שערוריית מין שהסעירה את בריטניה - גזרי עיתונים (צילום: חדשות 2)
העיתונות העולמית | צילום: חדשות 2

מבצע "עופרת יצוקה" בעיצומו והמלחמה על דעת הקהל העולמית בשיאה. לאור ההסלמה במזרח התיכון כלי התקשורת ברחבי העולם מדווחים בהקפדה ובקביעות על הנעשה. באירופה המגמה האנטי-ישראלית ברורה. בארצות הברית, לעומת זאת, כלי התקשורת האמריקאים מגלים יחס אוהד יותר ומצדדים בעמדת ישראל. לפניכם סקירה של כמה מהעיתונים הפופולריים, ואלה שקצת פחות.

"הניו יורק טיימס" מדווח מדי יום בהרחבה על המבצע ברצועת עזה, מתאר את תקיפות חיל האוויר שלב אחר שלב, את היעדים שנפגעו ואת מספר ההרוגים הפלסטינים. כמו כן מובאים דבריו של קצין בדובר צה"ל שטוען שישראל מונעת מכתבים זרים להיכנס לרצועת עזה מתוך דאגה לשלומם ולביטחונם האישי, ולא מתוך כוונה להסתיר מידע כלשהו.

עוד מתאר העיתון האמריקאי את המתרחש בבית החולים "שיפא" בלב עזה, לצד תמונות קשות מעזה. הוא מביא את סיפורה של אם המחפשת את יקיריה בין הגופות בבית החולים.

ספירת גופות

ה"וושינגטון פוסט" מצטט את שר הביטחון אהוד ברק ומביא בהרחבה את הדיווחים מאתרי נפילות הרקטות באשדוד ובבאר שבע. הכתב מציין את אלפי הנפגעים הפלסטינים שהובהלו לבית החולים במהלך הימים האחרונים. בהשוואה לכך מציין במספר דו ספרתי את כמות הישראלים שנהרגו מאז נסיגת כוחות צה"ל מעזה.

עוד מציין העיתון כי ישראל מנעה העברת מזון ודלק לרצועת עזה, מה שהביא כמעט להתמוטטות כלכלית ברצועה. הכתב מציין כי ישראל אפשרה העברת סיוע הומניטרי לפלסטינים, אבל ארגוני הסיוע הוזהרו מהעמקת המשבר. לא צוין כי ישראל בעצמה מספקת מזון ומוצרי קיום בסיסים לתושבי עזה.

גם העיתונים המקומיים והפחות מרכזיים בארצות הברית עסוקים בדיווחים ובעדכונים מישראל ומרצועת עזה. עיתון בפילדלפיה מעדיף לכנות את התושבים שגרים משדרות ועד באר שבע כ"מתנחלים", בעוד "הלוס אנג'לס טיימס" מפאר ומשבח את הדיווח המהימן של תחנת השידור הערבית "אל ג'זירה", בצירוף סרטון תוסס מיו טיוב שממחיש ויזואלית את הכתוב.

ה"בוסטון גלוב" בוחר להשוות באיכות הפצצות ומתאר את עוצמתן הירודה והקלושה של רקטות הקאסם והגארד לעומת הפצצות ה"עוצמתיות" ו"האימתניות" של צה"ל. ה"גרדיאן" מתאר סיפורי זוועות מרחובות רצועת עזה ומשתמש במילים חריפות וקשות. יועץ החמאס אחמאד יוסף העניק ראיון לתחנת NPR בה הכחיש שבכלל נורות רקטות לעבר ישראל.

כל התשובות לשאלת העיתוי

אולם יש גם נקודות אור. העיתון המקומי "סאוט בנד טריביון" בוחר לצטט את שגריר ארצות הברית באו"ם, זלמי קליזאד, שלדבריו "אין להפנות אצבע מאשימה כלפי ישראל". באתר ה"הונסט רפורטינג", המשמש לדיווחים אקטואלים, בעיקר כאלה המצדדים בישראל.

לסיום, ביבשת אחרת, עיתון אוסטרלי הציעו את הגרסה כי ישראל בחרה לתקוף בין חג המולד לשנה האזרחית החדשה במכוון, בזמן שכל העולם מתפלל לשנה שקטה ובטוחה. בנוסף ה"טיימינג פוליטי" מזכיר כי ההתקיפה נעשתה בזמן שארצות הברית מחליפה נשיאים. העיתון טוען כי מדובר בבחירה בעיתוי מכוון ומשווה זאת לפלישת הסובייטים לאפגניסטן לפני 30 שנה, רק שהסובייטים גונו בסופו של דבר, בעוד ישראל ממשיכה בשלה.