ארכיון - חסן נסראללה מזכ"ל חיזבאללה (צילום: רויטרס)
נסראללה. רק לא השנה | צילום: רויטרס

קבוצת חוקרים אמריקאים טוענת שהצליחה למצוא תשובה לבעיית חוסר הודאות מצד ארגוני הטרור: החוקרים פיתחו תוכנת מחשב שיכולה לצפות את מהלכי הטרור - כך מפרסם היום העיתון "דיילי סטאר".

אחד מהעקרונות עליהם מבוססת פעולת טרור הוא גורם ההפתעה. מאל קאעידה ועד ה-IRA - היעד, הזמן והמיקום הבלתי צפויים של פעולות טרור מתסכל אנשי מודיעין מסביב העולם מאז החלו פעולות טרור. או לפחות, תיסכל את החוקרים עד היום.

מדעני מחשבים מהאוניברסיטה של מרילנד פיתחו תוכנה שיכולה - על פי החוקרים, לנבא את התנהגותן של קבוצות שונות המוגדרות "ארגוני טרור" על ידי הממשל האמריקאי. החוקרים הדגימו את יכולת התוכנה על ארגון חיזבאללה. על פי הדיווח, התוכנה גילתה 14 אלף חוקי התנהגות קבועים שיכולים לנבא את הפעולות שהארגון עשוי לבצע בעתיד.

הטכניקה בודקת את כל האירועים הידועים על הארגון מרשת האינטרנט, ונעזרת בידיעות חדשותיות כדי לבנות פרופיל של פעולות הארגון ושל פעילות הארגון. באמצעות מיפוי זה, יכולה התוכנה לבנות "חוקי התנהגות", לאתר גורמים שחוזרים על עצמם מתוך הנתונים וכך לדעת מה הפעולה הבאה של ארגון הטרור. בוני התוכנה טוענים שיש להם 90 אחוזי דיוק - מספיק בהחלט כדי למשוך את תשומת ליבם של ארגוני מודיעין סביב העולם. יתרה מזאת, יוצרי התכנה טוענים שכבר עכשיו ארבעת גופי הבטחון העיקריים בארצות הברית בחזית הלוחמה בטרור הביעו התעניינות ברכישת התוכנה.

סיכוי של 62% שחיזבאללה יתקוף את ישראל: המחקר אודות חיזבאללה טוען שארגון הטרור מונחה על ידי מהלכים בתוך לבנון. על פי התוכנה, יש סיכוי של 62% שהארגון יתקוף את ישראל בכל שנה נתונה, מלבד שנת בחירות אז הסיכויים משתנים בגלל השייכות הפוליטית של הארגון והשאיפות של ראשיו בתוך לבנון. מכאן שראשי צה"ל יכולים לישון בשקט, לפחות עד השנה הבאה: יש בחירות לפרלמנט הלבנוני ב-2009.

גם השינויים הדרסטיים שעוברים על המזרח התיכון בכלל, ועל חיזבאללה בפרט, לא מבלבלים את התוכנה. על פי המתכנתים, חיזבאללה נוטש בינתיים את דרכו הצבאית ומתרכז עכשיו במהלכים פוליטיים בתוך לבנון, זאת על פי נתונים סטטיסטיים ושקלול של ידיעות חדשותיות על הארגון מעשר השנים האחרונות. התוכנה מנבאת שנה שקטה בצפון מפני שלחימה לא משרתת את הצרכים של חיזבאללה. אחמד מוסאלי, מומחה למזה"ת מהאוניברסיטה האמריקאית בביירות, אומר שזהו כלי מעניין שניתן להתחשב בו כפי שניתן להתחשב בדעה של עוד מומחה. "הטבע האנושי הוא מסביר יותר מתוחכם מרצפים סטטיסטים ואי אפשר לחזות אותו במאת האחוזים", לדבריו.

גם חיזבאללה בודק מה נאמר על דרכי פעולתו: מקור חסוי מסר לעיתון כי חיזבאללה קורא כל מה שנכתב עליו , לומד את הפרטים ברצינות, אבל לא נותן למחקרים להעלות דאגות בתוך הארגון. השאלה היחידה שנשאלת - האם התוכנה לוקחת את נבואותיה בחשבון?