אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
פעוטה טופלה נגד HIV והבריאה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

פריצת דרך מדעית במלחמה נגד נגיף ה-HIV הגורם למחלת האיידס? רופאים במדינת מיסיסיפי בארצות הברית מדווחים כי פעוטה בת שלוש, שנולדה עם הנגיף, הצליחה להירפא בעקבות טיפול אגרסיבי שקיבלה במשך שנה וחצי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine, הפעוטה נדבקה בנגיף מאמהּ בעודה ברחם. ברוב המקרים מקבלות נשים הנושאות את הנגיף תרופות במהלך ההיריון, המקטינות דרמטית את סיכוי העובר לחלות, אך במקרה זה התגלה הנגיף בגופה של האם רק במהלך הלידה עצמה.

הרופאים החשיבו את התינוקת כבעלת סיכון כה גבוה ללקות בנגיף ה-HIV, עד שהחליטו להתחיל בטיפול בשלוש תרופות שונות בתוך 30 שעות מרגע שהגיחה לאוויר העולם. בתוך חודש כבר ירדו רמות הנגיף למצב שבו היו כמעט בלתי ניתנות לאיתור, אך התינוקת נותרה בטיפול במשך שנה וחצי.

מחלוקת בנוגע להגדרה של ריפוי

בשלב זה נמנעים הרופאים להכריז כי הפעוטה נרפאה, בשל מחלוקת בנוגע להגדרה של ריפוי. "אנחנו רוצים להיות זהירים מאוד ומכנים את המצב כהפוגה, מכיוון שאנחנו רוצים להשגיח עליה במשך זמן רב יותר על מנת להיות בטוחים לחלוטין שהנגיף לא חוזר", אמרה ד"ר קתרין לוזוריגה, מומחית לטיפול איידס מאוניברסיטת מסצ'וסטס שהייתה מעורבת בטיפול בתינוקת.

"ההערכה הזהירה ביותר אומרת שהתינוקת במצב של הפוגה ברורה, אם לא נרפאה", אמר ד"ר אנתוני פוסי, מנהל המכון הלאומי למחלות זיהומיות. "במקרה של נגיף ה-HIV, אין לנו הגדרה ברורה של ריפוי כפי שיש לנו בסוגים שונים של סרטן, שם אחרי חמש שנים ניתן להיות בטוח שהאדם לא יחלה שוב". במכון הלאומי בוצעו בדיקות מעמיקות אשר הוכיחו כי גופה של הילדה נקי לחלוטין מהנגיף.

מצבה הרפואי של הפעוטה מרשים במיוחד את הרופאים בשל העובדה שב-18 החודשים האחרונים לא קיבלה כל טיפול בנגיף. בהיסטוריה הרפואית ידוע על אדם אחד בלבד שהחלים מנגיף ה-HIV: תושב סן פרנסיסקו שקיבל תרומת מח עצם ב-2007 מתורם בעל עמידות טבעית. חמש שנים לאחר מכן לא נמצא אצלו כל סימן לנגיף.

עם זאת, הרופאים אינם בטוחים כי במקרה של התינוקת, לא מדובר בתכונה גנטית שסייעה לה להישאר נקייה מהנגיף. "אני פשוט לא משוכנע שתגובתה הדרמטית ניתנת לשכפול באוכלוסייה רחבה", אמר מומחה לאיידס אצל ילדים. "מוקדם להמליץ לטפל בתינוקות אחרים בצורה כה אגרסיבית ללא מחקר נוסף".