צ'לסי מאנינג (צילום: AP)
"קראו לי צ'לסי". מאנינג לבוש כאישה | צילום: AP

הורשע - ויהפוך לאישה? החייל האמריקני בראדלי מאנינג שנשלח אתמול ל-35 שנות מאסר באשמת הדלפת מאות אלפי מסמכים של מחלקת המדינה האמריקנית לאתר ההדלפות "ויקיליקס" אמר לעורך דינו כי ברצונו לשנות את מינו ולחיות מעתה כאישה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאנינג סיפר לסנגורו כי למעשה הוא נקבה ורוצה להמשיך לחיות את חייו כאישה העונה לשם "צ'לסי". ככל הנראה שההצהרה המשונה של טוראי מאנינג באה על רקע ניסיונותיו לטעון לאי שפיות - ובכך להביא להקלה בעונש הכבד שהטיל עליו אתמול בית המשפט הצבאי בארצות הברית.

בשלב זה טרם ברור האם בקשתו של מאנינג רצינית. עורך דינו לא התייחס לבקשה זו אך סיפר לתקשורת כי הוא מצפה שמאנינג יביע חרטה על מעשיו. למעשה, כבר במהלך המשפט תיאר אותו סנגורו כחייל בעל כוונות טובות, אך ככזה שנחשב מבודד וסובל מבעיות בהגדרה המינית.  

בית המשפט גזר על מאנינג 35 שנות מאסר 

נשלח ל-35 שנים בכלא. מאנינג (צילום: AP)
נשלח ל-35 שנים בכלא. מאנינג | צילום: AP

בית המשפט הצבאי בארצות הברית גזר אתמול 35 שנות מאסר על מאנינג, שהורשע בהדלפת מאות אלפי מזכרים פנימיים של מחלקת המדינה האמריקנית לאתר ההדלפות ויקיליקס. בסוף חודש יולי השנה זיכה בית המשפט במרילנד את מאנינג מאשמת סיוע לאויב - זאת לאחר משפט שהתנהל במשך חודשיים ושכלל עדויות סותרות רבות.

מאנינג, שהודה בהדלפת כ-700 אלף מסמכים מסווגים לידי אתר ויקיליקס, הורשע ב-15 עבירות משניות של הונאה וריגול ברשת. הוא שב והכחיש כי עשה שימוש במידע הרב שהדליף כי והעביר אותו לכאורה לידי גורמים עוינים כמו ארגון אל קאעידה ומי שעמד בראשו, רב המחבלים אוסמה בן-לאדן.

את המסמכים השיג מאנינג, בן 25, בזמן ששירת כמנתח מערכות בבסיס צבאי אמריקני בעירק. "ההפרות האלה בלתי מתקבלות על הדעת", אמר התובע ג'ו מארו, שדרש להטיל על מאנינג עונש מאסר של 90 שנה. "בית המשפט חייב להעביר מסר לכל חייל שגונב מסמכים. פשעים נגד הביטחון הלאומי מזיקים לכל המערכת וצריך לקחת אותם במלוא הרצינות".

"מבודד וסובל מבעיות בהגדרה היומית"

ג'וליאן אסאנג' - מייסד וויקיליקס (צילום: AP, חדשות)
המרוויח העיקרי מההדלפות. מייסד ויקיליקס | צילום: AP, חדשות

על פי דיווח של הוושינגטון פוסט, בתום ריצוי שליש מתקופת מאסרו יוכל מאנינג לעתור בבקשה לשחרור מוקדם. במקביל הודיע בית המשפט כי מעונש המאסר שנגזר עליו יופחתו 1,293 ימים בהם שהה במעצר, ו-112 ימים נוספים בעקבות התנאים הבלתי הולמים שבהם הוחזק במעצר.

אם מאנינג היה מורשע בעבירה החמורה, ניתן היה לגזור עליו את העונש החמור ביותר הקבוע בחוק - עונש מוות. "אני מתנצל על הנזק שגרמתי לארצות הברית", אמר מאנינג בדיון הקודם בבית המשפט. "לעולם לא הייתי נוקט בפעולות שיפגעו בחיילים ובביטחון הלאומי של ארה"ב - בטח שלא נגד אויביה", הוסיף.

את המסמך הראשון לאתר ויקיליקס העביר מאנינג בפברואר 2010. המסמך שהדליף כלל מידע מטריד על הלחימה בעירק ובאפגניסטן. מאוחר יותר התייחס מאנינג להדלפה ואמר כי קיווה שהציבור יבין טוב יותר את מהלכי המלחמה בעירק בעקבות ההדלפה.

בהמשך ביסס מאנינג יחסים ברשת עם מייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', או לפחות עם אדם שהזדהה כאסאנג'. עם העמקת הקשר ביניהם, העביר לו מאנינג מידע נוסף, שכלל הערכות ונתונים על העצורים במחנה גואנטנאמו ומסמכים שהועברו בין המשלחות הדיפלומטיות של ארה"ב. כמו כן פורסם קטע וידאו המראה מסוק אמריקני פותח באש על אזרחים עירקים.