ספג מכה. אובמה (צילום: רויטרס)
הנשיא בחדר התדרוכים בבית הלבן | צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב ברק אובמה יצא אל חדר העיתונאים בבית הלבן והתייחס לזיכוי של ג'ורג' צימרמן מרצח הנער השחור טרייבון מרטין. "רציתי לצאת לכאן ולשתף אתכם במחשבות שלי על הנושא", אמר הנשיא, כשהוא מתייחס בכנות ובפתיחות להיסטוריה המורכבת של היחסים בין בני הגזעים השונים שמרכיבים את ארה"ב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"צריך לדבר על ההקשר. כשטרייבון מרטין נורה אמרתי לעצמי שהוא יכול להיות הבן שלי. טרייבון מרטין היה יכול להיות אני לפני 35 שנים. כשחושבים מדוע בקהילה השחורה יש כל כך הרבה כאב מסביב למה שקרה, אני חושב שחובה להכיר בכך שהקהילה רואה את האירוע הזה דרך ההיסטוריה. ההיסטוריה לא נעלמת", אמר הנשיא והעיר הערות שלא שומעים כל יום מפיו של נשיא ארה"ב.

"יש מעט מאוד גברים שחורים שלא עקבו אחריהם כשהם קנו במרכול, כולל אני. מעטים הגברים השחורים שהלכו ברחוב ולא שמעו נעילת מנעולים במכוניות כשהם עברו במדרכה. כולל אותי. מעטים הגברים השחורים שעולים במעליות ואם הייתה איתם אישה היא לא הייתה מצמידה את הארנק אליה ומחכה שזה יגמר. זה מראה כיצד הקהילה האפרו-אמריקנית מפרשת את הלילה ההוא בפלורידה. הקהילה יודעת שיש היסטוריה של אפליה גזעית בחוקים של המדינה הזאת".

"אם לבן היה בסיטואציה היא הייתה נגמרת אחרת?"

הקהילה לא נאיבית. אנחנו יודעים שגברים שחורים צעירים נשפטים יותר בבתי המשפט, שהם מהווים הרבה קורבנות אלימות וגם מבצעים אלימות. גברים שחורים יושבים יותר בבתי הכלא. האלימות בחלק מהשכונות השחורות במדינה מגיעה משם, מההיסטוריה, מהעוני ומחוסר התפקוד שניתן לקשור להיסטוריה. זה כואב. סטטיסטית, למישהו כמו טרייבון מרטין יש סיכוי יותר גדול להירצח מאשר נער אחר. זה אחד הדברים שמקשים ומתסכלים את הגברים השחורים בארץ".

הנער שנרצח, טרייבון מרטין (צילום: AP)
הנער שנרצח, טרייבון מרטין | צילום: AP

אם נער לבן היה נקלע לסיטואציה הזאת יכול להיות שהתוצאה הייתה שונה. אם גבר שחור היה נוסע ברכב ונער לבן היה הולך ברחוב יכול להיות שהסיטואציה הייתה אחרת. השאלה היא לאן אנחנו לוקחים את זה, איזה דבר אפשר ללמוד מזה? ההפגנות (בעקבות הזיכוי) הן מובנות, וכל עוד הן אינן אלימות הן מקובלות. הפגנות אלימות לא מכבדות את מה שקרה לטרייבון מרטין ולא מכבדות את משפחתו. מה אנחנו יכולים לעשות?", שאל הנשיא אובמה.

האם החוק תורם לשלום ולסדר?

כאן הנשיא אובמה דיבר על אכיפת החוק בארה"ב, ואמר כי למרות שהאכיפה היומיומית נמצאת בידי העיריות, המחוזות והמדינות - ולא בידי הממשל הפדרלי, הממשל עצמו צריך לחשוב איך מתמודדים עם הסוגייה הגזעית, כשהוא התכוון, בצורה מפורשת, לחוק בפלורידה שמאפשר להרוג אדם במצב של סכנת חיים. הנשיא שאל "האם החוק תורם לשלום ולסדר שאנחנו רוצים לראות?"

אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו גורמים לגברים אפריקנים להרגיש שהם חלק בלתי נפרד מהחברה הזאת ויש להם דרכים להצליח. זה פרויקט לטווח ארוך, והממשל שלי מתכוון להקדיש לזה מחשבה. כולנו צריכים לעשות חשבון נפש. אנחנו מרגישים בכנסיות, בבתי הספר, שאנשים יותר כנים מבעבר. הסיפור הזה מאוד קשה, אבל צריך לזכור שהדברים משתפרים. הדור של היום יותר טוב מהדור שלי בנושאים הגזעיים. עדיין צריך לעבוד על הנושא גם ברחוב וגם בממשל, אבל צריך להיות לנו ביטחון שהצעירים הופכים את האיחוד שלנו למושלם יותר. לא מושלם, אבל מושלם יותר".