הכור בדימונה. "מסוגל לייצר עד 190 פצצות" (צילום: משרד האדריכלים ד. איתן / ר. להב-ריג)
הכור בדימונה. "מסוגל לייצר עד 190 פצצות" | צילום: משרד האדריכלים ד. איתן / ר. להב-ריג

דוח שפורסם בתחילת החודש במגזין האמריקני "בולטין אוף דה אטומיק סיינטיסט" סוקר את מלאי הנשק הגרעיני הקיים בעולם. לפי הדוח, בידי ישראל יש לכאורה כ-80 ראשי נפץ גרעיניים זמינים וביכולתה לייצר עד 190 ראשים גרעיניים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בולטין אוף דה אטומיק סיינטיסט" או בתרגום חופשי, ביטאון מדעני האטום, הוא ביטאון לא אקדמי של קבוצת מדענים שהוקמה ב-1945 ושמה לה למטרה להתריע על הסכנות הכרוכות בייצור והפצת נשק גרעיני. בין תומכיו ניתן למצוא את האדם שהמציא את הנוסחה שאפשרה את ייצור הנשק הגרעיני - אלברט אינשטיין.

במאמר חדש שפרסם המגזין העונה לשם "מלאי גרעיני עולמי, 1945-2013", פורסם כי במהלך השנים מאז סוף מלחמת העולם השנייה יוצרו בעולם כ-125 אלף ראשי נפץ גרעיניים אשר 97% מתוכם יוצרו על ידי ארה"ב וברית המועצות.

"ישראל חימשה את צי הצוללות שלה בטילים גרעיניים"

לגבי המצב היום, טוען המגזין כי בידי תשע המדינות המחזיקות נשק גרעיני, בין אם דווח על כך באופן רשמי ובין אם לאו, ישנם כ- 10,000 ראשי נפץ גרעיניים. מספר הראשים הקיימים נמצא במגמה מתמדת של ירידה, אך עם זאת יכולות הטילים והשיפורים הטכנולוגיים בנושא החימוש הגרעיני נמצאים בעלייה.

לפי המגזין, ישראל היא לכאורה מעצמה גרעינית, המדורגת במקום השמיני מבין תשע המדינות המחזיקות בנשק ההרסני. המגזין מצטט דיווח שקיבל מסוכנות הביון האמריקנית לפיו ב-1999 היו בידי ישראל כ-80 ראשי נפץ גרעיניים שמישים.

אותו מידע הכיל גם הערכה בנוגע למלאי העתידי של ישראל, שלפיה הוא צפוי לגדול במידה מעטה בלבד עד השנה 2020. עוד נאמר במאמר כי סביר שישראל חימשה את צי הצוללות שלה בטילים גרעיניים וכי ישראל מחזיקה בחומר בקיע, שהוא החומר המעצים את הפיצוץ הגרעיני ומאפשר את הייצור של הפצצה, בכמות שמספיקה ל-115 עד 190 ראשי נפץ גרעיניים.