אשה מדברת בטלפון בבניין האו"ם (צילום: רויטרס)
זה קורה גם באו"ם | צילום: רויטרס

האומות המאוחדות - הגוף שאמור להגן על זכויות האדם סביב העולם, נאבק עכשיו עם ממצאים מביכים על עבירות מינית בתוך הארגון.

עובדים רבים בארגון שהגישו תלונות על התעללות מינית אומרים שההנהלה הנוכחית של או"ם אינה מצליחה להתמודד בצורה הוגנת וחוקית עם התופעה. הם טוענים שהבירוקרטיה חוסמת אותם.

עובדת אחת התלוננה שעברה הטרדה מינית מהבוס שלה כשהוצבה ברצועת עזה. במקרה הזה, שלא פורסם מתי ואיך הוא התרחש, העובדת טענה שמטה האו"ם מינה חבר קרוב של המטריד כדי שיחקור את המקרה. איש לא התפלא שהוא זיכה את האיש.

שליחת ידיים מהבוס

יסמין חסאן, שעבדה בעבר עבור הארגון והיום מייצגת נשים שעברו התעללות בארגון, אומרת שמניסיונה, גם רפורמה לא תעזור. זאת מכיוון שהמערכת, לטענתה, חוסמת כל גישה של גורמים חיצוניים לתיקי הטרדה מינית.

מקרה נוסף שנחשף על ידי ה"האפינגטון" מספר על עובדת של הארגון בסוריה בשם ג'אומנה אל-מאהאייני שעבדה תחת בכיר בשם יוסוף מנסור שכיהן כראש מטה האו"ם בכווית. אל-מאהאייני הגישה תלונה על הטרדה מינית שספגה מהבוס שלה שכללה שליחת ידיים, אחיזה ותקיפה, נשיקות ללא הסכמה והטרדה מינית מילולית. אבל ברגע שהיא התלוננה - היא פוטרה מעבודתה. 

"זה לא משנה עם הן צודקות או לאף האו"ם פשוט לא מצליח להתמודד עם זה", אומר פרקליטה של אחת המתלוננות.

הכביסה המלוכלכת נשארת בפנים

עיתון "הוול סטריט ג'ורנל" טוען שמאות מקרי הטרדה מינית שהתרחשו בתוך האו"ם מוסתרים על מדפי חדרי החקירות של הארגון. באו"ם יש בערך 60 אלף עובדים, ומערכת המשפט של הארגון בודקת בין חמישה לשמונה מקרים של התעללות והטרדה מינית בכל שנה, אבל הנתונים האלו פורסמו על סמך המקרים שדלפו לתקשורת העולמית. לא ברור כמה מקרים נשמרים בתוך מטה האו"ם.      

האו"ם, בניגוד לארגונים גדולים אחרים, חוקר את האירועים על ידי אנשיו ולא על ידי גופים חיצוניים. זאת מכיוון שעובדי האו"ם נהנים מחסינות דיפלומטית ולכן אי אפשר להעמיד אותם לדין במדינות בהן הם משרתים, גם אם הוכח שהם התעללו מינית באזרחים.

להנהלת האו"ם, על פי העדויות, לוקח שנים ארוכות להתמודד עם התלונות. למתלוננים, ובמיוחד למתלוננות, אין גישה לתיקי החקירה או לחוקרים עצמם. כמה נשים שהתלוננו על הטרדה סיפרו שהמעסיקים משכו את ההליכים עד שהבכירים או הגברים המתעללים הפסיקו את עבודתם בארגון ואז התלונות הפכו לחסרות טעם.

מזכ"ל האו"ם מחפש פתרון

אפילו מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הודה שיש בעיות במערכת. "אני מסכים לחלוטין עם העובדה שיש כאן בעיה של הטרדה מינית ואפליה מינית", הוא כתב לאחרונה לארגון זכויות נשים בינלאומי. "אני מבטיח לשים את הנושא בראש סדר העדיפויות שלי".

בראשון לחודש יולי מתכנן הארגון להוציא לפועל רפורמה במערכת המשפט הפנימית שלו. זה כולל טיפול בכל הנושאים - יחסי עובד-מעביד, אפליה והטרדה מינית.

על פי הפרסום בוול סטריט, באן קי-מון פסל שני תיקים של נשים שהתלוננו על הטרדה ועל התעללות מינית. זאת ללא צורך לתת הסבר לאיש - גם לא למתלוננות. על פי מערכת המשפט החדשה של הארגון שתצא לדרך בקיץ, הסמכות הזו נשללת מראש הארגון.