זמן עם הנכדים  - טוב למוח (צילום: AP)
זמן עם הנכדים - טוב למוח | צילום: AP

רוב ההורים שיכולים פה ושם להיעזר בסבתא במלאכת גידול הילדים מאוד מרוצים שיש מי שניתן להשאיר את הזאטוטים תחת השגחתו, ולהיות שקטים בידיעה שהם עם המשפחה. מחקר חדש קובע שהסיוע להורים הצעירים והשהייה במחיצת הילדים עוזר גם לסבתות ומשפר את היכולות הקוגניטיביות שלהן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות הבשורה המשמחת, לא בטוח שכדאי להשאיר את הילדים במשך כל ימי חופשת הפסח אצל ההורים. המחקר טוען כי המינון צריך להיות רק פעם בשבוע. החוקרים בדקו את רמת הריכוז, את הזיכרון ואת מהירות עיבוד המידע של סבתות שנשארות עם הילדים פעם בשבוע וגילו שהן הצליחו יותר במבחנים מאלו שכלל לא בקשר עם הנכדים או מאלו שנשארו עם הילדים כמה פעמים בשבוע.

מרג'ורי גאס פרסמה בירחון אגודת המחקר הצפון אמריקנית את הנתונים והסבירה: "אנחנו יודעים שלנשים מבוגרות שמעורבות חברתית יש תפקוד קוגניטיבי טוב יותר וסיכוי נמוך יותר לפיתוח מחלת שכחה בשלבים מאוחרים יותר, אבל יותר מדי - זה כבר לא טוב".

סבתא בפייסבוק (צילום: הסאן)
סבתא בפייסבוק | צילום: הסאן

"מקום טוב להתחיל" 

המחקר, שבו לקחו חלק נשים ממרכז הבריאות לנשים מתבגרות באוסטרליה, בדק 120 סבתות אוסטרליות בגילאים שבין 57-68. כל אחת מהנשים קיבלה מבחן שבודק את היכולות הקוגניטיביות והנתונים הראו כי סבתות שטיפלו יום אחד בשבוע בנכדים השיגו את התוצאות הטובות ביותר ואילו סבתות שבילו עם הנכדים במשך חמישה ימים או יותר השיגו תוצאות גרועות בהרבה, כמו גם אלו שלא היו בקשר עם נכדיהן בכלל.

על פי המחקר, ככל שסבתא מבלה יותר זמן עם הנכדים, דרישות ההורים הצעירים ממנה גדלות. החוקרים כותבים בפרק ההערות שייתכן כי למצב הרוח של הנבדקות יש השפעה על התוצאות. הם מדגישים שכבר נעשו מחקרים רבים שמוכיחים שקשר חברתי בגילאי 60 ומעלה משפר את היכולות הקוגניטיביות, אבל המחקר הזה הוא הראשון שבודק את ההשפעה של נכדים על סבתות.

ד"ר גאס, סוציולוגית אוסטרלית שהשתתפה במחקר, אמרה: "בגלל שלהיות סבתא זה גורם כל כך חשוב ומוכר בחברה, אנחנו צריכים להבין את ההשלכות של זה על הבריאות".