שנתיים חלפו מאז תקרית ה"מרמרה", שהביאה את יחסי ישראל-טורקיה לשפל של כל הזמנים. אחרי שרק אתמול בחרו באנקרה להגיש כתבי אישום חמורים נגד ראשי מערכת הביטחון לשעבר ודרשו לגזור עליהם עונשי מאסר כבדים, מתקיימים באיסטנבול שורה של עצרות זיכרון לתשעת ההרוגים - חלקן נערכות על סיפון האוניה עצמו שעוגנת בנמלה של העיר. האירועים יגיעו לשיא מחר בשעות אחר הצהריים, אז ייצעדו המונים אל הכיכר המרכזית של איסטנבול.

במקביל, הכריזו הפעילים על כוונתם לצאת למסע ימי נוסף לכיוון רצועת עזה. נקודת המוצא תהיה הפעם בשוודיה, ודרך נמלי מערב אירופה ודרומה מקווים המשתתפים במבצע להצליח, הפעם, ולהגיע לייעדם.

על רקע אווירת המשבר בלטו תמונות ששידרה סוכנות הידיעות הרשמית של טורקיה לציון שנתיים לתקרית מהשעות שחלפו בין ההשתלטות על ה"מרמרה" לבין עגינתה בנמל אשדוד. תיעוד וידאו זה הובא היום לראשונה, במה שעשוי להתפרש כמהלך שנועד להתסיס את הרוחות בכל הנוגע ליחסי אנקרה-ירושלים.

הטורקים דורשים: רבבות שנות מאסר לבכירי צה"ל 

אתמול התקבלו בבית המשפט העליון באיסטנבול כתבי אישום שבהם מבקשת הפרקליטות הטורקית לגזור על הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום (צ'ייני), ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין ולשעבר ראש להק המודיעין בחיל האוויר אבישי לוי, תשעה מאסרי עולם מצטברים - כלומר לא פחות מאשר 18,032 שנים.

התביעה מאשימה את הארבעה ב"הסתה להרג מפלצתי ועינויים". החשדות המפורטים כוללים ניסיון רצח בכוונה תחילה וגרימת חבלה. לפי ההערכות, הבכירים הישראלים לא יעמדו לדין בפועל בטורקיה, אך עלולים להיות מורשעים באישומים הכבדים שלא בפניהם.

כתבי האישום נגד הארבעה כוללים לא פחות מ-144 עמודים, ומתבססים על עדויות של 600 בני אדם, כ-490 מהם לקחו חלק במשט והיתר הם קרוביהם של ההרוגים. במשט ספינת ה"מרמרה" הטורקית לעזה נהרגו 9 בני אדם לאחר שחיילי צה"ל השתלטו על הספינה במימי הים התיכון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק