החיילים האוקראינים: "תחת מתקפה" (צילום: AP)
אוקראינה: בלמנו ניסיון פלישה | צילום: AP

לפני משאל העם, וכשהמתיחות בשיאה, כלי טיס וחיילים של הצבא האוקראיני בלמו היום (ש') ניסיון של כוחות רוסיים לפלוש אל אזור סמוך לחצי האים קרים - כך הודיע שר ההגנה של אוקראינה. בתוך כך, הטילה רוסיה וטו על טיוטת הצעת ההחלטה של מועצת הביטחון, הקוראת למדינות לראות במשאל העם כ"חסר תוקף" ולא להכיר בו.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הכוחות של הפדרציה הרוסית נהדפו מיד", אמר שר ההגנה וציין כי הכוח האוקראיני השתמש בכלי טיס וכוחות קרקע במבצע באזור חרסון. הטריטוריה, השנויה במחלוקת, היא רצועת אדמה ארוכה הנמצאת במקביל לחצי האי קרים.

במקביל,  אלפי אנשי צבא ושירותי הביטחון נפרסו בבירת קרים סימפרופול על מנת לאבטח את המשאל על סיפוח חצי האי לרוסיה. ארצות הברית ואירופה רואות במשאל העם "בלתי חוקי" והן נערכות להטיל סנקציות על מוסקבה. במהלך הלילה נהרגו שני בני אדם בהתנגשויות אלימות בין תומכי ומתנגדי פוטין במזרח אוקראינה.

 נשיא אוקראינה בפועל, אלכסנדר טורצ'ינוב, האשים היום את מוסקבה בהצתתן מחדש של מהומות אלימות במדינה. בפנייה לחברי האופוזיציה בפרלמנט בקייב אמר טורצ'ינוב: "סוכנים של הקרמלין מארגנים ומממנים את המפגינים האלימים והם אחראים לכך שאנשים נרצחים".

קייב חוששת ממתקפה רוסית קרבה (צילום: רויטרס)
כוחות רוסים בקרים | צילום: רויטרס

בינתיים, נראה כי גם ברוסיה לא כל הציבור מרוצה מההתערבות של הקרמלין בנעשה באוקראינה. סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה כי 50 אלף איש הפגינו בצהריים במוסקבה נגד הפלישה לחצי האי קרים.

שר האוצר הרוסי אלכסיי אולוקייב התייחס היום לאפשרות כי מדינות המערב יטילו סנקציות על ארצו בשל קיום משאל העם. "עלינו להיות מוכנים לסיכונים, אך נראה כי המשמעות הכלכלית של סיכונים אלה תהיה מצומצמת", אמר. "אני לא צופה שום החלטה שתעמיד בספק את מחזור המסחר שלו או תשפיע על פרויקטים משמעותיים".

"ברוסיה אוכל להרוויח פי שלושה מבאוקראינה"

מרבית תושבי קרים, המונה כמיליון וחצי בני אדם, צפויים לתמוך בסיפוח חצי האי לרוסיה. למרות ההבטחות להעניק להם זכויות קרקע ותמיכה כלכלית, המיעוט הטטרי בקרים, המונה כ-12% מהאוכלוסייה, כבר הודיע כי יחרים את משאל העם.

עבור רבים מהמצביעים, ההחלטה האם לתמוך בסיפוח חצי האי אינה פוליטית בלבד, אלא גם כלכלית. "ברוסיה אני יכולה להרוויח פי שלוש ממה שאני מרוויחה באוקראינה", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס סבטלנה דז'ובנקו, עובדת רשת הרכבות של אוקראינה בקרים. "אחרי שאני משלמת על דיור, חימום ומזון - לא נותר לי דבר. מה אם אני רוצה לחסוך? מה אם אחלה?".

ארגוני זכויות אדם באירופה טוענים כי אלפי חמושים שהתפרשו בקרים מתעמרים בעיתונאים ובפעילים פוליטיים בחצי האי. "הרשויות בקרים מאפשרות ליחידות חמושות שאינן מזוהות ואינן חוקיות לנהל את העניינים ולבצע פשעים שלא נחקרים", אמרה בכירה בארגון זכויות האדם HRW.

פעילים פרו אוקראיניים בחצי האי מתלוננים על הנוכחות הצבאית הגוברת בקרים. רבים מהמתנדבים הפרו רוסים נושאים אלות, מפטרלים ברחובות ועורכים חיפושים בתחנות הרכבת בעיר סימפרופול. "הרוסים מאיימים עלינו, מכים אותנו, חוטפים פעילים, אך עלינו להתמיד בפעילותנו", אמר צעיר בן 21 במהלך הפגנה מעוטת משתתפים בעיר.