הזמן: 22 בפברואר, 2010. מחלקת המדינה האמריקנית פונה לטורקיה. הנושא: דאגה הולכת וגוברת בארה"ב מפני זליגת נשק אמריקני שהועבר לטורקיה - לידי אירן. התכתובת ותוכן הפגישה נחשפו באתר "ויקיליקס".

כל העדכונים על ההדלפה הגדולה בהיסטוריה

בזמן הפגישה בנושא במחלקת המדינה, לארה"ב יש מידע על מספר העברות מסחריות בהן מעורבות חברות טורקיות, של ייבוא וייצוא מאירן. בנוסף לחשש שהחברות מייצאות נשק לטורקיה, האמריקנים מודאגים בגלל מידע על חברה אחת שבכוונתה לייבא חומרי נפץ פלסטיים וניטרו-גלוקוז מאירן.

שר ההגנה רוברט גייטס אמר בפגישה כי "ארה"ב מודאגת מייצוא פוטנציאלי לאירן. אחד החפצים עשוי להיות תוצרת ארה"ב. טורקיה קיבלה 181 מטולי רימונים מסוג אמ.קיי 19 בשנת 1995. אנו לא יודעים אם מטולים אלה הם בין המטולים שהועברו לאירן כחלק מעסקה".

עוד נאמר בפגישה כי ארה"ב מעוניינת להעביר מידע זה לטורקיה, ולבקש שהם יחקרו את הפעילות "וישתמשו בכל אמצעי כדי למנוע מהחברות הללו לייצא ולייבא מאירן". האמריקנים מדגישים בפני הטורקים כי מדובר בעבירה על החלטות האו"ם ועל החלטותיה של ארה"ב - בניגוד לסנקציות על אירן.

ישראל וגם סעודיה לחצו לתקוף את אירן

אירן, כך עולה עד כה מחשיפת המסמכים של מחלקת המדינה האמריקנית, עומדת בלבן של תכתובות רבות בין ארה"ב לבין מדינות העולם. העיתון הצרפתי "לה-מונד" פרסם כי מלך סעודיה הפעיל לחץ על ארה"ב, לבצע תקיפה צבאית באירן. "הגרדיאן" הוסיף על הפרסום, כי ללחץ הסעודי הצטרפו עוד מנהיגים ממדינות ערב.

עוד פורסם כי שר הביטחון אהוד ברק העריך ביוני 2009 כי ישנו חלון זמן של "בין שישה ל-18 חודשים מעכשיו, כלומר - דצמבר 2010 - בו ניתן לעצור את אירן מרכישת כלי נשק גרעיניים". ב-2009, לפי "לה-מונד", כתב ראש המוסד מאיר דגן לאמריקנים כי המשא ומתן בנושא הגרעין מנוצל על ידי האירנים כדי להרוויח זמן.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

בהכנת הידיעה השתתפו ערד ניר, עמית סגל, אהרון ברנע, אודי סגל ועמית ולדמן 

החשיפה הגדולה ב"ויקיליקס" - סיקור מיוחד:

כך רואה ארה"ב את מנהיגי ישראל

ויקיליקס: "סין תכננה מתקפה ממוחשבת על ארה"ב"

ארה"ב הפילה את שרתי "ויקיליקס"?

הדלפות ראשונות מהמסמכים: "אחמדינג'אד הוא היטלר"

רה"מ מתייחס להדלפת מסמכי ויקיליקס: "נחכה ונראה"

פרופיל: מי אתה, ג'וליאן אסאנג'?

לקראת החשיפה הגדולה: כוננות ספיגה במערב

כך תיראה החשיפה: 260 אלף מסמכים - רובם לא מסווגים