ארצות הברית איבדה בסוף השבוע את דירוג האשראי, מהלך שעלול להשפיע על כלכלות רבות ברחבי העולם. בבית הלבן תקפו הלילה את החלטת חברת "סטאנדארד ופור" להוריד את דירוג האשראי האמריקני, בטענה כי ההחלטה מתבססת על ניתוח תחזית שגוי. "נראה שקודם הסיקו שם מסקנות ורק אז העלו את הטיעונים, כך שיתאימו למסקנה עליה החליטו", אמר דובר הבית הלבן. אך מה עלולות להיות ההשלכות של ההחלטה הזאת? כל השאלות והתשובות לפניכם:

מה זה בדיוק שינוי דירוג האשראי?
"סטאנדרד ופור" היא אחת משלוש סוכנויות דירוג האשראי המרכזיות שמדרגות ומתרכזות בנושא חובות של מוסדות, רשויות ומדינות. בסוכנות נטען שיש סיכון גדול יותר בהלוואת כספים. דירוג האשראי ירד מ-AAA ל-AA+.

מדוע הדירוג ירד?
מדרגי האשראי מתבססים בהחלטה על שני אלמנטים: האחד - העובדה שהחוב העצום עומד על 14.3 טריליון דולר (יותר משלושת אלפים דולר לכל אזרח בעולם); השני - הספקות באשר ליכולותיה של מערכת הממשל להתמודד עם החוב הזה בשנים הקרובות. לדעת הסוכנות המדרגת, קיימים סיכויים שהכלכלה האמריקנית לא תצליח לעמוד בחובות שלה. עם זאת, הכלכלה האמריקנית עדיין נחשבת לחזקה מאוד, מה שלא הפריע לסוכנות למתוח ביקורת על המערכת הפוליטית.

האם משמעות הדבר שארצות הברית לא תצליח לעמוד בחוב שלה?
לא לגמרי. גם בדירוג הנוכחי נטען כי "לארה"ב יש יכולת אמיתית לעמוד בהתחייבויות שלה". למעשה, רק למדינות ספורות יש דירוג אשראי בגובה המקסימלי - ובהן: קנדה, צרפת, גרמניה ובריטניה. לישראל יש דירוג אשראי +A.

אובמה. סיבה לדאגה? (צילום: רויטרס)
ברק אובמה. סיבה לדאגה? | צילום: רויטרס

האם ההסכם שהושג בקונגרס לא היה אמור לבלום את התופעה?
לא, הדיון בקונגרס נועד להעלות את תקרת החוב. על פי ההחלטה מהשבוע שעבר, הממשל יחסוך 2.1 טריליון דולר. בסוכנות "סטאנדארד ופור" דורשים לראות חיסכון וקיצוצים גבוהים בהרבה, מדיניות מיסים שונה ושינוי מדיניות כלכלית.

מה ההשפעה של הורדת דירוג האשראי?
במהלך הזמן, דירוג נמוך עשוי לגרום למשקיעים שקונים את אגרות החוב האמריקניות, לדרוש ריבית גבוהה יותר כדי לפצות אותם על הסיכון. אם זה יקרה, הדבר ישפיע על כלל הכלכלה האמריקנית, יחליש את יכולת הצריכה ויצמצם את הייצוא לשוק האמריקני. כשדירוג האשראי קטן, ללקוח - ובמקרה הזה המדינה, יש פחות כסף להשקיע במקומות אחרים.

כמה זה יעלה לכלכלה האמריקנית?
שינוי דירוג האשראי עשוי לעלות לכלכלה האמריקנית 100 מיליארד דולר ולמעשה - להעלות את החוב הלאומי של וושינגטון.

מי מחזיק באגרות החוב של ארה"ב?
על פי הנתונים שמפרסמים במשרד האוצר האמריקני, מלבד הרזרבות של ארה"ב, סין מחזיקה ב-1.16 טריליון באגרות חוב של הממשל. סין היא הלווה הגדולה ביותר לארצות הברית. סין השמיעה ביקורת בתקופה האחרונה נגד הכלכלה האמריקנית ואף הגדירה אותה כ"בלתי אחראית". ואולם, ארצות הברית עדיין נחשבת למדינה שמקבלת הכי הרבה סחורה מסין, כך שהאחרונה לא צפוייה לנטוש מהר כל כך את ההשקעות באמריקה.

האם שינוי הדירוג ישפיע על הלוואות שהאזרח הפרטי לוקח?
רוב הסיכויים שלא נרגיש את השינוי בכיס הפרטי שלנו, לפחות לא בזמן הקרוב, וגם לא בתיק ההלוואות. השינויים הם ארוכי טווח ועשויים להשפיע בסופו של דבר על הכלכלה הגלובלית. שינוי דירוג האשראי עשוי לגרום למשקיעים להשקיע בשווקים אחרים כמו קנדה או מדינות באירופה, אבל גודלו של השוק האמריקני יכול, על פי המומחים, לספוג מכה כזו.

האם דירוג האשראי האמריקני עשוי עוד לרדת?
"סטאנדארד ופור" מתחה ביקורת על השוק האמריקני, ולכן היא יכולה להמשיך ולהוריד את דירוג האשראי - אם לא ייראה שינוי מדיניות בוושינגטון. קיימות עוד שתי סוכנויות דירוג אשראי, מודיס ופיטץ', שעדיין מעניקות לארה"ב את דירוג האשראי הגבוהה ביותר. אבל גם הסוכנויות האלה שוקלות הורדה של דירוג האשראי האמריקני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק