפת, הידועה בשם D-day, על סיפונה היה נוסע אחד, לא צפוי. הקולנוען ג'ורג' סטיבנס מהוליווד הסתער עם הכוחות על חוף נורמנדי והשתתף בשחרור אירופה מצבא גרמניה הנאצית, ותיעד את הרגעים במצלמת 16 מילימטרים, בצבע. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקראת סוף הסרטון נראות ערימות הגופות שמצאו הכוחות האמריקנים במחנה הריכוז דכאו שבדרום גרמניה. אבל רוב רובו של הסרט מתעד את הפלישה האמריקנית לחוף נורמנדי ואת חגיגות הניצחון בצרפת. נשים נראות זורקות פרחים לעבר הכוחות האמריקנים ושרות את ההמנון הלאומי הצרפתי -"המרסייז".

הקולנוען שמאחורי המצלמה מוכר דווקא כבמאי שצילם את השחקנים-רקדנים פרד אסטר וג'ינג'ר רוג'רס בסרט "בקצב הסווינג", ועבד עם קארי גראנט בסרט "גונגה דין". אבל ב-1942, אחרי שראה את סרטיה של במאית התעמולה הנאצית לני ריפנשטאל, סטיבנס התגייס למאבק הלאומי.

הגנרל ולימים נשיא ארצות הברית דווייט אייזנהאואר צירף אותו לראש החץ של הפלישה כדי לנהל יומן מלחמה. הסרטים פותחו בארצות הברית כשחזר הביתה, אבל סטיבנס שמר עליהם בביתו ובמשך עשרות שנים איש לא נגע בהם. רק כשבנו ג'ורג' סטיבנס ג'וניור, קולנוען בעצמו, החליט לערוך סרט דוקומנטרי על אביו - הוא מצא את הסרטים הנדירים, ופרסם אותם כעת, 70 שנה בדיוק אחרי הפלישה. חלק קטן מהסרט פורסם כבר ב-1994.

חייל ואהובתו (צילום: GEORGE STEVENS PRODUCTIONS/WARNER BROTH)
חייל ואהובתו | צילום: GEORGE STEVENS PRODUCTIONS/WARNER BROTH

היומן שצילם סטיבנס האב מתחיל לפני 70 שנה - 6 ביוני 1944, ביום הפלישה. הוא ממשיך בשחרור עיירה סמוכה לחוף, ואחר כך מתמקד בשחרור פריס עם הגנרל שארל דה גול, לימים נשיא צרפת, הגנרל האמריקני ג'ורג' פטון והגנרל הבריטי המשופם ברנרד מונטגומרי. אחר כך הוא תיעד מחנה שבויים גרמניים, ותמונות ממחנה הריכוז הסמוך למינכן - מחנה דכאו.